Meslekten emekliyim fotoğraftan değil

Türkiye’nin sahip olduğu az sayıda kadın foto muhabiriden biri Gülümser İşçelebi.

Haberin Devamı

Tempo ve Hürriyet Dergi grubunda uzun süre çalıştıktan sonra Radikal Gazetesi’nin de kuruluşunda görev yapan Gülümser İşçelebi, emekli olduktan sonra bile fotoğraftan vazgeçmedi. Her foto muhabirinin bir tutkusu vardır, yelkenli yatlarda onun tutkusu oldu. İşçelebi, 25 yıldır deniz organizasyonlarını fotoğraflıyor.

Erkeklerin egemen olduğu mesleğin önemli isimlerinden Gülümser İşçelebi, foto muhabirliğini ve 25 yıllık tutkusu yat fotoğraflarını anlattı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin de üyeleri arasında yer alan İşçelebi, “Fotoğraftan emekli olunmuyor. Ben basından işyerinden emekli oldum, mesleğimden değil. Fotoğraf çektiğim anlarda gözüme hiç bir şey görünmez, sadece fotoğrafı düşünürüm. Bugün makineyi elime aldığımda aynı duyguları yaşıyorum. Hala foto muhabirliği yapacak enerjiye sahibim” diyerek sözlerine başlıyor.

Haberin Devamı

ANCAK TUTKUYLA MÜMKÜN

İşçelebi’ye göre kadın bir foto muhabiri olmak ancak fotoğraf tutkusuyla mümkün. İşte kadın bir ustayla sohbetten satır başları:
“Çalıştığım yıllarda hobim mesleğim oldu. Çalışırken dinleniyordum, dinlenirken çalışıyordum. Foto muhabiri olarak çok zorlandığım anlarda zamanı belgelemek adına çalıştım. Keyifli anların fotoğraflarını çektiğim anlarsa bana büyük mutluluklar verdi.

OĞLUMUN DOĞUMU İLE EMEKLİ OLDUM

1987-1999 yılları arasında önce Tempo Dergisi ve Hürriyet dergi grubu için çalıştım. Radikal gazetesinin kuruluşunda çalışmaya başladım ve oğlumun doğumuyla birlikte basından ayrılmak zorunda kaldım. Tempo yıllarımda 5 yıl her hafta Ankara Devlet Opera ve Balesinde çekim yaptım. Bu çalışmalarım 1993 yılında Kültür bakanlığı tarafından basılan “Uçarcasına” ismiyle kitap olarak Cumhuriyet’in 70. Yılı etkinlikleri içinde basıldı.

25 YILDIR YAT YARIŞI

Fotoğraftan hiç kopmadım. Bodrum Yelkenli Yat Yarışları’nı 25 yıldır aralıksız fotoğraflıyorum mesela. Bu organizasyonun ilk yılıydı fotoğraflamaya başladım, hala devam ediyorum. 1996 yılından beri Edirne’de her yıl 6 Mayıs sabaha karşı yapılan Kakava şenliklerini fotoğraflıyorum. Kakava’da çektiğim fotoğraflardan oluşan bir portfolyo ve gazetecilik yıllarımda başladığım “Son yolculuk” adını verdiğim çalışmalarım, www.belgeselfotograf.com’da görülebilir.

Haberin Devamı

KİTAP YAPACAĞIM

Uzun süredir aralıksız fotoğrafladığım Bodrum Yelkenli Yat Yarışları’nın açılış töreninde geçtiğimiz yıl fotoğraf gösterisi yaptım. Artık yayınlama zamanı geldi. Kitap yapmak istiyorum. Bu fotoğraflardan oluşan gösteriyi bir film tadında 20 dakikalık bir görsel şölene çevirmek düşüncesindeyim. Şimdi, İstanbul’da balıkçı fotoğrafları çekmeye başladım. Onunda uzun soluklu bir çalışma olacağını düşünüyorum. Kısacası fotoğraf çekmeyi de yeni projeler bulmayı da sürdüreceğim.”


Gülümser İşçelebi Bozdağ kimdir?

1958 Tokat doğumlu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi-Matematik bölümünü ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümünü bitirdi. Fotoğrafa 1984 yılında AFSAD’da başlayan Gülümser İşçelebi Bozdağ, 1987 yılında Tempo dergisinde foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Pek çok karma sergi ve dia gösterilerine katıldı. 1991 yılında FOTOGEN’in düzenlediği Şinasi Barutçu Kupası’nı aldı. 1993 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan “Uçarcasına” adlı bir de albümü bulunan Bozdağ, yurtiçi ve yurtdışında pek çok ödül aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyesi İşçelebi, evli ve bir çocuk annesidir.

Yazarın Tüm Yazıları