Moda’nın outleti

Bu hafta En İyiler sayfasının konusu; outlet alışveriş merkezleri. Türkiye’nin en iyilerini seçtik her zaman olduğu gibi.

Ben de konuyu dağıtmayayım dedim ve küçücük bir mahalle outlet’inden bahsetmeye karar verdim.
Teknik olarak outlet değil aslında; ihraç fazlaları satan bir dükkan. Ama Modalılar buradan outlet diye bahsediyor.
İstanbul’un Moda semti, isim itibariyle böyle giyim kuşam konularında kelime oyunu yapmaya uygun malum. Dükkanın adı da ModArden. Sahibinin adı Arden ve dükkan Moda’da; yapacak bir şey yok.
Moda Caddesi üzerinde, 81/B’de hizmet veriyor. Pazar hariç 10.00-20.00 arasında açıklar.
Sözüne güvendiğim Modalı birkaç arkadaşım, birbirinden habersiz arka arkaya burayı övünce gidip bakmaya karar verdim. Fakat talihsiz bir zamana denk geldi. Bayram ertesiydi ve mağazada pek bir şey kalmamıştı. Özellikle de beden bulmak zordu. Yine de satın alacak bir şeyler buldum.
Dediğim gibi, mağazanın sahibi Arden Kürkçüoğlu ve eski bir Modalı. Dükkan 10 yıldır var ama 2 yıldır ModArden olarak hizmet veriyor. Erkek ve kadın giysileri satıyorlar. Triko, bluz, gömlek, penye, ceket, mont, elbise, etek...
Kuzey Avrupa ülkelerinde iyi tanınan markaların, French Connection gibi daha global genç markaların giysilerini bulabiliyorsunuz. Fiyatlar 20 liradan başlıyor, o sırada mağazada deri ceket filan varsa 150 liraya kadar çıkıyor. Ben gittiğimde çok şık elbiseleri 50 liraya almak mümkündü. Çok güzel kazaklar, etekler vardı. Penye bakımından sonsuz seçenek olduğunu da söylemeliyim.
Ürünleri Arden bizzat seçiyor. Zevkli seçimler yaptığını belirtmek lazım. Bunun için düzenli olarak ziyaret ettiği 6-7 fabrika var. Çoğu İstanbul ve çevresinde ama Malatya’ya kadar gittiği de oluyor. Mağazasını ziyaret edeceklere hafta sonuna doğru uğramalarını tavsiye ediyor. Çünkü bütün hafta dolaşıp, hafta sonuna doğru topladıklarını rafa çıkarabiliyor.
Bugün veya yarın, vaktiniz varsa gidin bir bakın derim.

Bugün Kara Cuma yarın Dünya Satın Almama Günü

Bir Dünya Satın Almama Günü daha geldi çattı, hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bugün ABD’de Kara Cuma. Şu anda yaklaşık 300 milyon kişi, deliler gibi çarşı pazar dolaşıyor, bugüne özel indirim ve kampanyalardan yararlanmaya çalışıyor. Her yıl cereyan eden bir durum; Şükran Günü’nden sonraki cuma, kendilerini alışverişe veriyorlar. Sanki yılın geri kalanında başka bir şey yapıyorlarmış gibi.
Bugün ABD’de aynı zamanda Satın Almama Günü (Buy Nothing Day). Kanadalı grafik sanatçısı Ted Dave’in icadı olan, tüketim karşıtı bir eylem. Kuzey Amerika’da Kara Cuma’yı sabote etmek için aynı gün kutlanıyor ama dünyanın geri kalanı için tarih, sonraki cumartesi; yani yarın. Bir cumartesi gününü tek bir çöp bile almadan geçirmek zor olacaktır ama deneyin isterseniz. Olmadı hemen şimdi çıkın çarşıya, kurtlarınızı bir dökün.
İlk Dünya Satın Almama Günü, bundan 18 yıl önce kutlandı. Bugün 65 ülkenin dahil olduğu bir eylem. Sadece alışverişe ara verilmiyor, bazı esprili gösteriler de planlanıyor. Örneğin toplu olarak kredi kartları kesiliyor, alışveriş merkezlerinde zombi yürüyüşleri yapılıyor, Critical Mass olarak bilinen bisikletliler gösterileri düzenleniyor. Bizde heyecan verici pek bir şey olacağını sanmıyorum gerçi.

ORADA NELER OLUYOR
Ödüllü çakma kürkler


ABD merkezli The Humane Society isimli kuruluş, her yıl sanat öğrencileri arasında bir yarışma düzenliyor. Cool vs. Cruel isimli etkinlik, hayvan kürkü olmayan ama kürk gibi görünen malzemeden üretilmiş giysilerin katıldığı bir moda tasarım yarışması. Altı yıldır yapılıyor. Bu yıl Miami Uluslararası Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden Valeria Krasavina kazandı. Kendisine ait tasarımı yanda görebilirsiniz.
Her yıl öğrencilerin önüne birkaç kötü örnek konuluyor. Bunlar, o sezon tasarımlarında gerçek kürk kullanan dünyaca ünlü moda tasarımcıları ve moda evleri oluyor. Bu yıl hedef, Zac Posen, Giorgio Armani, Burberry Prorsum veya Thakoon’a ait insanlık dışı olarak tanımlanan tasarımlardı.
Krasavina’nın ödülü New York’da düzenlenen bir törenle verilecek. Tasarımlarında kürk kullanmayan bir tasarımcının yanında staj hakkı da kazanacak.

BEN ALMAYAYIM
Ugg yerine Mukluk

Yeni Zelanda’nın Ugg botlarından sonra Eskimolar’ın Mukluk botları sardı her yeri. Kutup insanlarının Kamik de dediği bu botlar, aslında Ren geyiği veya fok derisinden yapılıyor. Fakat artık yumuşak olan tüm kar botlarına verilen isim oldu. Pek çok farklı markanın Mukluk model botu var. Orijinallerini satan Muks, en ünlüleri. FitFlop da iddialı markalardan. Julianne Moore ve Brooke Shields gibi ünlü isimlerin ayağında görülüyor. Eminim çok rahattır, eminim ayağı sıcacık tutuyordur ama ben aşılıyım, bu salgına yakalanmayacağım.

AVM'LERDE NELER OLUYOR

Burberry Ankara’da.

Burberry, Ankara’daki ilk mağazasını Panora AVM içinde açtı. 800 metrekarelik mağazada, markanın London, Brit, aksesuvar, çocuk giyim, gözlük, parfüm ve saat koleksiyonlarını bulabiliyorsunuz.

Aynur Tartan City’s’de

“Bak Mutfakta Kim Var” kitabının yazarı Aynur Tartan, 28 Kasım Pazar Günü saat 16.00’da Nebil Özgentürk’ün de katılımıyla City’s Nişantaşı’nda hayranları ile buluşacak, kitabını imzalayacak. Tartan kitabında kendi yemek tariflerinin yanı sıra Ertuğrul Özkök’ten Sezen Aksu’ya, İnci Aral’dan Ajda Pekkan’a kadar 96 dostunun muhteşem tarifine de yer veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları