Meme büyütmeyi en çok gençler istiyor

Kadınlar artık dış görünüşlerine daha çok önem veriyor. Bu nedenle özellikle meme ameliyatı yaptıran kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Yaşı genç olanlar ise en çok meme büyütme ameliyatlarını tercih ediyor.

Sıklıkla yaptığımız meme ameliyatlarının başında ‘meme küçültme’, ‘meme büyütme’, ‘meme dikleştirme’ ve meme kanserinden sonra memenin alınması nedeniyle yapılan ‘meme rekonstrüksiyonu’ geliyor. Bunların dışında erkeklerde jinekomasti (meme küçültme) ameliyatları, tübüler meme onarımı, invert (içe dönük) meme ucu onarımı gibi ameliyatlar da yapıyoruz.

Ülkemizde meme ameliyatı olan kadın oranı gün geçtikçe artıyor.

İri memeye sahip kadınlar, yaşları artmış da olsa, estetik düşüncenin de dışında rahatlamak, rahat elbise giyebilmek, gittikçe artan bel ve boyun ağrılarından kurtulmak için meme küçültme ameliyatı olmak istiyor. Komşusunun veya yakınlarının bu ameliyatları geçirmesi, hastaların güvenlerini artırıyor. Bu nedenle hekime daha rahat başvurabiliyorlar.

Önceleri “ayıptır, konu komşu ne der” diye düşünen kadınlar, artık şikayetlerini daha kolay ifade edebiliyor. Modern çağ kadınları daha özgüvenli.

18-20 YAŞINDAKİ GENÇLER AMELİYAT İÇİN BAŞVURUYOR

Büyütme ameliyatları sıklıkla genç yaşlarda yapılan ameliyatlardır. Genç kızlar normal hormonal gelişimlerini takiben kendi vücudunu daha iyi tanıyor. Bu nedenle gençler büyütme ameliyatını daha erken dönemde isteyebiliyor. Gençler ailelerinden re artık daha kolay izin alabiliyor, 18-20 yaşlarında ameliyat için başvurabiliyor.

Dikleştirme ameliyatları, genellikle doğum yapmış, emzirmiş hastalara yapılıyor. Bu gruptakiler, genç ve orta-genç yaş hastalardan oluşuyor.
Küçültme ameliyatları ise genellikle orta ve olgun yaş hasta grubunu kapsıyor. Çok genç doğum yapmamış hastalarda da küçültme yapılabildiği gibi, iki doğum yapmış ama düşüklüğü olmayan bir kadına da büyütme ameliyatı yapılabiliyor.

EN ÇOK SİLİKONU TERCİH EDİYORUZ

Büyütme için implant dediğimiz, halk arasında ‘silikon’ olarak bilinen maddeleri kullanıyoruz. Bunlar genellikle dışı silikon bir balon, içinde sıvı olarak tuzlu su doldurulan veya değişik kıvamlarda hazırlanmış jel silikon ile dolu keseciklerdir.
Ama yine en çok kullanılan doğadaki kum-silisyum orijinli silikon implantlardır. ıçindeki jel silikonun yoğunluğu, dış çeperinin yapısı, protezin şekli, eni, boyu, kalınlığı ve boyutlarının çok çeşitlendirilmiş olması, doktorun hasta yapısına uygun olan protezi seçebilme şansını artırıyor. Kısacası, büyütme için silikon genel olarak en çok tercih edilen materyaldir.

KÜÇÜLTME SONRASI ARABA KULLANMA

Meme ameliyatlarından sonra öngörülen iyileşme süreleri genellikle dört-yedi gün arasındadır. Ancak bu ameliyat çeşitlerine göre farklılıklar ve sonrasında da belirli kısıtlamalar getiriyor. Özellikle küçültme sonrasında kol hareketlerinin kısıtlanıyor, belirli sporlar yapılamıyor.
Bu kısıtlamalar dört-altı hafta boyunca devam ediyor. Ağır kaldırma, kolunu yukarı doğru kaldırma hareketi veya ani kol kasılması yapılacak hareketler kısıtlanıyor. Hastalarımızın özellikle düz vites ile araba kullanmalarını iki-üç hafta boyunca istemiyoruz.

Estetiğin başarısı onu iyi korumakla ilgili

Estetikten sonra önerdiğimiz korumaya yönelik konulara dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.
- Küçültme ve toparlama ameliyatlarında meme dokusunu şekillendirip göğüs kasınının ön duvarına çeşitli yerlerden dikiyoruz. Bu dikişler kasın üzerine dikili olduğundan kol hareketleriyle yerlerinden oynayıp kanamalara yol açabiliyor.
- Küçültme ve toparlama ameliyatlarından sonra kol hareketlerini üç hafta kadar kısıtlıyoruz.
- Büyütme ameliyatları sonrasında önemli kısıtlamalar söz konusu olmuyor.
- Bandajların çıkmasıyla 6-7 gün sonra yıkanabiliyor.
- Dokuda belli oranda ödem oluşabiliyor. Bu iyileşme, sisteminin bir parçasıdır. Ama her ödemin bir geriye dönüş düzelme süresi vardır. Bu, yapılan ameliyat çeşidine, hastanın deri yapısına veya ameliyatın yarattığı travma durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Bunun geriye dönüşü genellikle dört-altı hafta sürüyor. Ama bunlar makroskobik şişlikler olduğundan altı ay kadar da sürebiliyor.
- şişliklerin inmesi için ameliyat çeşitlerine göre farklı masajlar önerilebiliyor. Uzman kişilerce yapılması ya da hastaya tarif eder biçimde yapılması önemli. Normal masaj sistemlerini kullanmasını tercih etmiyoruz. Meme büyütme ameliyatlarından sonra protezlerin güzel yerleşmesi için belli masajları öneriyoruz.
- Meme estetiğinden sonra sırtüstü yatılmasını öneriyoruz. Bunun konforsuz olduğu hissedilirse yan yatılmasına izin veriyoruz.
- Meme küçültmede iyileşme süresi 6-8 haftayı buluyor. Ancak izlerin iyi hale gelmesi için 6 ay-bir sene süre gerekebiliyor.
- Büyütme ameliyatlarında iyileşme süreci daha kısa sürüyor. Kişi ameliyattan sonraki 4-5’inci gün bile işini yapabiliyor. 4-6 hafta iyileşme için iyi bir süre. Toparlama için 6-8 hafta, büyütme için 3-4 hafta iyileşme süresi gerekiyor.
- Küçültme ve toparlamada aşırı kol hareketi yapılmaması, ağır kaldırılmaması, kolların başın üzerine kadar yukarı kaldırılmaması gerekiyor. Tenis gibi ani kol hareketleri gerektiren sporların da 4-6 hafta boyunca yapılmaması isteniyor.
Yazarın Tüm Yazıları