Mikrokrediyle "patron" olacaklar

Güncelleme Tarihi:

Mikrokrediyle patron olacaklar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 17:35

- Çorum'da mikrokredi uygulaması kapsamında biner lira kredi verilen kadınlar, kendi el emeğiyle elde ettikleri ürünlerin satışıyla hem gelir sağlayacak hem de kendi işletmelerini kurma imkanı elde edecek - Mikrokredi desteğiyle kendi işletmesini kuran Derya Taşdemir: "Hayalime ulaşmamda en büyük destekçim mikrokredidir"

Haberin Devamı

ÇORUM (AA) - Çorum'da mikrokredi uygulaması kapsamında biner lira kredi verilen kadınlar, kendi el emeğiyle elde ettikleri ürünlerin satışıyla hem gelir sağlayacak hem de kendi işletmelerini kurma imkanı elde edecek.

Türkiye Grameen Micro Finans Programı Çorum Şubesince çeşitli branşlarda düzenlenen kurslara katılan ev kadınları, aldıkları eğitimle meslek edinip para kazanma yolunda ilk adımlarını atıyor. Merkez tarafından dikiş, nakış, örgü, hediyelik eşya ve gıda üretimi gibi alanlarda açılan kurslara katılan 11 kadına, mikrokredi uygulaması kapsamında biner lira kredi verildi.

Vali Ahmet Kara, belediye konferans salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, geliştirdiği mikrokredi uygulamasıyla sosyal ve ekonomik gelişmelere katkılarından dolayı Nobel Barış Ödülü alan Prof. Dr. Muhammed Yunus'un kendilerine rehberlik ettiğini belirterek, mikrokredinin temelinde, yoksulluğu yenmenin hibe verilerek değil, iş yapanı desteklemek olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Mikrokredi sayesinde kadınların az bir bütçeyle çıktıkları yolda daha sonra kendi işletmelerini kurabildiklerine dikkati çeken Vali Kara, sistemin fevkalade güzel bir uygulama olduğunu ve fırsatı olan herkesin yararlanması gerektiğini ifade etti.

Türk toplumunun en büyük eksikliğinin, ürettiğini satamamak olduğunu dile getiren Kara, şöyle konuştu:

"Ben Erzincanlıyım. Çorum da Erzincan'a çok benziyor. Benim çocukluğumda, Erzincan'da ürettiklerimizi satamazdık, ayıp sayardık. Ben köylü çocuğuyum, köyde tavuklarımızın yumurtalarını, sütümüzü ve peynirimizi annem ya da babam pazara götürüp satmıyordu. Çünkü bu ürünler satılmazdı. Eminim bu, Çorum'da da böyleydi ama toplum artık bunu aştı. Hem üretmek hem de ürettiğimizi mutlaka satmak durumundayız. Sattığımız zaman sadece biz fayda sağlamıyoruz. Biz para kazanıyoruz, ihtiyaç sahipleri de sattığımızı alıp kullanıyor. Bu açıdan mikrokredi uygulaması fevkalade güzel bir uygulama."

Girişimci kadınlar için kredi miktarlarının bazı konularda yetersiz olabileceğini belirten Kara, valilik olarak mikrokredi uygulamasından faydalanan kadınlara destek olabileceklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

- Kendi iş yerini açan kadından "bize güvenin" çağrısı

Törende, iki yıl önce aldığı mikrokredi desteğiyle kendi işletmesini kuran Derya Taşdemir de bir konuşma yaptı. 2012 yılının mayıs ayında 700 liralık mikrokredi kullandığını ifade eden Taşdemir, kredi ile un, yağ ve çeşitli gıda maddeleri alarak evinde yaptığı mantı, erişte ve börekleri sattığını söyledi.

Kısa sürede sermayesini iki katına çıkardığını ifade eden Taşdemir, "Hem para kazanıyor hem de borçlarımı ödeyebiliyordum. Artık bir hayalim vardı. Para biriktirdim ve ikinci kredimi de çekerek kendime ait olan ev yemekleri yaptığım bir işletme açtım. Çiçeği burnunda iki günlük esnafım. Hayalime ulaşmamda en büyük destekçim mikrokredidir. Bizlere inanmanızı ve daha çok destek vermenizi istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Grameen Micro Finans Programı Çorum Şube Sorumlusu Dilek Günlü de mikrokredi uygulamasıyla ilgili sunum yaptı.

Konuşmaların ardından mikrokredi desteğinden faydalanmaya hak kazanan 11 kadının biner lirası, Vali Ahmet Kara ve eşi Mesude Kara ile diğer katılımcılar tarafından kendilerine takdim edildi.

Hatice Demirer isimli kadının kredi desteğini takdim eden Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, kurum olarak Demirer'e biner lira da kendilerinin vereceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!