Mersin Limanı, büyümeye devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Mersin Limanı, büyümeye devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 10:36

Mersin Limanı, büyümeye devam ediyor

Haberin Devamı

Ali Ekber ŞEN/ MERSİN, (DHA) - AKFEN Holding'in ortaklığındaki Mersin Uluslararası Limanı'nın (MIP) dünya limanlarıyla rekabet gücünü arttırmak ve mega gemilerin limana uğramasını sağlamak amacıyla inşa edilen 'East Med Hub Terminali'nin (Doğu Akdeniz Terminali) faaliyete girmesi ile birlikte deniz taşımacılığında yükselişini sürdürüyor.
Bu yıl içerisinde 6 milyar TL'lik yatırım yapılması hedeflenen liman, 2007 yılında 755 milyon dolarlık imtiyaz bedeli karşılığında teslim alındı. Ardından nda iyileştirme çalışmalarının başlaması ile limanın Türkiye ve Doğu Akdeniz'deki liderlik pozisyonu güçlendirildi. Konteyner işlem hacmi 1 milyon 500 bin TEU'ya, konvansiyonel yük hacmi 9 milyon tona ulaşan MIP, 120 hektar alanda 30 milyon tonu aşan yıllık işlem hacmi ile son 10 yılda Türkiye'nin çok amaçlı büyüyen büyük limanı haline geldi. 1775 kişiye iş olanağı sağlayan MIP, 2007 yılında özelleştirmesinin ardından gerçekleştirdiği altyapı ve ilave ekipman yatırımları ile konteyner işlem hacmini 2016 yılında 1.45 milyon TEU'ya çıkartarak dünyanın en büyük 100 konteyner limanı arasına girdi.
YATIRIMLARA SÜREKLİ DEVAM
Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye'nin geçen yıllarda olduğu gibi istikrarlı büyümesi için yatırımlarına durmadan devam ettiklerini, liman ve madencilik sektöründeki yatırımlarına devam ettiklerini söyledi. Akın, MIP bünyesinde hayata geçirdikleri devam eden yatırımların ilk adımını oluşturan 'East Med Hub (EMH) Terminali'nin devreye girmesi ile birlikte limanı rıhtım kapasitesinin 2.6 milyon TEU'ya ulaştığını söyledi. Akın, "Projenin ilk fazı için şu ana kadar yaklaşık 170 milyon dolar yatırım yaptık. Genişleme projesinin ikinci fazına ise bu yıl başlıyoruz" dedi.
YATIRIMLAR TOPLAMI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI
2007 yılında MIP'nin imtiyaz hakkını devralmak için 755 milyon dolarlık imtiyaz bedeli ödediklerini kaydeden Akın yatırımları konusunda şunları söyledi:
"Yeni hizmete açtığımız EMH Terminali ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptığımız yatırımların toplam değeri 1 milyar doları aştı. Mevcut durumda maksimum 400 metre uzunluğunda ve 15.5 metre derinliğinde olan 18 bin TEU kapasiteli gemilerin uğrayabildiği limanda, EMHTerminali ile mega gemilere hizmet verilmeye başlandı ve böylece aktarmasız direkt seferler yapılabiliyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!