Metro Esenboğa’ya uzanacak etüt çalışması Mayıs’ta başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Metro Esenboğa’ya uzanacak etüt çalışması Mayıs’ta başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 00:00

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Keçiören Metrosu’nu Esenboğa Havalimanı’na uzatacak projede etüt çalışmalarının Mayıs sonunda başlayacağını açıkladı. Yıldırım, Ankara Metrosu’ndaki son gelişmeleri, Ankara Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara Metrosu’nu Esenboğa Havalimanı’na uzatacak projede, gelinen son noktayı, Ankara Hürriyet’e açıkladı. Kaynak sıkıntısı nedeniyle yıllardır bitirilemeyen metroların Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredildiğini hatırlatan Yıldırım, bu kapsamda 44 kilometre uzunluğundaki Ankara Metrosu’nun yapım işlerini de devraldıklarını anlattı. Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. Yer altında bazı öngörülmeyen durumların olabileceğini, bunun farkında olduklarını anlatan Yıldırım,
“Bu yüzden de gece gündüz aralıksız çalışacağız. Yüklenicilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Çünkü Ankara’nın, Ankaralıların bu metro hatlarına ihtiyacı var. Büyükşehirlerin trafik sorununu, ulaşım sorununu sadece karayoluyla, bireysel taşımacılıkla, yolları büyüterek, kavşak, alt üst geçitler yaparak, dünyada çözebilmiş bir ülke yok. Toplu taşımaya, raylı sistemlere önem vermek gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sincan şehir merkezi olacak

Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarının sanayi odasının, imalatçıların, esnafın, vatandaşların her yönüyle projenin yanında yer aldıklarını, gerekli katkıyı yapmak için canla başla çalıştıklarını belirten Yıldırım, “Projenin önemli özelliklerinden biri de diğer şehiriçi raylı sistemlere entegre olacak bir proje olmasıdır. Mevcut hatla yeni yapılacak hatlar entegre olacak ve hemen hemen Ankara’nın her yönüne toplu şekilde, konforlu, rahat bir seyahat imkanına kavuşmuş olacağız. Böylece Sincan, Eryaman, Ümitköy, Keçiören Ankara’nın uzak ilçeleri değil, adeta Ankara’nın şehir merkezinde birleşmiş hale gelecek” dedi.

2013 sonunda hazır olacak

Yaptıkları her projeyi, ihtiyaçları karşılayacak şekilde planladıklarını belirten Bakan Yıldırım, bu nedenle Metro hattını Esenboğa Havalimanı’na kadar uzatma kararı aldıklarını söyledi. Yıldırım, metro hattının Havalimanına kadar uzatılmasının Ankaralılar için büyük önem taşıdığını belirterek, projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da hassasiyetle yaklaştığını söyledi. Söz konusu hattın etüt proje işlerinin ön yeterlilik ihalesini 14 Mart’ta yaptıklarını anımsatan Yıldırım, ihalede teklif veren 15 firmanın olduğunu açıkladı. Yıldırım, bu firmaların ön yeterlilik dosyalarını inceledikten sonra kısa sürede teklifleri almak üzere yeterli görülen firmalara tebligat yapılacağını belirterek, “Mayıs ayının ilk haftasında mali ve teknik teklifleri almayı planlıyoruz. Mayıs ayının sonunda ise çalışmalara başlanacak. 2013 yılının Haziran ayında proje çalışmaları tamamlanarak yapım ihalesine hazır hale gelecektir” dedi. Yıldırım, ihaleye 15 firmanın ön yeterlilik için başvuruda bulunmasının ihalenin önemini ortaya koyduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Metro için 234 tren setine 391 milyon dolar

BAKAN Yıldırım, yeni metro hatların yapımının yanı sıra Ankara Metro hatlarında kullanılacak 324 adet yeni tren setinin de alımını yapacaklarını anımsattı. Bu kapsamda setlerin tekliflerini aldıklarını bildiren Yıldırım, yerli demiryolu sanayisini geliştirmek amacıyla setlerde yerli katkı payını yüzde 51 olarak belirlediklerini vurguladı. Yıldırım, “İşlerin aciliyeti nedeniyle ilk 90 sette yerli katkı oranı yüzde 30 olacak. Ancak geri kalan kısımlarda ise yüzde 51’i yerli olacak. Söz konusu metro araçlarını yapmak isteyen firmalar bu imalatları büyük oranda Türkiye’de, yurt içinde gerçekleştirecek. Bunu sağlamak suretiyle hem ülkemizde demiryolu teknolojisinin gelişmesine katkı yapmış olacağız, aynı zamanda da döviz tasarrufu sağlamak suretiyle ilave istihdam ve iş imkanı sağlamış olacağız” diye konuştu. Söz konusu setlerin alımı için yapılan ihaleye üç firmanın katıldığını bildiren Yıldırım, en düşük teklifin ise 391 milyon 230 bin dolarla Çin firması CSR Electric Locomotive Co. Ltd.’den geldiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!