Milli yemeğimiz keşkek

Nihayet bir yemeğimiz milli oldu. Keşkek UNESCO’nun “Somut olmayan kültürel miras” listesine girdi.

Haberin Devamı

Batı Anadolu, Doğu Anadolu, Trakya, Karadeniz ve Orta Anadolu’nun ortak yemeği olan keşkek, genellikle düğün, bayram gibi özel kutlama günlerinde yapılır. İçine konan malzemeler yörelere göre farklılık gösterse de keşkeğin temel malzemeleri aşurelik buğday ve ettir.

Bazı yörelerde keşkek etsiz pişirilir ve üzerine tereyağlı sos gezdirilir. Kimi yörelerdeyse tavuk etiyle yapılır.

Şimdi sıra aşure ve mesir macununa geldi. Keşke onları da millileştirebilsek...

Malzeme listesi

Hamur için;
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ (Eskiden susam yağı kullanılırdı.)
1 çay kaşığı karbonat (Eskiden küllü su kullanılırdı.)
5,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Ayrıca 1 su bardağı mısır nişastası
İç malzemesi için;
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı  toz şeker
2 tepeleme yemek kaşığı un (İrmik de kullanabilirsiniz.)
Şurup için;
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Üzeri için;
200 gr tereyağı

Haberin Devamı

HAMAYIL TATLISI

Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu hamur yoğurma kabına alıp malzemeleri karıştırın. Unu ekleyip yoğurun. Hamuru un serpilmiş tezgâhın üzerine alın. Pütürsüz olup kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin.

Şurubu için toz şeker ve suyu tencereye aktarıp harlı ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Koyulaşması için kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

İç harcı için süt, un ve toz şekeri küçük bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Soğumaya bırakın.

Hamuru 20 eşit parçaya ayırın. 10 adet bezeyi üzerlerine nişasta serperek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları aralarına nişasta serperek üst üste yayın. Hepsini birden oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde açın. Böylece kalın iki adet yufka elde etmiş olacaksınız.

Yufkalardan her birini 5 santim genişliğinde şeritler halinde kesin. Şeritlerin uç kısımlarına 2 tatlı kaşığı soğuyan muhallebiden koyup muska şeklinde sarın. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Tereyağını tavada kızdırıp muska hamurlarını üzerine gezdirerek dökün.

10 dakika önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırının alt rafında üzerleri kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin.

Soğuk şurubu sıcak baklavanın üzerine döküp 20 dakika bekletin. Servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları