Metin Sertoğlu: Türkiye'de kaçak avcılık!

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Türkiyede kaçak avcılık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Ağustos 1999'dan 2000 Mart'ına kadar Türkiye'de avcılık: Sekiz günlük ve beş günlük olmak üzere iki değişik programla; Yunan kekliği, çil kekliği, kum kekliği, turaç, bıldırcın, üveyik ve çulluk avcılığını köpeklerinizle yapabileceksiniz. Dilerseniz her cins güvercin, cırlayık, turna, kaz, ördek gibi kuşları da gizleneceğiniz kümelerden köpeksiz olarak vurabileceksiniz. Ayrıca istek halinde yaban domuzu ve tavşan avcılığı da organize edilecektir. Sekiz günlük program için 3 milyon, beş günlük için 2.5 milyon, köpek başı da 450 bin İtalyan Lireti ödeyerek turlarımıza katılabilirsiniz.

DİKKAT! Türkiye, dünyanın emniyetli ülkelerinden biridir. Son 50 yıldan günümüze, hiçbir turistin başına bir felaket gelmemiş, saçının bir teli dahi koparılmamıştır. Karadeniz bölgesinde Samsun, Tokat, İç Anadolu bölgesinde Sivas ve Kayseri çevrelerinin 2 bin metre yükseklikteki koruluk orman ve taşlık arazilerinde, ovalarında köpeğinizle birlikte avcılık yapacaksınız. Nehirlerinde ve göllerinde su kuşları vuracaksınız. Haydi avcılar Türkiye'ye...

YALANA BAK!

Türk avcılarının hayal dahi edemediği bu talan ilanını İtalya'nın ünlü ‘‘Caccia Pesca’’ adlı av dergisinin son sayısında okudum. Derginin sorumlu müdürünü arayıp, bu yalan ilan hakkında açıklama yapmak istediğimi söyledim. Gönderdikleri Massimilon Naldoni isimli muhabire gerçekleri anlattıp, Spor Tour isimli ilanın sahibi İtalyan asıllı San Marino pasaportlu Pier Giorgio Berti hakkında edindiğim bilgileri aktardım. Hatırlayacaksınız! Geçtiğimiz yıl ocak ayında Esenboğa Havaalanı'nda tesadüfen köpekleri ile birlikte rastladığım, Tokat iline çulluk avına gideceklerini yazılı beyan eden ve tüfeklerine el koydurup, avlanmalarını engellediğim 6 İtalyan avcısını ülkemize getiren sinyor Berti'nin ta kendisidir! Meraklandığım konu, ‘‘keklik üretme tesisleri kuracağım’’ dümeniyle Almus ormanlarındaki kocaman vali konağının müştemilatı ve çevresindeki tahsisli ormanı ile birlikte aylığı 200 milyon liradan yasaları ciğneyip, ülkemizin yaban hayatını satılığa çıkartan bu İtalyana kim koltuk çıkmaktadır?

GÖREVİMİZ

Her Orman Bakanı'na mektup yazmayı adet haline getiren İstanbul Birleşik Avcılar Derneği (BAM) Kulübü Başkanı, 23.2.1999 tarihli ‘‘Sayın bakanımız’’ başlıklı yazılarında; ‘‘Devlet Bakanlığına bağlı Atıcılık Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi avcılık konuları yazarı Metin Sertoğlu'nun Esenboğa Havaalanı'nda karşılaştığı 4 veya 5 İtalyan (işadamı) avcıya (Malum olaylardan çok daha önceki bir tarihte) ülkemizde suç işlemeden suçlu muamelesi uygulatıp, ülkelerine geri gönderilmelerini sağlaması tarafımızdan çok yadırganan ve manidar bir olaydır’’ denilmektedir. Henüz tazeliğini koruyan bu olayın tarihi söylendiği gibi çok eskilere ait değil. Bölücübaşı Apo'nun İtalya'da görkemli yaşamını sürdürdüğü dönemin (her nedense yadırganıp, manidar bulunan) 11.12.1998 tarihine denk gelmektedir.

Yaban domuzu ve keçisinden başka, yabancı avcıların özel avlaklar dışında ülkemizde avcılık yapmaları yasaktır. Kaçak olarak yurda girip, beraberlerinde getirdikleri köpek eniklerinin karşılığında kaçak avcılık yaptırılan yabancılarla, bunlara yaban doğası varlıklarını peşkeş çekenlere engel olmak, benim gibi her Türk avcısının da anasının ak sütü gibi hakkıdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!