Mobilyaya mobilya demem üç işe birden yaramayınca

Danimarkalı mobilya markası BoConcept, Türkiye’deki ilk mağazasını Etiler’de açtı. Sade çizgiler ve farklı tasarımlar vaat eden markanın tasarımcısı Morten Georgsen Odense’yle buluştum. İşte dünyada 340 mağazası bulunan mağazanın tasarımcısından en yeni mobilya trendleri

Tasarım artık korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Heykelsi ürünler yerini kullanışlı mobilyalara ve objelere bırakıyor. Diğer taraftan da artık iyi tasarım daha çok kişiye ulaşıyor. Köşeli, uzanıp televizyon izlenebilecek masalara ilgi her geçen gün artıyor. Sehpa ve masalarda da amaç aynı anda pek çok işe yaraması. Artık içi açılan masalar, depolama ürünü olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda, kaldırılan yan kanatlarında yemek yendiği gibi bilgisayar konulup çalışılabiliyor. Veya büyük bir televizyon sehpası düşünün. Artık böyle bir tasarım hem odayı ikiye bölüyor hem de televizyonluk olarak kullanılabiliyor.
Şehirleşme dünyadaki en büyük trendlerden biri. Çoğu ev artık en fazla 90 metrekare. Özellikle ABD ve Japonya’da evler gitgide küçülüyor.
Türkiye’de de rezidans, stüdyo daire ve loftlar artıyor. Bu yüzden esnek mobilya dönemi başlıyor. Örneğin yüksek bir tavana sahipsiniz salonunuzdaki saklama ünitelerini dik koyabilir, sonrasında geniş eve taşınırsanız bunları yan yana kullanıp değerlendirebilirsiniz. Veya bazı koltuklarda mobilyaları bir arada kullanabileceğiniz gibi isterseniz parçalara ayırarak evin farklı alanlarında değerlendirebilirsiniz.

DOĞAL ÜRÜNLER VE AÇIK RENKLER

Avrupa ve ABD, krizin etkisiyle daha doğal ürünleri tercih etmeye başlıyor. Deri malzemeler de hayatımıza giriyor. Açık renkler tercih ediliyor. Ahşap ürünlerde de açık renk hakimiyeti var. Alüminyum, farklı metal alaşımlarda yükseliyor. Mobilyalar elektronik ürünlere de benzemeye başlıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte elektronik ve mobilyalar iç içe.

En iyi biyolojik gölet Türkiye’de

Sinpaş GYO’nun, su ve yeşille içiçe tabiat harikası Phuket Adası Laguna bölgesindeki doğal lagünlerden esinlenerek hayata geçirdiği lagün projesi, tasarımı ve uygulamasıyla ‘2010 Firestone PondGard Biyolojik Gölet Yarışması’nda birinci oldu. Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı mimar Haydar Özel projeyi anlattı

Gölet fikri nasıl ortaya çıktı?
- Sinpaş GYO olarak İstanbul Samandıra’da 182 dönüm arazi üzerinde projelendirdiğimiz, villalardan oluşan Sinpaş Lagün Projesi tasarım sürecinde; her villanın mutlaka göletlerle buluşması ve cephesi olmasını amaçladık. Lagün projemize su ve yeşille içiçe bir tabiat harikası olan Phuket Adası Laguna bölgesindeki doğal lagünler esin kaynağı oldu. Onlardan yola çıkarak oluşturduğumuz projeyi, ekolojik katkılarıyla son dönemde çok fazla gündeme gelen ve Avrupa’nın birçok ülkesinde de uygulanan biyolojik gölet olarak uygulamak istedik.
Tam olarak nedir biyolojik gölet?
- Kimyasal bir temizlik yapmaya gerek kalmadan, suyun bitkiler ve ortamdaki bakteriler yoluyla temizlenmesiyle ortaya çıkan ekolojik oluşumlar. Biyolojik gölet oluştururken amaç; doğadaki dengeyi bozmadan sudaki yosun konsantrasyonunu mikroorganizmalar yoluyla azaltmak ve fosforu dengelemek. İsteğe göre yüzlerce metrekareden binlerce metrekareye kadar hazırlanabilen göletler, her türlü hava şartına dayanabiliyor. Özellikle gölde kullanılan estetik unsurlar görsel bir zenginlik de katıyor.
Bulunduğu ortama nasıl bir fayda sağlıyor?
- Ters yıkama olmaması sayesinde su kaybedilmiyor, kimyasal havuzlardaki gibi su dışarı atılmıyor. Tamamen doğal yollarla hijyenin sağlandığı gölette mevcut suyun değiştirilmesine gerek kalmıyor. Biyolojik göletlerin en önemli özelliklerinden biri de insan vücuduna zarar verecek kimyasallar barındırmaması ve tamamen doğal bir suda yüzme imkanı sağlaması. İstenen boy ve şekilde yapılabilmesi, bitkili veya bitkisiz kullanım kolaylığı sağlayan biyolojik gölet sistemi yıllar geçmesine rağmen eskimiyor ve bozulmuyor.

ÇARŞIDAN BİLDİRİYORUM

BİR SÜRÜ ALTERNATİF VAR
Mudo Concept’te yılbaşında her yaşa, zevke göre dekorasyon objesi bulabilirsiniz. Seçenekler arasında nostaljik tasarımlı pikaplardan puro kutularına, dekoratif mumluklardan gümüş şamdanlara kadar alternatifler var. Ayrıca yoğun programınızın arasında hediye alışverişine nasıl çıkacağınızı düşünüyorsanız imdadınıza www.mudo.com.tr yetişiyor.

İNDİRİM ZAMANI
Dünyaca ünlü Amerikan mobilyalarını tek çatı altında toplayan Nişantaşı Chelsea mağazası yüzde 60’a varan indirime girdi. Markada koltuktan kanapeye, aksesuvardan aydınlatmaya pek çok seçenek bulabilirsiniz.

UYGUN FİYATLI YENİ YIL SOFRASI
Tchibo özel günlere yakışan sofralar kurmanız için yeni bir tema hazırladı. Yılbaşı temasının ismi de ‘Zarif Yılbaşı Sofrası’. İyi bir yılbaşı sofrası için her türlü ayrıntının düşünüldüğü yeni temada yemek takımlarından kristal kadehlere, gümüş kaplama çatal-bıçak takımlarından şamdanlara, masa örtülerinden peçete halkalarına, dekoratif çam ağacından ışıldayan dallara, vazodan mumluğa kadar birçok ürünü bir arada bulmak mümkün. Fiyatlar 9,95 liradan başlıyor.

DEKO-ÖNERİ
İki yüzlü aynalar

Aynaların dekoratif yönlerinden biri de zarfları. Türkiye’de de oldukça yaygın olan uygulamada, ayna kullanıldıktan sonra duvara ters asılabiliyor. Hem ayna, hem de dekoratif bir obje oluyor. Aynanın arkasını çevirince zarfıyla karşılaşıyorsunuz. En çok bilinen ve modası geçmeyeni gümüşler. Klasik tarzdaki evlerde birkaç boyu alt alta asılarak kullanılıyor. Ayna zarflarında sedef ve telkári işlemeler de zarif görüntüler oluşturuyor.

ÇIKIYOR
* Renkli büyük vazo objeler
İNİYOR
* Taşlı fotoğraf çerçeveleri

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
CEM MİRAP


* Kitap okuma koltuğum...
* Avusturalya’dan aldığım Didgeridoo çalgım...
* Eşimle dünyanın çeşitli yerlerinden aldığımız modern çizgi roman kahramanı ve robot heykellerimiz...
* Japon Samuray kılıcım...
* Aile fotoğraflarım...
Yazarın Tüm Yazıları