MESTDER Başkanı Gürsoy: Estetik hizmeti, hekimlerden alınmalı

Güncelleme Tarihi:

MESTDER Başkanı Gürsoy: Estetik hizmeti, hekimlerden alınmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 11:42

MESTDER Başkanı Gürsoy: Estetik hizmeti, hekimlerden alınmalı

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA) - MEDİKAL Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Devrim Gürsoy, estetik yaptırmak isteyenleri 'merdiven altı' güzellik merkezleri konusunda uyararak, hekim olmayanlar tarafından yapılan uygulamaların, insan sağlığı açısından riske neden olabileceğini belirtti.

Dr. Gürsoy, ayrıca estetik operasyonların yalnızca plastik cerrahlar ve dermatologlarca yapılabileceği iddiaları üzerinden Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimler sonucu sertifika almış hekimlerin de estetik uygulama yapma yetkileri olduğunun bilgisini verdi.
Adana’da bir hemşirenin yaşadığı silikon faciasının ardından gözler, yasa dışı estetik uygulamalarına çevrildi. İnsan sağlığını hiçe sayan güzellik merkezleri, kamuoyunda büyük tepkilere neden olurken, MESTDER üyesi olan alanında uzman hekimler, Ankara’da toplanarak, konu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Yapılan toplantının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan MESTDER Başkanı Dr. Gürsoy, son günlerde kamuoyu gündemini meşgul eden olaylardan birinin, ehliyetsiz kişilerce bir sağlık personeline yapılan medikal estetik uygulamasının sonuçlarının olduğunu söyledi. Dr. Gürsoy, yaşanan bu olayın güzellik ve estetik uygulamalarının tıbbi işlem sayılması ve bu işlemlerin ancak Sağlık Bakanlığı'ndan bu alanda sertifika almış hekimlerle uzman hekimler tarafından yapılmasının zorunlu hale getirilmesinin toplum sağlığı bakımından ne kadar önemli ve gerekli düzenlemeler olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. 
Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimler neticesinde sertifika almış hekimlerin botoks, dolgu, dövme silme, leke tedavisi ve lazer tedavileri gibi uygulamaları yapma yetkilerinin olduğunu belirten Dr. Gürsoy, bu tür uygulamaların yalnızca plastik cerrahlar ile dermatologlarca yapılabileceği iddialarının doğru olmadığını ifade etti. Gürsoy, estetik operasyonlarının alanında uzman kişiler tarafından ve doğru fiziki koşullara uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın çalışma ruhsatı vermediği kuaför, güzellik salonu ve güzellik merkezi adı altında faaliyet gösteren işletmeler hakkında da değerlendirmede bulunan Gürsoy, hekim olmayan kişiler tarafından yapılan botoks, dolgu ve türlü enjeksiyon uygulamalarının insan sağlığı açısından riske neden olacağına dikkat çekti.
İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
'Merdiven altı' işletmelere karşı alanında uzman olan kurum veya kuruluşların iş birliği yapması gerektiğini belirten Dr. Gürsoy, bu tür operasyonların belli kurallar çerçevesinde yapılması gerektiğini savunduklarını kaydetti. Gürsoy, bu noktada birinci adımın 'merdiven altı' uygulamalarının kamu sağlığını tehdit edici sonuçlarını ortadan kaldırmak olduğunu belirtti, Dr. Gürsoy, "Bu alanda çalışan hekimler ister plastik cerrah, ister dermatolog, isterse de medikal estetik hekim olsun bir araya gelip bu konunun standartlarının doğru şekilde oluşturulması konusunda katkı sağlamasını ortaya çıkartmak" dedi. 
Bu tür hizmetlerin mutlaka hekimlerden ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış alanlarda alınması konusunda uyarıda bulunan Gürsoy, aksi takdirde istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Estetik operasyonlarda, her işlemin yüze veya vücuda yapıldığına dikkat çeken Dr. Gürsoy, şunları söyledi:

"Bu uygulamayı yapacak kişinin hekim olduğu, hangi sertifikalara, hangi eğitime sahip olduğu, bu işlemin yapılacağı alanın Sağlık Bakanlığı'na uygun koşullarda olduğunun mutlaka sorgulanması gerekir. Yüz kendi yüzümüzdür. Oluşacak bir zararı ortadan kaldırmak bazen çok uzun sürelere mal olabilir. Bu açıdan her bir vatandaşımızın son derece bilinçli olması ve bunu sorgulamayı bir güvensizlik unsuru olarak görmemesi, tam tersine kendini emanet edeceği doğru hekimleri, doğru kişileri bulabilmesi konusunda ön şart olduğunu algılaması gerekir" 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!