Metin Sertoğlu: Gazeteciler teröre emanet

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Gazeteciler teröre emanet
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2000 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile ilgili yasalara dayanarak, ‘‘Ateşli silah ve mermilerin taşıma ve bulundurma vesikası verilmeyecek kişiler arasına basın suçu işlemiş, gazete sahipleri ile basın kartı sahibi gazeteciler ve yazarlar da dahil edilmiş. 29 Aralık 1999 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan son yönetmeliğin 16. maddesinin (c) bendine göre, ‘‘Değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikiden fazla suçtan dolayı ağır para cezasına mahkum olanlara hiçbir şekilde ateşli silah ve mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez, verilmiş ruhsatlar iptal edilir’’ hükmü getirilmiştir.

Aynı yönetmeliğin (ö) bendi ile de ‘‘Bu kapsama girenler affa uğramış olsalar veya mahkumiyetleri bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalksa ya da mahkemece verilen karar üzerine adil sicilden silinmiş olsa bile kendilerine hiçbir suretle ateşli silahlarla mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez’’ denilmiştir.

Basın Kanunu'na göre medya sahipleri, genel yayın yönetmenleri, sorumlu yazı işleri müdürleri ve diğer gazeteciler değil iki, birçok kez ağır para cezasına mahkum olmuşlar ve olmaya da devam etmektedir. Bu durumda teröristlerin en belli başlı hedefleri arasında olan medya sahiplerinin, yöneticilerin, genel yayın yönetmenleri ve diğer gazetecilerin bundan sonra hiçbir şekilde silah taşıma veya bulundurmaları asla mümkün olmayacağı gibi, günü gelmiş vesikaları da uzatılmayacaktır. Bu durum 2521 sayılı Yivsiz Tüfekler Kanunu kapsamını da yansıtılacak, korkarım basın mensuplarına avlanma belgesi de verilmeyecektir.

İSTİSNALAR UNUTULDU

1993 yılında bu durum fark edilerek 3 Eylül 1993 tarihli ve 21687 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan bir maddelik değişiklikle ‘‘Basın Kanunu hükümlülerine göre işlenmiş suçlar hariç’’ ibaresi konularak bu yanlış giderilmişti. Ancak 1997 tarihinde ve en son 29 Aralık 1999 tarihli Resmi Gazeteler'de yayınlanan yönetmeliklerde bu istisnaya yer verilmediği için bu son derece tehlikeli, haksız ve yasanın amacına uymayan sakıncalı bir sonuç meydana gelmiştir. Bu durum, yine tek maddelik bir değişiklik hükümleri ile en kısa zamanda düzeltilmelidir.

MEDYA HEDEF EDİLDİ

Unutkanlık olarak değerlendireceğim bu durumun devamına, kanları yerde kalmış merhumlardan Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı dışında teröre kurban edilmiş basın mensuplarının dışında başka isimlerin de ikram edilmesine İçişleri Bakanı Sayın Sadettin Tantan'ın ne polislik deneyimi ne de vicdanı değerlerinin geçit verdirmeyeceğine inanıyoruz. Aksi halde mezarlıklar vazgeçemeyeceğimiz insanlarla dolacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!