Menderes'te ters akıntı.

Menderes Tekstil halka arzı ertelendi. Her ne kadar şirket yönetimi ve Global Menkul Değerler Kurumsal Finansman bölümü yöneticileri halka arzın iptal edilmediğini söylese de durum ilginç. Çünkü ertelemelerde başka bir tarih sözkonusudur. Oysa Menderes Tekstil'in ikincil halka arzının ne zaman yapılacağı belli değil. Şirket yöneticileri ve Global'in yetkilileri piyasanın uygun olduğu bir zamanda diyerek "ne zaman" sorusunu yanıtlamaya çalışıyor.

Menderes Tekstil'in ikincil halka arzı uzun zamandır borsada gördüğümüz ilk halka arz olacaktı. Bu nedenle önemliydi. Oysa şirket halka arzdan vazgeçti. Şimdi ise süreç başladıktan sonra hisse satışından vaz geçen şirket olarak akıllarda kalacak. Haberi Cuma günü sabah saatlerinde bir borsacı tanıdığımın telefonu sayesinde öğrendiğimde ilk aklıma gelen, halka arz öncesi elime ulaşan bir elektronik posta iletisi oldu.

"Menderes tekstil borsanın perişan durumunda neden halka açılıyor?" başlığını taşıyan bu elektronik posta iletisinde halka arz süreci ile ilgili bazı iddialarda bulunuyordu.

Borsanın yasaklılarından Fahrettin Göllü isimli manipülatörün halka arz tanıtımında bizzat yer aldığı, Global Menkul Değerler'in hisse senedinin 1700 liralık fiyatı üzerinden yüzde 5'lik iskonto teklif ettiği gibi iddiaların yer aldığı bu mesajda başka iddialara da yer veriliyor ama açıkçası daha çok spekülasyon niteliği taşıyan bu iddiaları çok kayda değer bulmadığım için yayınlamıyorum.

Haberi aldıktan sonra halka arzın neden ertelendiğini ve bu iddiaların gerçeklik derecesini, Global Menkul Değerler Kurumsal Finansman Direktörü Mehmet Sağıroğlu'na illetim ve aşağıdaki yanıtları aldım. Sağıroğlu, halka arzın ertelenmesinin temel nedeninin Çarşamba günü dolar fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş olduğunu belirtti. Zaten bu açıklama haber ajanslarına ve İMKB yönetimine de gönderildi.

Sağıroğlu ile sohbetimizde basında yer almayan bilgiler de var. Bunlar da yukarda bahsettiğimi iddialarla ilgili. Sağıroğlu bu iddialara şöyle yanıt veriyor.

  • Halka arzın ilk gününde 1700 liralık fiyattan yaklaşık halka arzın yüzde 28'inin gerçekleştiğini ve Cuma günü toplam talebin halka arzın yarısını aştı.

  • Fakat dolardaki yükseliş nedeniyle fiyatı birinci gün 1700 lira olan fiyat ikinci gün 1400 liraya düştü ve halka arz öncesi toplanan talebin önemli bir kısmı geri çekildi.

    Sağıroğlu'nun verdiği bilgilere göre Global'in sürekli müşterisi olan bir yabancı fon 2 milyon lot civarındaki talebini dolardaki yükseliş nedeniyle geri çekmiş. Sağıroğlu bu fonun talebini geri çekmesinin temel nedeninin, dolardaki yükseliş nedeniyle Türkiye'de yeni bir kriz çıkabilir kaygısı olduğunu belirtti.

    Ayrıca Vakıf Yatırım'ın yine talep toplama sürecinde halka arzdan fonlarına alım yapabileceğini beyan ettiğini, İş Yatırım Araştırma bölümünün ise hisse senedi için AL tavsiyesi verdiğini de söyledi.

    Global'in yüzde 5 iskonto verdiği iddiasının da gerçekle ilgisi olmadığın belirten Sağıroğlu bu iddianın arka planının farklı olduğunu da belirtiyor. Halka arzda Global'in belirli bir miktar komisyon aldığını ve bunun SPK Mevzuatı ile de düzenlenen yasal bir komisyon olduğunu belirten Sağıroğlu, Global'in aldığı karar doğrultusunda halka arzda 200 bin lotun üzerinde talep getirenlerle bu komisyonun paylaşıldığını veya komisyonun tamamının bu kurumlara verildiğini ifade etti.

    Sağıroğlu komisyon oranının belirtildiği gibi yüzde 5 olmadığını da söyledi. Sağıroğlu bu komisyonun oranını da açıkladı ama benden sektör rekabetini gerekçe göstererek bu oranı açıklamamamı istedi. Ben de gereken sorumluluğu yerine getirerek bu oranı açıklamıyorum, ama iddia edildiği gibi yüzde 5 olmadığını bir kere daha vurgulamakta fayda var.

    Bizim yukarıda andığımız elektornik posta iletisinden kendilerinin de haberdar olduğunu belirten sağıroğlu, iddiaları gülünç olarak niteleyip, Fahrettin Göllü'yü tanımadığını ifade etti. Halka arz tanıtımınını yatırımcılara açık olduğunu hatırlatan Sağıroğlu, bahsedilen oyuncunun da toplantıya gelmiş olabileceğini ama bunun kendileri ile ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını, hatta Fahrettin Göllü isimini ilk kez bu elektronik posta iletisinde duyduğunu, şahsın oyuncu olduğunu da yine bu postadan öğrendiğini belirtti.

    Sağıroğlu, halka arzda hisse alan yatırımcıların paralarının geri ödendiğini, satış yapan diğer aracı kurumlardan gelen paraların da kendilerine ulaşır ulaşmaz geri gönderildiğinin de altını çizdi.
  • Yazarın Tüm Yazıları