Mehmet Bölük’ü tanır mısınız?

UKRANYA’ da trafik kazasında kaybettiğimiz Mehmet Bölük’le geçen Perşembe günü bir araya gelmiştik. O gün de Ukranya’dan oğlunu görmek için gelmişti.

Bölük, bundan üç yıl önce eşi Neslihan’ı kaybetmişti, acısı sürüyordu. AKP’ye yönelik tavrı nedeniyle Türkiye’de mimari iş alamıyor, bir yandan da CHP’nin politikalarını ’kimliksiz’ bularak kızıyordu.

Bir tarihte "Partimi arıyorum" diye mektuplar göndermişti delegelere; "Nerede değişim, nerede birliktelik" diye soruyordu? Hele yerel seçimler öncesinde İstanbul’da naylon delege uygulamasına isyan ediyorduÖ CHP’nin daha da büyümesi gerektiğini ancak seçimlerde partinin beklenen başarıyı göstermekten uzak olacağını düşünüyordu.

Beyoğlu Nevizade’deki yemekte1990-2000 yılları arasında yaptığı CHP İstanbul İl Başkanlığı döneminde ilçe başkanlıklarında bulunan Ümit Sılan (Kadıköy), İbrahimYener (Bakırköy), Dursun Bakır (Büyükçekmece), gazeteci Miyase İlknur ve Almanya’dan Alişan Hızlı ile birlikte olmuştuk.

Ukranya’da, yakın dostu müteahhit Hüseyin Yüzbaşıoğlu ile birlikte ’Yurt İnşaat’ olarak Doreks kentinde bir konut projesini uygulamaya sokmuşlardı. Mimar olan Bölük, projeleri bizzat kendisi çizmişti; "Ne yapalım, Türkiye’de karnımızı doyuramadık, burada iş alabildik" diyordu.

1954 Fatsa doğumlu olmasına karşın kendisini ’Adalı’ sayıyordu. Büyükada’da ilçe başkanlığı yapmış, ’Adalar Gerçek’ gazetesini çıkartmış, 1980 öncesinde bir süre de Vatan gazetesinde muhabir olarak çalışmıştı.. Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında da Prof. Nurettin Sözen’in ’imar danışmanı’ydı.

Yolsuzluklar ve yerel yönetimler üzerindeki hassasiyeti nedeniyle 30 Eylül 1999’da yolsuzluk.org adlı bir site kurmuş ve bu konuda elindeki belge ve bilgileri internet yoluyla kamuoyuna duyurmuştu.

BÜYÜKŞEHİR VE ERDOĞAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tayyip Erdoğan’la ilgili 2001 ve 2002’de üç kitap yazdı:

"Fazilet’in İstanbul Asalakları; BİT’lerÖ"

"El Tayyip Nasıl Umut Oldu "

"El Tayyip Rüzgardan Kasırga’ya"

Bölük, bu kitaplarında işlediği konular özetle şöyle sıralanabilir: Belediye olanaklarıyla kökten dinci siyaset, belediyeden Meclis’e taşınan AKP kadrosu, Müslüman örgütlerle ilişkileri, Taksim Meydanına cami, TSK’dan atılanlara kucak açılması, Atatürk’e hakaret edenlerin belediyeye alınması, ’şeriatçılar’ın şirketleşmesi ve kadrolaşma ve Erdoğan’ın mal beyanı... Ayrıca billboard, flaş, ağaç, personel taşıma, çöp, İSKİ, metro, kiralık araç, çamur barajı, sinek ilaçı yolsuzlukları vs gibi bugün unutulan bir çok yolsuzluk olayını yazdı.

Bunlardan, gündeme getirdiği AKBİL davasında Erdoğan ve İGDAŞ davasında da Enerji Bakanı Hilmi Güler yargılandılar; bunun gibi bugün parlamentoya taşınan bir çok bürokrat da yargı önüne çıktı ama dokunulmazlıkları nedeniyle yargılanamadılar.

Bölük, yerel yönetimler arasında "En zamcı Başkanın Erdoğan olduğunu" ispatlamıştı.

Ve bir gün şöyle diyordu:

"İhaleye fesat karıştırmaktan yargılananlar bu ülkede parti kurabiliyor. Milletvekili seçilebiliyorlar. Hatta, Başbakan olabiliyorlar. Devlet bürokrasisinde genel müdür ve müsteşar olarak görev yapabiliyorlar. Dokunulmazlık zırhı kuşandıkları için yargılanamıyorlar. Sonra da pişkin pişkin, dürüstlükten ’yolsuzluklara damardan girmekten’ bahsediyorlar."

İl Başkanlığı sırasında il saymanlığı yapan Haluk Akpek, Bölük’ün dürüstlüğünü şöyle anlatıyor: "Kendisine partili belediyeler bölgelerinden gelen iş tekliflerini dedikodu olur diye kabul etmeyecek kadar dürüst ve düzgün bir siyasetçiydi. İl binasının kirasını bile ödemekte güçlük çektiğimiz günlerde partili belediye başkanlarımız dahil hiç kimseden bağış almama kararı vermişti. Bölük, işte böyle bir nesli tükenmiş siyasetçiydiÖ"

CHP eski İl Başkanlarından Cemal Canpolat’la dün konuşurken, "Onurlu kimliğini korumak, geçimini sağlamak için Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığını çok az kişi bilir" diyordu.

Mehmet Bölük’ü unutmayacağız; dileriz AKP’liler ’duaları’nı esirgemez kendisinden.

GÜNÜN SÖZÜ

"AKP, 12 Eylül’ün mirası yüzde 10 barajını savunmakla, kendisine ait olmayan oyları almıştır. Bu oy hırsızlığıdır ve hırsızlığın her türlüsü kötüdür."

(Ufuk Uras-Bağımsız İstanbul 1. Bölge Adayı)

Okuyunuz

Erdoğan’ın dairesi ’kaçak’tan kurtuldu

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın , İstanbul’da evinin bulunduğu Üsküdar Emniyet Mahallesi’deki konutların, Büyükşehir İmar Komisyonu’nun raporu doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üyelerin oylarıyla ’kaçak’ durumundan çıkartıldığını...

BÜYÜKŞEHİR kulislerinde Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç’in, işlemini bizzat takip ettiği söylenen Topçular’daki benzin istasyonunun imar durumunun çözümlendiğini ve bu konudaki kararın Büyükşehir Meclisi’nden geçtiğini...

ORJİN grubun iddialı projesi ’İstinye Park’ın inşaatının, CHP grubundan şehir plancısı Engin Ergin’in başvurusu sonucu İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütme durdurma kararına karşın CHP’nin imar planına yönelik yeni itirazının Büyükşehir Meclisi’nce reddedildiğini...

KİPTAŞ’ın Maltepe Dragos’ta yaptığı konutların -590 bin dolara hemen hemen yarısının satıldığı söyleniyor- plansız olduğunun ortaya çıkması üzerine yeni hazırlanan planın Büyükşehir İmar Komisyonu’nca uygun görülmediğini; imarsız bir projenin nasıl satıldığının eleştiri konusu olduğunu...

M.Ü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, dünya çocuk edebiyatında, kitap resimlemede bu güne kadar on beş uluslararası ödül alan Prof. Nazan Erkmen’in, İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nazır Şentürk’ün yazdığı ve ’Haydi Kızlar Okula’ kampanyası’na 10 bin YTL kazandıran, Unicef ödüllü ’Kırmızı Karıncanın Anıları’nın da aralarında bulunduğu, beş öykü kitabı ile ünlü çocuk kitapları yazarı Hans Cristian Andersen adına düzenlenen, ’Masal Nobeli’ne aday gösterildi.
Yazarın Tüm Yazıları