Mersin’in Kanser Haritası Çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Mersin’in Kanser Haritası Çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 11:41

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ VE MEBİDER BAŞKANI DR. AYTEKİN KEMİK, TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİREREK, ÇKA DESTEĞİ İLE HAYATA GEÇİRDİKLERİ 'BUGÜNDEN YARINA KANSERLE MÜCADELE' PROJESİ İLE MERSİN'DE YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİYLE ANKET, BİN 150 KİŞİYE DE KANSER TARAMASI YAPACAKLARINI SÖYLEDİ.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği (MEBİDER), Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Mersin’in ‘kanser haritası’nı çıkaracak. Çukurova kalkınma Ajansı’ndan (ÇKA) hibe desteği ile gerçekleştirilecek ‘Bugünden Yarına Kanserle Mücadele’ projesi kapsamında, Mersin’de yaklaşık 10 bin kişiyle anket, bin 150 kişiye de kanser taraması yapılacak.
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde, MEBİDER işbirliği ve katılımlarıyla yeni bir projeye daha imza atıyor. Türkiye’de, batılı ülkelere göre oldukça yetersiz kalan kanser verilerinin bilimsel bir çalışmayla sağlıklı sonuçlara ulaştırmayı hedefleyen ‘Bugünden Yarına Kanserle Mücadele’ projesinin Türkiye’ye örnek olması amaçlanıyor. Çalışmalarına başlanan ve 3 ayda tamamlanacak projeyle Mersin’in kanser haritası çıkarılacak.
ÇKA 2015 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’nca desteklenen ‘Bugünden Yarına Kanserle Mücadele’ projesinin tanıtım toplantısı, Tüccar Kulübü’nde yapıldı. Toplantıya, Mersin Halk Sağlığı Müdürü ve MEBİDER Başkanı Dr. Aytekin Kemik ile dernek üyeleri katıldı.
“10 BİN KİŞİYLE ANKET, BİN 150 KİŞİYE DE KANSER TARAMASI YAPACAĞIZ”
Toplantıda, projenin kısa bir tanıtımını yapan Dr. Aytekin Kemik, Türkiye’de konusunda bir ilk olan ‘Bugünden Yarına Kanserle Mücadele’ başlıklı bir proje hazırladıklarını söyledi. Türkiye’deki kanser kayıtlarının yeterli olmadığını belirten Dr. Kemik, buradan yola çıkarak bilimsel, sağlıklı kanser verilerine ulaşarak ülkeye katkı sunmak amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Türkiye’de kanser kaydı tutulduğuna, ancak batılı ülkelerin yaklaşık beşte, altıda biri kadar kanser kayıt göründüğüne dikkat çeken Kemik, bu konuda Mersin’in de Türkiye’ye paralel gittiğini dile getirdi.
Bu açığı bir nebze de olsa kapatmak için yola çıktıklarını vurgulayan Kemik, “Projenin başlangıç toplantısı yapıldı ve biz bu projeyle çok geniş çaplı, yaklaşık 10 bin kişiyle anket çalışması yapmaya başladık. Yaklaşık bin 150 kişiye de kanser taraması yapacağız. Projede Çukurova Üniversitesi ile ortağız. Projede elde edeceğimiz bilimsel verilerle Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’na bilimsel bir rapor yazdıracağız. Bu raporu da bütün Türkiye ve insanlığın hizmetine sunacağız” dedi.
Kanserin artık her geçen gün insanların hayatında daha önemli yer tuttuğuna işaret eden Dr. Kemik, “Çünkü insan ölümlerinin gittikçe artan miktarda sebebi olan bir illet kanser. Biz bu kanserde neredeyiz, kanser teşhisinde ve tedavisinde neler yapabiliriz, ona ülkemizi hazırlayabilecek bir rapor ortaya koymak istedik. Bu ÇKA’dan hibe alınmış bir projedir. Hedefimiz, bunları daha bilimsel verilerle bir ayak üzerine oturtup Mersin’in ve Türkiye’nin geleceğine kanserde ışık tutabilmektir” diye konuştu.
“AMACIMIZ, KANSERLE MÜCADELE EYLEM PLANINDA KULLANILMAK ÜZERE GÜNCEL VE GÜVENİLİR VERİLERİ ELDE ETMEK”
Toplantıda, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Ferhat Coşkun da bir sunum yaparak, Mersin’de gerçekleştirdikleri kanser taramaları ve projenin işleyişine dair bilgiler verdi. Proje ile kanserle mücadele eylem planında kullanılmak üzere güncel ve güvenilir verilerin elde edilmesini amaçladıklarının altını çizen Coşkun, “Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak biz zaten kanser taramalarında aktif bir şekilde rol alıyoruz. 2013 ve 2014 yıllarında ilimiz kanser taramalarında Türkiye genelinde birincilik ödülleri aldı. 2015 yılının ilk 6 ayında da birinciliğimiz devam ediyor. Sayılarımızı artırarak devam ediyoruz. Bu konuda Mersin Türkiye’ye örnek olmuş bir ildir. Biz, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri olmak üzere üç kanser türünde tarama yapıyoruz. Meme kanseri için mamografi çekiyoruz, kalın bağırsak kanseri için gaitada gizli kan bakıyoruz, rahim ağzı kanseri için ise smear ve HTR tetkikleri yapıyoruz. Mersin’de bugüne kadar bu üç kanser türünde toplam 181 bin 85 kişiyi taradık ve 55 kişiye erken evrede kanser tanısı koyarak, tedaviye başlamalarını sağladık” şeklinde konuştu.
MEBİDER’in projeye 10 bin liralık eş finansman desteğinin yanında tanıtımlar ve olası sorunlarda da katkı vereceğini aktaran Coşkun, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Hedef grubumuz 18 yaş üstü 9 bin 529 kişi. Bunlardan bin kişilik örneklem grubu aldık, toplamda bin 150 kişiye kanser taraması yapacağız. Bu çalışmayı 3 ay içinde bitireceğiz. Projede görev alan ekiplerimiz şu anda sahada aktif olarak çalışıyorlar. Proje sonunda verileri içeren bir kitap hazırlayarak Sağlık Bakanlığı ile 81 ilimize dağıtacağız ve örnek olan bu projenin tüm diğer bakanlıklar ve iller tarafından da yaygınlaştırılması konusunda destekler vereceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!