Mikrokredi 392 kadının hayatını değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Mikrokredi 392 kadının hayatını değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 09:15

Mikrokredi 392 kadının hayatını değiştirdi

Haberin Devamı

MANİSA'nın Şehzadeler ilçesinde, geçen yıl kent genelinde 392 ev kadınına toplam 542 bin 800 TL'lik mikro kredi dağıtılarak kimilerinin iş kurmasına, kimilerinin ise açtığı işyerini büyütmesine katkı sağlandı.

Şehzadeler Kaymakamlığı'nın binasında Valiliğe bağlı olarak hizmet veren mikrokredi birikmi, ev kadınlarına ekonomik kazançlarını elde edecek kredileri dağıtmaya devam ediyor. Manisa'da kadınlara 1000 TL ile 8 bin TL arasında dağıtılan mikrokredi, özellikle ev kadınlarının yeni işyerleri açmasını da sağlayarak istihdam yaratıyor. Mikrokredi Manisa Şube Yöneticisi Ayşe Çakıcı, şubede görev yapan Pelin Nur Korkmaz ile birlikte dağıttıkları kredilerle ev kadınlarının hayallerini gerçeğe dönüştürdüklerini dile getirdi. Manisa'da 2009'dan beri faaliyet gösterdiklerini söyleyen Şube Yöneticisi Çakıcı, geçen 7 yıllık süreçte dağıtılan krediler hakkında bilgi verdi. Çakıcı, "2009'dan bu zamana kadar ev hanımlarımızın kendi ekonomilerini kazanması ve hayallerini gerçeğe dönüştürmesi için gayret gösteriyoruz. 2009'da 104 kadınımıza kredi dağıtırken, 2016 yılında bu rakam 392'ye kadar çıktı. Geçen 7 yıllık süreç içerisinde Şehzadeler, Yunusemre, Salihli ve Turgutlu ilçeleri olmak üzere 3 bin 395 kadına toplam 2 milyon 798 bin 147 TL kredi dağıttık. Sadece 2016 yılında 392 kadınımıza 542 bin 800 TL kredi kullandırdık" diye konuştu.

Dağıtılan kredilerin kişi başına düşen miktarlarının büyük olmadığını ancak küçük miktarlar kadınların hayallerini gerçekleştirdiğini söyleyen Çakıcı, "Kredilerimiz 1000 TL ile başlıyor ve düzenli ödemeye göre 8 bin TL'ye kadar çıkıyor. Krediye kullanan kadınlarımız bize haftalık 25 TL ödeme yapıyor. Bizden aldıkları kredilerle kimi kadınlarımız evlerinde el işi yaparak kazançlarını sağlamaya, kimileri el sanatları yaparak, kimileri ise ufak bir işyeri kurarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor. İş kuranlar ayrıca yanında bir veya iki kişide çalıştırmaya başlayarak istihdama da fayda sağlıyor. Kadınlarımızın hayallerini gerçeğe dönüştürmekten bizde mutluluk duyuyoruz" dedi. Çakıcı ayrıca, kredi kullanan kadınlara son iki yıldır, hem kendilerine aylık 1 TL karşılığında ferdi kaza sigortası ile evlerine konut sigortası da yaptıklarını ifade etti.

SOMA'DA 376 KADIN KREDİNDEN FAYDALANDI

Soma İlçesi'nde ise 13 Mayıs 2014 yılında 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının ardından mikrokredi şubesinin kurulduğunu ifade eden Çakıcı, amaçlarının madenci eşlerinin ev ekonomilerine katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. Çakıcı "Soma'da kurulan şubemizden geçen 2.5 yıllık zaman içerisinde toplam 376 madenci eşine 830 bin TL kredi dağıtıldı. Kredi kullananlar arasında Soma maden faciasında hayatını kaybeden 3 madencinin eşi de yer alıyor" diye konuştu.

KADINLAR KREDİ KULLANMAKTAN ÇEKİNİYOR

Manisa'da mikrokrediden faydalanan kadın sayısının az olduğunu ifade eden Çakıcı, sebebinin ise kadınların kredi kullanmaktan çekinmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Çakıcı, "Kadınlarımız bizi sanki bir bankaymış gibi görüyor. Özellikle de son iki yıldır artan dolandırıcılık olayları sebebiyle kadınlarımız artık mikro kredi kullanmak çekiniyor. 'Bu zamanda bize bu parayı faizsiz ve küçük kredilerle kim verir' diyorlar. Özellikle kırsal mahallelerimizde kredi kullananların sayısı da çok az. Bu nedenle haftanın 5 günü kırsal mahallelerimize giderek kadınlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Mikro kredinin olanaklarından faydalanmaları için kadınlarımızı şubemize davet ediyoruz" dedi.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!