Mobil cihazlarda yeni güvenlik anahtarı: Dokunma izi

Gürcistan Teknoloji Enstitüsü yeni bir güvenlik sistemi geliştirdi. Bu sisteme göre telefonunuz sürekli olarak telefonda nasıl parmağınız kaydırdığınızı veya telefonunuza nasıl dokunduğunuzu takip edecek ve hırsızları telefonunuzdan veya tabletinizden uzak tutacak. LatentGesture adı verilen bu yeni sistem sahibinin dokunuşuyla eşleşmeyen hareketleri yazılan programla anlayacak ve anladığı anda telefonu kilitleyecek.

Haberin Devamı

Proje' nin lider isimlerinden Polo Chau' nun söylediğine göre, telefon sizin dokunma imzanızı öğrenecek ve daha sonra telefona her dokunulduğunda sizin izinizle karşılaştırma yapacak. Tıpkı Parmak izi gibi... Teoriye göre herkesin ekrana dokunma şekilleri farklı. Bazı insanlar tek bir geçişle bildirim çubuğunu indiriyor, bazıları ise tek bir dokunuşla bunu gerçekleştiriyor. Herkes uygulama açarken ekrana dokunduğunda farklı baskı uyguluyor vs.

LatentGesture sistemi, Gürcistan Teknoloji laboratuarlarında Android cihazlar üzerinde test ediliyor. Başarı oranı ise telefonlarda %98, tabletlerde %97. Çalışma 20 test aşamasını içeriyor. Çalışmaya katılanlardan elektronik test ortamında ekrana dokunmaları, uygulama açmalarını, barlar arasında geçiş yapmaları isteniyor. Sistem her kullanıcı için ayrı bir profil oluşturduktan sonra, araştırmacılar belirlenen kişiyi tabletin sahibi olarak atıyorlar. Test tekrarlandığında ise sistem sahibini tanıyor ve diğer kullanıcılara telefonu veya tableti açmıyor.

Haberin Devamı

Diğer güvenlik uygulamaları bir kenara, LatentGesture ebeveyn kontrolleri için kullanılabilir. Bir çocuk babasının tabletini kullandığında LatentGesture sistemi onun dokunuş imzasını babasınınkine benzeteceği için tableti kullanmasında sorun çıkmaz. Fakat uygulama satın almaya kalktığında, sistemim buna engel olur. LatentGesture sistemi, Toronto'da yapılacak özel bir etkinlikle bu ay kullanıma sunulacak.

Yazarın Tüm Yazıları