Mevsimsiz ama lezzetli

Yaz bitip havalar soğumaya başladığında mutfaklarda bir telaştır başlar...

Güneşin ışınları gücünü yitirmeden, bazı meyvelerin, sebzelerin mevsimi geçmeden işe koyulmak gerekiyor şimdi. Kış için yapılan hazırlıkların başında, taze meyve ve sebzeleri dondurmak geliyor elbette... Malum, artık derin dondurucular iyice yaşamımıza girdi. Mevsiminde mutfaklarımızın baş tacı olan bamya, bezelye, domates, fasulye, börülce, patlıcan, biber artık çeşitli yöntemlerle donduruluyor ve kışın hepimiz bunların tadını unutmuşken birdenbire çıkıveriyor ortaya hepsi tek tek... Meyvelere gelince; vişne, erik, kızılcık gibi meyveleri de zamanı geçmeden derin dondurucuya atmak gerek. Hazır meyvelere gitmişken elimiz, böğürtleni de unutmayız herhalde. Düşünsenize, dışarıda kar yağıyor ve bir kış gecesinin tam ortasındasınız. Masanızda ise tarladan yeni koparılmış gibi duran etli bamya ya da zeytinyağlı fasulye duruyor. Buz gibi bir vişne, erik ya da kızılcık kompostosu eşlik ediyor onlara. Ne güzel olur, değil mi? Ancak her işin olduğu gibi meyve dondurmanın da bir püf noktası var tabii. Meyveler çekirdekleriyle birlikte dondurulduğunda daha bir lezzetli çıkıyor derin dondurucudan...

Peynirli Foça böreği

Malzeme listesi

á 125 gr. eritilmiş bitkisel margarin

á 1 adet yumurta

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 paket kabartma tozu

á 4 su bardağı un

á 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

Ayrıca;

á 1 su bardağı un

Üzeri için;

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı susam

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Eritip ılıttığınız margarini derin bir kaba koyun. Üzerine yumurtayı kırıp yoğurdu ekleyin. Tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip yoğurmaya başlayacağınız sırada beyaz peyniri de aktarın. Karışımı kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya bölün. Parçaların üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. Mutfak tezgahına un serpiştirip hamurları merdane ya da oklava yardımıyla, yarım santim kalınlığında, 30-35 santim çaplı yuvarlaklar halinde açın. Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Yufkanın bir ucunu ortasına gelecek şekilde, diğer ucunu da onun kenarına gelecek şekilde katlayın. Böylece dikdörtgen bir yufka elde etmiş olacaksınız. Yufkayı uçlarından tutup buruşturun. Büzüşmüş yufkayı keskin bir bıçakla 10-12 santimlik parçalar halinde dilimleyin. Hamur parçalarının uçlarını iki parmağınız arasında sıkıştırıp fiyonk şekli verin. Hazırladığınız fiyonkları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Çörekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Ton balığı köftesi

Malzeme listesi

á 2 kutu ton balığı konservesi (160 gr.)

á 3 adet orta boy patates

á Yarım demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 1 çay bardağı konserve mısır

á 2 yemek kaşığı mayonez

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á 1 adet yumurta

á 1 su bardağı galeta unu

á 1 kahve fincanı sıvıyağ

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


İyice yıkayıp, soymadan dörde böldüğünüz patatesleri bol tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp henüz sıcak haldeyken soyduktan sonra ezerek püre haline getirin. Patates püresini derin bir kaba aktarın. Üzerine çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin. Yağını iyice süzdüğünüz ton balığını ve suyunu süzdüğünüz konserve mısırı ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip mayonezi katın. İyice yoğurduğunuz köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak parçalara parmak şekli verdikten sonra yassı hale getirin. Köfteleri önce hafifçe çırpılmış yumurtaya, sonra da galeta unu ya da robotta çekilmiş bayat ekmek kırıntılarına bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını aldığınız köfteleri servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları