Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Semineri

Güncelleme Tarihi:

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Semineri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 15:49

ELAZIĞ'DA MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI KAPSAMINDA SEMİNER VERİLDİ

Elazığ’da Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis Tedavi Eğitim Merkezi (KETEM ) ve Kan Arıyorum Yardımlaşma ve Eğitim Derneği (KAYED) tarafından “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” nedeniyle seminer düzenlendi.
Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi toplantı salonundaki seminere, İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, KAYED Elazığ Sorumlusu Erdal Çetinkaya, Op. Dr. Salih Burçin Kavak, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zeynep Özkan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Ahmet Demir, hastane personelleri ve vatandaşlar katıldı.
Kanserle ilgili farkındalık oluşturulması gerektiğini belirten Op.Dr. Salih Burçin Kavak, kanserin, modern çağın hastalığı olduğunu söyledi. Her mahallede bir kanser hastasının olduğunu aktaran Kavak, “Artan istatistiklere baktığımızda önümüzdeki dönem içerisinde artık her evde bir kanser hastası olması muhtemeldir. Bu nedenle kanser konusunda bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Kanserle ilgili çalışmalar yapan işte gerek halk sağlığı kurumumuz olsun gerek sağlık bakanlığımız olsun gerekse sivil toplum kuruluşlarımız olsun bunlara önem ve destek verilmesi bütün toplumun menfaatine görünen konular. Sizlerde bu konuya hassasiyet gösterdiğiniz için hepinize saygılarımı sunuyorum. İnşallah bu farkındalığı oluşturarak, kanserli hastaların önlenmesi ve varsa da erken tanısı açısından gerekli adımları önümüzdeki dönemde daha güçlü bir şekilde atacağız” dedi.
“KANSER TARAMALARI ÜCRETSİZ”
İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş ise, “Taramalarımız özellikle bayanlar üzerinden 40-69 yaş arasına meme kanseri için mamografi, ultrason ve kendi kendine meyaneyi öğretme şekillerini öğretiyoruz. 65 yaşına kadar rahim ağzı kanseri için sivil taramalarımız var. Yine 50-70 yaş arası erkek ve bayan fark etmiyor. Bunlara da kolon kanseri dediğimiz kalın bağırsak kanseri üzerine bir tarama işlemleri var. Tüm bunları yapan KETEM birimine teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızdan da bu taramalar yurt dışında ve birçok yerde yüksek maliyet isterken ülkemizde ücretsiz yapılıyor. Bunun içinde gerek aile hekimliklerine, toplum sağlığı merkezlerine ya da Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan KETEM merkezine geldiklerinde arkadaşlarımız baştan sona tüm işlemlerini yapacak, sonuçlarını bildirecek. Daha önce 2014 yılında yine bu birimlerimiz tarafından ortaklaşa yapılan taramalar sonucu 10 bine yakın meme taraması yapıldı. Bu taramalar sonucunda 2014’de 13 kişinin meme kanseri erken tespit edilmişken, 2015 yılında sade 9 ayda 18 kişi tespit edilmiştir. Yaptığımı erken teşhis ise ölümü önlüyoruz. Daha büyük sorunların önüne geçmiş oluyoruz. Erken teşhisle bir insanı kurtardığımızda o kişinin ailesini de kurtarmış oluyoruz” diye konuştu.
Seminer, katılımcı kadınlara ücretsiz kanser taraması yapılmasıyla sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!