‘Memesiz kalırım’ korkusu tedaviyi geciktiriyor

Güncelleme Tarihi:

‘Memesiz kalırım’ korkusu tedaviyi geciktiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2016 16:25

Meme kanserine yakalanan bazı kadınların, ‘memesiz kalırım’ korkusuyla tedaviyi geciktirdiklerini belirten Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Kılıç, “Hastaların yeniden memelerinin olabileceğini bilmeleri, tedaviyi de olumlu etkiler” dedi.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak belirlendiği 2004 yılından bu yana meme kanserine karşı farkındalığı artırıcı etkinliklerin yapıldığı Ekim ayında uzmanlar, erken teşhis ile ‘memesiz kalırım’ psikolojisinden çıkılması gerektiği konularında kadınları uyardı. Her 10 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü belirten uzmanlar, kanser yayılmadan önce teşhis edilirse kişinin yaşama şansının yüzde 96 olduğunu söyledi. Meme kanseri belirtileri ve yeniden meme yapımı tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Kılıç, şunları söyledi:
“Memede ele gelen kitle ile derisinde çöküntü ve portakal kabuğu görünümü olması birer uyarandır. Ayrıca meme başından kanlı akıntı gelmesi ve meme başının içeriye doğru çökmesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Kadın için göğüs önemli bir organdır. Vücudunda farklı bir yere sahiptir. Ama maalesef kadınların çoğu, kanser tedavisi sonrası memelerinin tekrar yapılabileceğinden habersiz. Günümüzde artık kadının vücuduna uygun doğal bir meme yeniden oluşturulabilmekte ve hatta bu meme ameliyatı ile eşzamanlı yapılabilmekte.

Haberin Devamı

KENDİ DOKUSUYLA YENİ MEME

Bu noktada öncelikle genel cerrah ve plastik cerrahın birlikte çalışması gerekir. Meme onarımı, meme alınma ameliyatı aynı zamanda ya da tüm tedavileri tamamlandıktan sonra yapılabilir. Bu iki şekilde yapılabilir. Birincisi hastanın kendi dokusu ile yeniden meme yapımı, ikincisi de doku genişletici veya silikon protezler kullanılarak yapılan onarım. Sonuç olarak meme onarımı toplumda yeterince bilinmiyor. Hastaların yeniden memelerinin olabileceğini bilmeleri, tedaviyi de olumlu etkiler.”

‘Memesiz kalırım’ korkusu tedaviyi geciktiriyor

OBEZİTE RİSKİ ARTIRIYOR

Öte yandan alkol ve sigara tüketiminin yanı sıra hatalı beslenme kaynaklı obezitenin de kadınlarda meme kanseri riskini artırdığına dikkati çeken Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar ise şöyle konuştu:
“Hatalı beslenme davranışı ile gerçekleşen obezite kadınlarda meme kanseri riskini artıran en önemli faktördür. Diğer taraftan hızlı kilo kayıpları için tercih edilen protein ağırlıklı, hatalı popüler diyet yöntemleri de kanser için artık risk olarak gösterilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!