Meme kanserinden korunmanın 11 yolu

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserinden korunmanın 11 yolu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2010 00:00

Kadınların en sık yakalandıkları kanser türü olan meme kanserinden korunmak mümkün. Alkol ile sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak ve zayıf kalmak ömrünüzü uzatabilir.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Semra Doğan, vatandaşlara, “Meme kanserinden korunmak için hayat boyu zayıf kalmaya çalışın, üzüm tüketin, egzersiz yapın, alkol tüketmeyin, sigara kullanmayın, uzun süre doğum kontrol ilaçı kullanmayın, beslenmede yüksek oranda enerji alımından kaçının, diyete vitamin takviyesi yapın” önerisine bulundu.

Dünyada her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Erken teşhisin çok önemli olduğu meme kanserine yakalanmamak için Dr. Semra Doğan’ın önerileri şöyle:

Hayat boyu zayıf kalmaya çalışın

Özellikle menapoz sonrası kadınlarda kilo alımı ve yağ dokusunun artması meme kanseri riskini arttıran bir faktördür. Tersine kilo vermek bu riski azaltmaktadır.
Üzümde ve kabuğunda bol miktarda bulunan resveratrol, kanser önleyici bir ajandır. Meme kanserinde risk düşürücü bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Resveratrolun etkisi, üzüm tüketenlerde ortaya çıkarken, kırmızı şarap tüketenlerde ortaya çıkmamaktadır.

Egzersiz yapın

Obezitenin önlemesi bakımından yararlı olduğu için aerobik egzersiz yapmak ve fiziksel aktivitede bulunmak gerekir. Örneğin 50 yaşında bir kişinin haftada 2-3 kez 35 ? 40 dakika süreyle nabzı 102 ? 119 arasında olacak şekilde egzersiz yapması gerekir.

Folik Asit kullanın

Foik Asit (Folat) seviyesinin düşüklüğü meme kanseri riskini özellikle menapoz sonrası kadınlarda arttırmaktadır. Folat eksikliğinde genellikle kötü seyirli tümörler görülür. Özellikle çok alkol alan kadınlarda kanda folat seviyesi düşer.
Özellikle 17 yaşından önce sigara içmeye başlayan kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Ancak sigaranın vücutta yarattığı oksidatif stres meme kanseri oluşumunda etkili olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!