GeriSeyahat Mevlana Müzesi ve Efes HarabeleriHem kültürel hem doğal miras
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mevlana Müzesi ve Efes HarabeleriHem kültürel hem doğal miras

Mevlana Müzesi ve Efes HarabeleriHem kültürel hem doğal miras

Türkiye’de müze ve ören yeri ziyaretçi sayıları her yıl artıyor. 2014 yılında en çok ziyaret edilen müzelerden ikisi, Mevlana Müzesi ve Efes Antik Kenti'ydi.

MEVLANA MÜZESİ / KONYA

Mevlana Müzesi ve Efes HarabeleriHem kültürel hem doğal miras

GÖK KUBEDEN İYİ TÜRBE Mİ VAR?

Babasının ölümü üzerine, bir türbe yaptırmak isteyenlere Mevlna, “Gök kubbeden daha iyi türbe mi olur?” diye cevap verir. Ama ölüm sırası Mevlâna’ya gelince, oğlu Sultan Veled türbe yaptırmayı kabul eder. Konya’nın sembolü haline gelen ‘Kubbe-i Hadra’ (Yeşil Kubbe) de böyle ortaya çıkmış. Mevlana’nın dergâhı sonradan türbesi haline gelmiş. Mekânın kutsal enerjisi, art arda açılan kapılar ve özel koleksiyonlar ziyaretçileri büyülüyor. Müzede en çok kullanılan renkler yeşilin ve kahverenginin kutsal tonları, Mesnevi’yle ve hatta Mevlana’nın Şems’e duyduğu sevdayla örtüşüyor ve farklı bir atmosfer oluşturuyor. 2014’te müzeyi ziyaret edenlerin sayısı yaklaşık 2 milyon. Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzenin girişini ücretsiz yaptı. Türbe özelliğinden dolayı kamuoyundan gelep tekliflere olumlu yanıt veren bakanlık 10 Aralık’tan itibaren ziyaretçilere ücresiz bilet kesiyor.

PAMUKKALE EFES / DENİZLİ

Mevlana Müzesi ve Efes HarabeleriHem kültürel hem doğal miras

HEM KÜLTÜREL HEM DOĞAL MİRAS

PAMUKKALE, göz alıcı güzelliği ve estetiğin tarihteki karşılığı Hierapolis Antik Kenti’yle hâlâ dünyanın en özel yerlerinden biri. Harabelerin yakınındaki şifalı sularda tarihle birlikte yüzülüyor. Pamukkale hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 2014’te Pamukkale’yi 2 milyon 200 bine yakın yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 12’lik bir artış gösteren Pamukkale’nin konaklama tesisleri yenilendi ve sağlık turizmine yönelik aktivitelerin sayısı arttı.

False