Meğer o da temiz değilmiş

Güncelleme Tarihi:

Meğer o da temiz değilmiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2010 00:00

İspanyol sporcunun, 2010 Fransa Turu sırasında verdiği idrar örneklerinde ‘clenbuterol’ adlı yasaklı madde bulundu.

BİSİKLET dünyasının son yıllardaki en parlak ismi Alberto Contador, idrarında rastlanan yasaklı madde sebebiyle ağır bir ceza alma tehlikesiyle karşı karşıya.

2010 Fransa Bisiklet Turu sırasında verdiği idrar örneklerinin birinde ‘clenbuterol’ isimli yasaklı madde bulunan Contador, Uluslararası Bisiklet Federasyonu (UCI) tarafından tedbir amacıyla geçici bir süreyle yarışlardan men edildi. Contador, doping yaptığı kesinleşirse 2010 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğunu ikinci Andy Schleck’e kaptırabilir.

Cezadan kaçış yok

Alberto Contador’da bulunan clenbuterol adlı yağ yakıcı ve kas güçlendirici maddenin çok az miktarda olduğu belirtildi. Köln’deki bir laboratuvarın incelediği örnekler, Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) tespit edebileceği minimum değerin 400’de 1’i kadar. Yine de WADA Genel Direktörü David Howman’a göre maddenin az çıkmış olması cezaya engel değil. Howman, yaptığı açıklamada “Bu maddenin belli bir limitin altında olması sürecin başlamasını engellemez” dedi.

“Doping yapmadım”

Contador’un yaptığı ilk açıklama, doping yapmadığı ve bunun yediği bir yemekten kaynaklanmış olabileceği oldu. Fransa’dan sonra İtalya ve İspanya zaferleriyle de tarihte üç büyük bisiklet turunu kazanan beş bisikletçiden birisi olan 28 yaşındaki Contador, Lance Armstrong’un vedasının ardından bisikletin en büyük ismi olmuştu. 2000’lerin ortasında patlayan doping skandallarıyla prestiji sarsılan bisikletin de “temiz” yıldızı olarak sivrilmişti.

Yılda 10 milyon Euro kazanıyor

CONTADOR, Fransa Bisiklet Turu’nu kazanarak elde ettiği 450 bin Euro’luk ödülünü Astana’daki 8 takım arkadaşıyla paylaşmıştı. Fransa Bisiklet Turu’nun birçok köklü spor olayına göre mütevazı ödüller dağıttığı bir gerçek. Ancak, Fransız L’Equipe’e göre Contador’un bu sene yarıştığı Astana’dan aldığı yıllık ücret 5 milyon Euro’ydu. Yeni sezon için Saxo Bank’la anlaşırken 5 milyonluk sözleşmeye imza atan. Hugo Boss ve Specialized isimli bisiklet markasıyla sponsorluk anlaşmalarıyla birlikte yıllık kazancı 10 milyon Euro’yu buluyor.

Şampiyonluğu tehlikede

EĞER Alberto Contador’un doping yaptığı kesinleşirse en az 2 yıl spordan men cezası alacak. Sporcunun 2010 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu unvanının elinden alınıp alınmayacağına ise tur organizatörleri karar verecek. Böyle bir durumda yarışı ikinci bitiren Lüksemburglu Andy Schleck, şampiyon ilan edilecek.
Fransa Bisiklet Turu tarihinde şampiyonluk unvanı elinden alınan tek sporcu, 2006’daki turun galibi ABD’li Floyd Landis olmuştu. Landis’in dışında, Danimarkalı Bjarne Riis de 2007 yılında yaptığı bir açıklamada 1993-1998 yılları arasında performans artırıcı maddeler kullandığını itiraf etmişti. Buna rağmen Riis’in 1996’daki tur şampiyonluğu geri alınmadı.

İki İspanyolda daha doping

ALBERTO Contador’da doping tespit edildiğinin açıklanmasından birkaç saat sonra, İspanyol bisikletçiler Eze-quiel Mosquera ve David Garcia Da-pena’nın da testlerinin pozitif çıktığı duyuruldu.

Armstrong’a saygım sıfır!

CONTADOR’un, 2009’da Astana takımında birlikte yarıştığı efsanevi bisikletçi Lance Armstrong’la ilişkisi de olaylıydı. İspanyol sporcu, Fransa Bisiklet Turu’nu kazandıktan sonra, “O çok büyük bir bisikletçi ve çok iyi yarıştı. Ama kişisel olarak ona saygım sıfır” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!