Miyopi oranı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Miyopi oranı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 11:24

Miyopi oranı artıyor

Haberin Devamı

İZMİR'deki Park Tıp Merkezi'nin Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Deveci, Türkiye'de yüzde 40'lar seviyesinde miyopi oranının 10 yıl sonra yüzde 50'ye çıkmasının beklendiğini söyledi.
Avrupa ve Amerika'da cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımına bağlı olarak, uzağı görememe durumu olarak tanımlanan miyopi hastalığının nüfusun yüzde 40'ından fazlasını etkilediği ortaya çıktı. Türkiye için de durumun farklı olmadığı belirtildi. Yaklaşık 10 yıl sonra Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 50'sinin gözlerinde miyopi gelişeceği öngörülüyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Deveci, eskiden 9-10 yaşlarında başlaması beklenen miyopinin 5-6'lı yaşlara kadar düştüğünü, 20'li yaşlarda duraklaması beklenirken de 40-50'li yaşlara kadar arttığının görüldüğünü söyledi. Avrupa ve Amerika'dakine benzer bir durumun Türkiye'de de yaşandığını ifade eden Opr. Dr. Deveci, "Şu an günümüzde Türkiye'de yüzde 40'lar seviyesinde miyopi oranı var. Yaklaşık 10 yıl sonra bu oranın yüzde 50'ye çıkması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki, çok yakında her 2 kişiden 1'i gözlük takmak zorunda kalacak" dedi.
TABLET VE CEP TELEFONU
Uzak Doğu ülkelerinde göz yapılarından dolayı yüzde 90 seviyesinde miyopi olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Deveci, bu durumun kalıtsal olduğunu, ancak bir de çevresel etkenler bulunduğunu belirterek, "Bunlar içinde en önemli kısmı cep telefonları, bilgisayar ve tabletler. Uzun bir süre gözlerimizi bu teknolojik aletlere odakladığımızda bu sorun ortaya çıkıyor. Diğer etmenlerden biri de karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve strestir. Ayrıca çocukların gün ışığına maruz kalmamaları da önemli bir etken" diye konuştu.
20'YE 20 KURALI
Çalışmalar, cep telefonu, tablet, kitap ve bilgisayar gibi nesnelere 30 santim yakından bakmanın miyopiyi artırdığını söylüyor. Opr. Dr. Hülya Deveci, bu durumun önüne geçmek için, 3 yaşın altındaki çocuklara kesinlikle telefon ve tablet verilmemesi gerektiğini, daha büyük çocuklarda mesafenin uzatılmasının şart olduğunu ve günde 30 dakika ya da 1 saatten fazla bu aletlere maruz kalmalarının önüne geçmek gerektiğini ifade etti. Yetişkinlerin de dikkatli olması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Deveci, "20'ye 20 kuralı var. Bilgisayar kullanırken her 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakarak gözümüzü dinlendirmeliyiz. Böylece gözün yoğun kasılmasını engellemiş oluruz. Ayrıca çocuk ya da yetişkin televizyonla aramızdaki mesafenin en az 3 metre olmasına özen göstermeliyiz" dedi.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!