Mogan’ın çığlığını hiç kimse duymuyor

Güncelleme Tarihi:

Mogan’ın çığlığını hiç kimse duymuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2007 00:00

MOGAN’daki kuraklık tehlikesinin aylardan bu yana bir çok makam tarafından dile getirilmesine rağmen hiçbir adım atılmıyor. Gölbaşı Belediye Başkanı Haşlak, "Bir çevre felaketi yaşamak istemiyoruz" derken, gölde kamış kökleri ile birlikte bataklık alanlar ortaya çıktı, pis kokular oluştu.

MOGAN Gölü’nde kuraklık sonucu çekilen suların yerini bataklık alanlar ile diplerdeki kamış kökleri aldı. Gölün bazı kıyı bölgelerinden suların 20 metreye kadar çekilmesi sonucu bataklık alanlar oluşurken, kesilen kamış kökleri ortaya çıkmaya başladı. Bu bölgelerde pis koku meydana gelirken, belediye ekipleri bataklık oluşan alanlarda sürekli ilaçlama yapıyor.

Özellikle Atatürk Sahil Parkı sağ ve sol çevresinde çekilen sular sonucu ortaya çıkan manzara, çevrecileri endişelendiriyor. Atatürk Sahil Parkı’nın su çekilmesi sonucu bazı bölgelerinde taş ve kumlar ortaya çıkarken, bazı bölgelerinde ise bataklık ve kamış kökleri ortaya çıktı.

Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, "Mogan Gölü kuraklıktan nasibini aldı. Su çekilmeleri bazı kıyılarda fazla olunca koku ve bataklık alanlar ortaya çıktı. Bir çevre felaketi yaşamak istemiyoruz. Bunun için Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’ya getirdiği Kızılırmak suyundan bir bölümü göle verilecek. Altyapı çalışmalarının bitmesini bekliyoruz" dedi.

ÇEVRE KATLİAMI GELİYOR

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, Çevre katliamına adım adım yaklaşıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"20 yıldan beri Mogan Gölü ile ilgili sorunları gündeme getiriyoruz. Zaman zaman kirlendiğini, balıkların öldüğünü, sivrisenek ürettiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ancak, artık öyle bir duruma geldi ki sular çekiliyor, bataklıklar oluşuyor ve çevre felaketine adım adım yaklaşıyoruz. Hem de göz göre göre yaşıyoruz. Başkentimizin tek nefes alabileceği yerlerden birisi olan Gölbaşı Mogan ve Eymir Gölü’nün kurtuluşu, yeni su kaynaklarının olmasıyla mümkündür. Kızılırmak’tan getirilen su Mogan ve Eymir için büyük bir şans ve fırsattır. Bu suyun biran önce göle bırakılması gerekir. Ankara İvedik’e kadar altyapı çalışmalarının bitimi beklenmeden göle su bırakılmalıdır. Yoksa daha ciddi sorunlar ortaya çıkacağı kesindir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!