Mehmet Aksoy’un heykelleri İzmir’de

BİR kentin kültüre, sanata verdiği önemin simgelerinden biri de galerilerdir.

Haberin Devamı

İzmir’e de galerilerin gerekliliğini belirtmeliyim.Mehmet Aksoy’un heykelleri İzmir’de
Daha önceleri bazı galerilerin İzmir’de kapandığını orada yaşayan arkadaşlarımdan dinledim. Çok üzüldüm.
İzmir Temsilcimiz Deniz Sipahi, Mehmet Aksoy’un heykellerinin İzmir’de sergilendiğini söyleyince hem galeriyi hem de heykellerini görmeye gittim.
İstanbul’da yaşayanlar onun sergilerini, kentin önemli yerlerdeki heykellerini bilirler.


Nâzım Hikmet ile İlhan Selçuk heykelini İstanbul’da yaşayanlar mutlaka görmüşlerdir.
Decozone–Art Shop Sanat Galerisi, bir ticari kuruluşun birinci katında.
Galeri 2012 Kasım ayında Art Shop Sanat Galerisi sahibi Melih Balcıoğlu’nun ve Decazone’nun yatırımcısı Şener Bayyurt’un ortak girişimi sonucu kuruldu.
Galerinin ilk sergisi, “Usta İşi” adını taşıyan karma sergi idi.
Şimdiye kadar açılan sergiler, galerinin izlediği çizgiyi gözler önüne seriyor: Yapı Kredi “Hisseli Harikalar Kumpanyası, Meraklılarından Sıradışı Objeler” sergisinin yanı sıra, geçtiğimiz mayıs ayında İzmirlilere 2. kez Süleyman Saim Tekcan’nın kurduğu İMOGA (İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi) koleksiyonundan bir seçkiyi ziyaretçilerine sundu.
Bu sezonun açılış sergisinin ressamı Adnan Turani idi.
Turani, açılışta sanata yaklaşımını şöyle özetlemiş: “Benim resme ilişkin çabam, her seferinde farklı bir serüvene atılarak bu düşünsel eylem savaşında hiç olmazsa arada bir olumlu sonuç alma niyetine dayanmaktadır. Ben, çevremde bana heyecan veren bir etkiyi resimsel bir biçime dönüştürmekle önceden yapamadığım yeni biçimlemelere, yeni teknik araştırmalarına gidiyorum. Bu nedenle benim resmim, doğa-çevre etkisini ya da resimsel bir düşünceyi boyasal soyut dilde yeniden inşa etme olmaktadır. Bu nedenle doğa biçimini değil, doğa etkisinin önceden bilinemeyen biçimini konu ediyorum.”

* * *

Haberin Devamı

MEHMET AKSOY’un heykel sergisinin adı; “Heykelin Aksi Zaman”.
Heykeltıraş, sergi ve heykel için bakın neler söylemiş?
“Laf olsun diye söylenmiş bir cümle değil bu, 50 yılın özeti... Işık heykelin damarlarında dolaşan kandır. Formlar ışık taşırlar. Heykel sonuçta mekân içinde üç boyutlu bir ışık komposizyonudur. Işık anlamlı bir senfoniye dönüşür. Mekân içinde etrafında döndükçe değişen bir ışık senfonisi... Zamanın kaydedildiği bir taş plak. Heykelin üstündeki her murç, her tarak, her keski izi zamanın şahitleri gibidir. Akan, geçip giden, tutulamayan zamanın izleri. Heykelimde benim zamanımın aksi işte o izler...”
Gerek Melih Balcıoğlu gerek Şener Bayyurt, iyi sanatçıların yapıtlarını sergilediklerini ama galerinin belli bir kaliteyi tutturmasına rağmen gerekli ziyaretçiyi buraya çekemediklerinden yakındılar. Ben de düzenlenen bu iyi sergilerin daha çok İzmirli sanatsever tarafından ziyaret edileceğini umuyorum.

* * *

Haberin Devamı

MEHMET AKSOY’un heykellerini görmek için Decozone –Art Shop Sanat Galerisi’ndeki “Heykelin Aksi Zaman” sergisini mutlaka ziyaret edin.
Adres: 1382 Sok. No:12/1
Alsancak–İzmir Tel: 422 28 30
GSM: 0532 220 40 38

Yazarın Tüm Yazıları