Merhaba kaos

Güncelleme Tarihi:

Merhaba kaos
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2005 01:59

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Futbol Federasyonu eski başkanlarından Kemal Ulusu’nun, Merkez Hakem Kurulu’nda (MHK) yasa gereği hiçbir spor adamının bulunmaması üzerine açtığı davayla ilgili kararını verdi.

YARGITAY 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin ‘MHK seçiminin iptali’ doğrultusundaki kararı dün onadı. Bu kararın ardından MHK atamalarının yasallığı tartışılır hale gelirken, Türk futbolu yeni bir kaosun içine düştü. Davanın dünkü karar duruşmasına, davacı Kemal Ulusu’nun avukatı M.Akif Uçar ile davalı Futbol Federasyonu’nun avukatı İsmail Özersin katıldı.

Kanuna göre seçildi

Federasyonun özerk bir kuruluş olduğunu dile getiren Özersin, dairenin yerel mahkemenin kararını onaması durumunda, futbol takımlarının Avrupa maçlarına çıkamaması tehlikesinin ortaya çıkacağını öne sürdü. MHK Kanunu’na göre, kurulun 9 asıl 9 yedek üyesi bulunduğunu, bu 9 asıl üyenin 7’sinin faal olmayan hakemlerden, 2’sinin ise spor alanında en az 10 yıl mesleki deneyimi olan kişilerden oluşması gerektiğini vurgulayan Özersin, MHK üyelerinin, bu kanuna göre seçildiğini kaydetti. Davacı Ulusu’nun avukatı Uçar da MHK seçimlerinin, Futbol Federasyonu Kanunu’nun 15. maddesinde düzenlendiğine işaret ederek, bu yasa doğrultusunda, 9 asıl üyeden 2’sinin spor alanında 10 yıllık tecrübesi olan kişilerden seçilmediğini, bütün üyelerin eski hakemler olduğunu öne sürdü. Uçar, yasa hükmüne uyularak, yerel mahkemenin MHK seçimlerinin iptali yönünde verdiği kararın onanmasını istedi. Yargıtay da Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin MHK seçiminin iptali yönünde verdiği kararı onadı.

Türk futbolu için milat

Dairenin bu kararı doğrultusunda Futbol Federasyonu kararın düzeltilmesi talebinde bulunabilecek. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Kemal Ulusu, ‘Bu karar Türk hakemliği ve Türk futbolu için milattır. Ben de bunu yazdığım için mutluyum. Bütün vebal Futbol Federasyonu’na aittir’ diye konuştu. MHK’nin aldığı kararların geriye dönük olarak tartışılabileceğini ileri süren Ulusu, ‘Ligler tescil edilmeyebilir. Takımlar dava açabilir’ dedi.

Levent Bıçakçı (Federasyon Başkanı):

Endişe edecek bir şey yok

‘LİGİMİZ
için endişe edecek bir şey yok. Hukuki prosedür tamamlanana kadar MHK aynen görevine devam edecektir. Bize henüz karar tebliğ edilmemiştir. Eğer, kararın tarafımıza tebliği söz konusu olursa, ‘kararın düzeltilmesi’ talebinde bulunacağız. Liglerimizin oynanmasında herhangi bir sakınca söz konusu değildir.’

Türk futbolunu kaosa sürükler

‘SABRİ Çelik
başkanlığındaki MHK’yi çok başarılı buluyorum. Yeni MHK oluşturulana kadar, eski kurul göreve devam edebilir. Kayyum atanması söz konusu. Kanunen mümkünse, mevcut MHK içinden kayyum atanabilir. Yargıtay’ın aldığı karar, Türk futbolunu kaosa sürükleyecektir. Bunun sorumluluğu da Türk futbolunu kendi emellerine alet etmek isteyenler taşıyacaktır.’

Futbol Federasyonu ne yapacak?

Zaman kazan yasayla çöz

Futbol Federasyonu, zaman kazanacak ve bu süreçte yasa değişikliğiyle sorunu çözecek. MHK’nin atama yoluyla göreve getirilmesi konusunda yapılacak yasal değişiklik, iki veya üç hafta içinde gerçekleşecek. Federasyon Tashih-i karar (karar değişikliği) talebinde bulunup, 4 ila 6 hafta zaman kazanacak. Bu süreçte ise yeni MHK’nin ataması yapılacak.

3 SORU 3 CEVAP

1-) Bu karar profesyonel futbol liglerimizi nasıl etkileyecek?

Şu an için bir tehlike söz konusu değil. Çünkü, hukuki süreç henüz daha tamamlanmadı. Futbol Federasyonu, ‘karar düzeltme’ talebinde bulundu. Bu taleple ilgili son kararın en erken 2 ay içinde verilmesi bekleniyor. Dolayısıyla o süre içinde lig bitecek, bu arada yasa değişikliğiyle MHK yeniden oluşturulacak.

2-) Yargıdan yine aynı karar çıkarsa, profesyonel liglerdeki herhangi bir takım, ‘Bu MHK yasal değildi’ derse ne olacak?

MHK’nin mevcut statüsüne şu ana kadar hiçbir kulüp itiraz etmedi. Bu da bütün kulüplerin mevcut MHK’nin oluşumunu ve kararlarını kabul ettiği anlamına geliyor. Dolasıyla hukuki çevreler, sezon sonunda küme düşen bir takımın itirazının, ‘sıralamayı beğenmediğinden dolayı yaptığı’ gerekçesiyle dikkate alınmayacağını ifade ediyorlar.

3-) En kötü senaryo ne olur?

Örneğin, küme düşen veya şampiyon olamayan bir takım, ‘MHK yasal değildi’ diye itiraz ederse, önce Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’na başvuracak. Tahkim Kurulu, ‘Kulüpler sezon başında Futbol Federasyonu’na yetki belgesi verdiler. Siz, sıralamayı beğenmediğiniz için itiraz ediyorsunuz’ gerekçesiyle bu başvuruyu reddederse, konu UEFA’ya gider. UEFA Tahkim Kurulu, konuyu CAS’a (Uluslararası Spor Mahkemesi) taşır. Son kararı CAS verir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!