Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Güncelleme Tarihi:

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 13:40

FATSA'DA KETEM İLE İLGİLİ STAND AÇILDI...(AHMET ALTAY/ORDU-İHA)

Ordu’nun Fatsa ilçesinde "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" etkinlikleri kapsamında Fatsa İlçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Birimi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda stant açıldı.
2004 yılından itibaren kadınlarda meme kanserinin erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla tüm dünyada ve Türkiye’de meme kanseri ve bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlendiğini belirten Fatsa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Işıl Aralan, “Son verilere göre kadınlarda en sık görülen kanser meme, tiroit, kolorektal, rahim ve akciğer kanseridir. Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser olup yılda yaklaşık 15 bin kadın etkilenmektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerine göre kadın kanserlerinin yüzde 20 ile 25’i meme kanseridir. Bu demek oluyor ki meme kanseri her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası 400’e yakın ise buna bağlı ölüm gerçekleşiyor. Meme kanserinde erken evrelerde yüzde 100 tedavi sağlanabilir. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Bu konuda toplum tabanlı taramaların yapıldığını KETEM’lerin önemini anlaşılmaktadır. KETEM birimleri ülke genelinde halkın kanser konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması hem ve erken teşhisi mümkün olan bazı kanser taramalarının yapılması amacıyla kurulmuştur. Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi olarak KETEM’le ilgili Fatsa’da hizmet veremeye başladık. KETEM’de şuan için 40-69 yaş arası tüm bayanlara meme kanseri tarama programı uygulanmaktadır. 30-65 yaş arası bayanlara rahim ağzı kanseri taraması kapsamında HPV-DNA testi, 50-70 yaş arası bay ve bayanlara kolan kanseri taraması kapsamında GGK testi ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.
Aralan, ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ sloganıyla vatandaşları söz konusu taramalarını yaptırmak üzere Fatsa KETEM’e davet ettiğini sözlerine ekledi.
Vatandaşlar da sağlık görevlilerine teşekkür ederek taramalar için en yıkan zamanda KETEM’lere geleceklerini belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!