Mesaj

Yarış ve Yetiştiriciliğimiz büyük ekonomik boyutu olan önemli bir sektördür ve giderek tüm dünyanın ilgisini çekmektedir.

Haberin Devamı

Bakanlık olarak bu gelişmeyi dikkatle ve titizlikle izlemekteyiz. Son yıllarda her yönden büyük ilerleme gösteren bu sektörümüze Bakanlığım ve ben gerekli her türlü desteği vermekteyiz, vereceğiz. Türkiye Jokey Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen başarılı çalışmalar için camiamızın bütün birimlerine teşekkürlerimi bildiriyorum. Ve tekrar ediyorum, Bakanlığım ve ben atçılığımıza gerekli her türlü desteği vereceğiz.
M.Mehdi EKER
Tarım ve Köyişleri Bakanı

Ülkemizde atçılığın ve at yarışçılığının patronajı, bilinenin aksine Türkiye Jokey Kulübü tarafından değil, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu bakımdan sayın Bakan’ın, yani patronun yukardaki mesajı son derece önemlidir.
Olay, yalnızca “talih oyunu” ya da “eğlence” diye geçiştirilebilecek boyutun çok ötesindedir. Yılda 10 katrilyon katma değer sağlayan ve çoğu kırsal kesimden, yaklaşık 100 bin kişilik istihdam yaratan ekonomik bir devden söz ediyoruz. Bu deve el vermemek, binilen dalı kesmek demektir.
Sayın Bakan durumun fevkalade farkındadır. Onun atçılığa verdiği destek, mesajından olduğu kadar bakanlığının icraatlarından da bellidir. Üstelik bu destek sözü, yakın veya uzak tüm tanıyanlarının üzerinde hemfikir olduğu, sözünün eri bir bakanın ağzından çıkmıştır. Dolayısıyla tüm ilgililerin gönlü rahattır. Ancak, bu desteğin ivmesinin, sayın Bakan’ın da üyesi olduğu mevcut hükümetteki hızı ne olacaktır? İşte asıl merak konusu olan ve önem arz eden husus budur.

Haberin Devamı

Başkan yeniden İnci Özdemir

GEÇTİĞİMİZ Pazar, Polat Renaissance Oteli’nde 37. Genel Kurulu yapılan Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Başkanlığı’na 515 oyla sayın İnci Özdemir yeniden seçildi. 866 delegenin oy kullandığı Genel Kurul’da diğer adaylardan Osman Hattat 310, Saygın Gider ise 37 oy aldı. Başkan Özdemir’i kutluyor, kendisine başarılar diliyorum.

Gazi Koşusu

İLK kez 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurlarında koşulduktan sonra kesintisiz olarak bugüne kadar devam eden Gazi Koşusu’nun yarın 83.sü koşulacak. Birinci gelecek atın sahibi yetiştiricilik primi ve kaydiye ücretleri ile birlikte yaklaşık 1 milyar lira ikramiye kazanacak. Bu özel koşuya katılacak tüm atlarımızın ayaklarının düz basmasını, yetiştirici ve sahiplerinin şanslarının bol olmasını diliyoruz.  Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü şu sözleriyle bir kez daha saygıyla anıyoruz: “At yarışları modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaçtır.”

Haberin Devamı

Acele kana ihtiyaç var

TÜRKİYE Jokey Kulübü’nü korumak ve kollamak Türk tarımını ve Türk atçılığını desteklemekle eş değerdedir. Adı her ne kadar dernek ya da kulüp olsa dahi, TJK aslında muazzam bir iktisadi işletmedir. Türk atçılığının bugünlere ulaşmasındaki katkısının büyüklüğü bir yana, bu güzide kuruluşun sadece 1999-2008 yılları arasında kamuya aktardığı pay, (sıkı durun!) 4 milyar 384 milyon 118 bin 44 liradır. Yüksek Öğrenim Fonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Fonu, Eğitime Katkı Payı, Çocuk Esirgeme Kurumu Payı, Belediye Eğlence Vergisi, Özel İşlem Vergisi, Şans Oyunları Vergisi, Katma Değer Vergisi! Yanlış okumadınız, yaklaşık dörtbuçuk milyar lira!
Doğru olan, TJK’nın yaptıklarını yapacaklarının teminatı olarak görmektir. Birazcık destekle çok daha fazlasının yakalanması mümkündür. Yapılması gereken, son derece basit birkaç iyileştirmeden başka birşey değildir. Kesinti ve vergilerde yapılacak makul bir indirim ile farklı hesaplamalardan kaynaklanan, geçmişe dayalı 110 milyon liralık vergi borcunun silinmesi. O kadar.
Bu devlet, ülke ekonomisine bırakın herhangi bir katkıyı, inanılmaz büyüklükte zararlar vermiş nice hortumcunun türlü çeşitli borcunu defalarca silmiş alicenap bir devlettir! TJK gibi, hiç kar amacı gütmeyen, onurlu bir kurumdan bu mütevazi desteği nasıl olsa esirgemez. Kaldıki bu desteğin sadece bir kuruma katkı değil, aynı zamanda Türk tarımına ve ülke ekonomisine doğrudan el verme anlamına geleceğinden hiç kimsenin kuşkusu yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları