Moda için sanat mı sanat için moda mı

Bu topukları bir heykeltıraş mı yarattı? Ya bu elbiseler, bir ressamın eserini mi sergiliyor? Peki ya bu kostüm, bize ne anlatıyor? Moda sadeleşiyor demiştik. Yoksa yanıldık mı?

Birkaç sezondur sadeleşmeye giden moda için bu yaz aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Geçen sezonda desen ve renklerle fazla oyun oynamayı sevmeyen tasarımcılar, bu yaz, sanki çıldırmış gibi desenleri gözümüze sokuyorlar. Onlar bundan bir yıl önce kumaşlarda yalınlık, formlarda bir devrim yaratma konusunda birleşmişlerdi. Oysa bu yaz, hem formlarda devrim, hem desen ve renklilik hem de zıtlıklarla yaratılan şaşalı bir görselliği bir arada görüyoruz. Şaşırtıcı boyutlardaki bu teatral görselliği hem hayranlıkla hem de dikkatle izlememek mümkün değil. Sanki birileri tasarımcıların kulaklarına "Bırak kendini ve yapmak istediğini yap" diye fısıldadı ve markalar da ticari kaygıları bir kenara bırakarak estetik kaygısı da pek taşımayan bu gövde gösterisine izin verdi. Ortaya çıkan bu sahnede, oyuncular sadece kıyafetler değil. İşlenmesi en zor materyallerden deride bile tasarımcılar seyirlik modeller yaratmış. İlhamını kuşlardan, doğadan ve geometriden alan moda, sadece ince el işçiliğiyle değil, renklerle de bu bütünlüğü sağlamış.

Modayı ne kadar takipdiyorsunuz

Masallardaki gibi bir cümbüş, teatral bir yorumla, bir heykeltıraş, bir ressamın dokunuşlarıyla podyuma taşınmış. Ve sanat için moda yapanlar, kadınlara şimdi sesleniyor: 2008 yazına hazır mısınız? Moda takipçisiyseniz, nereye kadar peşimizdesiniz? Bu soruyu, "Sonuna kadar" diyerek cevaplamadan önce bir kez daha düşünün. İçlerinden bir veya birkaç detay, sizleri bütünüyle değiştirebilir. Prada’nın bir heykeltıraşın elinden çıkan, deri, kadife gibi malzemelerin bir araya geldiği ayakkabı koleksiyonu hiç şüphesiz sezonun en konuşulan parçaları olacak. Miu Miu, ince ince işlenen çizme ve ayakkabılarını, el boyaması saten renkli elbiseleriyle tamamlamış. Marc Jacobsi Galliano, kendi masallarını kahramanlarını yaratırken, elbiselere ekledikleri detaylarla onlara kimlik kazandırmayı amaçlamış. Bu oyundaki görselliğin sınırlarını zorlayan moda, yine "Her şey kadınlar için" diyor.

Dünya tersine mi dönüyor

2008 ilkbahar- yaz kadın koleksiyonlarına yansıtılan androjenlik, erkeksi bir stilin geri dönüşünü vurguluyor. Kruvaze ceketlere, sıcak günlerde, ipek pantolonlar eşlik ederken; askılar, beyaz spor tişörtler ve duble paça pantolonlar arasında köprü kuruyor. Bu trend, feminenlik konusunda rüştünü ispat eden yeni sezonun sadece bir parçası. Ancak yalın ve kendini güçlü ifade edebilen bir tarzı tercih eden herkesin gardırobunun "as"ı. Geçmiş yıllarda Marlene Dietrich ile moda dünyasında yerini alan androjen görünüm, 70’li yıllarda Yves Saint Lauren tarafından pantolonlu tayyörlerle yeniden yorumlandı. Bugün, Helmut Lang, Donna Karan, Tommy Hiliger’ın koleksiyonlarında hayat bulan bu erkeksi stil, güçlü ve çarpıcı bir uslüpla dünya podyumlarında fırtına gibi esiyor. Ve kadınların genlerinde saklı olan feminenlik güdüsünü bile bastırıyor. Çünkü onlar bu şekilde de kendilerini iyi ifade edebileceklerinin farkında.

Lanvin, Stella McCartney ve Max Mara’dan Dior’a kadar her markanın tasarımlarında bu etkiyi görebilmeniz mümkün. Peki yeni olan nedir? Beyaz ağırlıklı pantolon ceket takımlarda, tamamlayıcı aksesuarlar kadar, kruvaze kesimler, dökümlü pantolonlar, dar beyaz gömlekler, gece için büyük papyonlarla süslü smokinler göze çarpıyor. Hardal rengi dışında, giysilerde, lacivertin yumuşak tonları da kullanılmış. Aksesuarlar arasında, dikkat çeken mokasenler ve topuklu Mary Jane botlar, burunsuz yorumlarıyla trend listelerinde baş sıralara yerleşiyor. Vernik etkili görünümleriyle ayakkabı ve botlara, Jil Sander gibi markalarda öne çıkan düz "clutch"lar eşlik ediyor.

Formlar bu yaz yine iddialı

Kadınların dünyasına 60’lı yıllarda giren bu erkeksi duruş, 2000’li yıllarda yine sahnede! Moda, erkeklerin dünyasına el atan kadınlara karşı, kadınsı detaylarla stilini zenginleştiren erkeklerin de yanında! Tutucu kimliklerinden sıyrılıp, önce renklerde, sonra da formlarda estetik kaygısı taşıyan karşı cins, her ne kadar seçenekleri zorlasa da, aksesuarlar konusunda kısıtlı kalmaya mahkum. Onlar 2008 yazında renkli fularlar ve büyük valiz çantalarla yetiniyorlar. Ancak renk konusunda moda onlara sonsuz özgürlük sağlamış. Parlak materyaller, özellikle de altın renkte üstler çok moda. Dries Van Noten, ipek tafta yeşil ve pembe pantolonları, yine renkli fularlar ve üstlerle tamamlıyor. Formlar bu yaz yine iddialı. Dar kalıplar içinde erkeklere formunu korumaya davet ediyor. Hal böyle olunca da, kimileri için modayı takip etmek kaçınılmaz olurken, kimileri de "Dünya tersine mi dönüyor" endişesiyle, trendlerin içinde tarzına uygun birkaç detayla yetinmeyi tercih ediyor.

MODA HABER

Avantajlı alışveriş

Türkiye’de çok katlı mağazacılığın öncülerinden YKM’de kış indirimi devam ediyor. YKM, özellikle metalik ve neon renklerin öne çıktığı sezonda, modayı yakından takip edenlerin vazgeçilmez adresi. Ayrıca Advantage Card sahiplerine indirimle birlikte 10 taksit ayrıcalığı sunuyor.

Mayolar yaza hazır

Mayo markalarının birçoğu yeni sezona hazır. Bunlar arasında Argento, nakış, pul, payet işlemeler, metal ve ahşap aksesuarlar, taşlar, boncuklar ile plajlara yepyeni bir soluk getiriyor. Koleksiyonda ayrıca, pareolar, plaj elbiseleri, etekler yazın sizleri sürekli kombinasyon düşünme riskinden kurtaracak. Katalog çekimlerinde ilk kez bir Türk markanın çekimlerinde yer alan Lisa Cazzulimi, Victoria Secret defilelerinde yer almış ünlü bir model.

Şemsiyeniz tarzınıza uygun mu

Yanınızdan ayırmadığınız aksesuarlarınızdan şemsiye, Celal Birsen yorumuyla bu kış her zevke uygun seçeneklere sahip. Su geçirmez özellikteki şemsiyeler, şık kılıfında yanınızda kolayca taşınabilme özelliğine de sahip. Biz sizin için bu yeşil modeli seçtik.

Tom Ford, her zaman

Tom Ford, parfümünden sonra şimdi de gözlük koleksiyonuyla kadınları tam on ikiden vurdu. Koleksiyonun "Jennifer" modelini çok beğendim. Geçtiğimiz hafta, Şişli Optik’e uğradığımda sizler için seçtiğim bu iki model dışında Rayban, Bvlgari, Chanel, Versace, Dolce&Gabbana, Burberry, Ferre, Prada, Oakley, Fendi, Tag Heuer gibi markaların yeni koleksiyonları da vitrinde yerini almış.
Yazarın Tüm Yazıları