Meğer ben hep bir fanusta yaşamışım

Sevgili Feyza Hanım, ne yalan söyleyeyim, Hürriyet’teki köşenizde yer verdiğiniz mektupların gerçek olduğundan hep şüphe duyardım.

Ama şimdi şaşkınlık içindeyim, bu soruları gerçekten soranlar varmış! Soruları gördükçe inanılmaz hayrete düştüm. Allah size kolaylık versin. Meğer ben bir fanusta yaşıyormuşum da haberim yokmuş!

RUMUZ: ŞAŞKIN

Hay Allah sizden razı olsun sevgili okurum... Yıllardır, kendi sırça köşklerinde oturup, üst düzey yaşamları ve ortamları, belirli düzeydeki kültürleri ile dünyayı sadece kendi çevrelerinden oluşmuş sanan pek çok insana bunu anlatmaya çalışıyor ama başaramıyorum. Hepsi de sizin gibi düşünüyor hatta zaman zaman beni küçümser bir tavır alıyor ya da yazılanlara inanmadıklarını belirtiyorlar.

Oysa, işte gerçek bu... Benim köşem, ülkemin ve insanımızın bir aynasıdır. Beni tenkit edenlerse, sadece çok küçük bir oranı oluşturuyor. Evet, üzücü ama gerçekleri inkár edemeyiz. Büyük bir bilgisizlik ve eğitimsizlik ön planda... İşte bu yüzden 40 yılı aşkın bir süredir bu köşeye hálá ihtiyaç duyuluyor.

Annem yaşında birine aşığım

Merhaba Güzin abla, ben 27 yaşındayım. 45 yaşında, 24 yaşında oğlu olan bir kadına aşık oldum; o da bana aşık. Bu yaptığımızın yanlış olduğunun farkındayım. Kendisi evli ama ben bir an olsun onu aklımdan çıkaramıyorum. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Ne yapmalıyım?

RUMUZ: YALNIZ06

Yaptığının yanlış olduğunun farkındaysan, daha ne istiyorsun? O halde bu yanlıştan ne kadar erken dönsen senin için kárdır. Bu ilişkinin sonu nereye varabilir oğlum, üstelik kadın da evliymiş. Kocası haber alsa sana ne yapar, düşünebiliyor musun? Bırak kocayı, kadının oğlu bile bu ilişkinizi öğrense, çıldırmaz mı? Genç bir delikanlı olarak evli barklı annenin böyle bir ilişkisi olduğunu öğrensen ne yapardın, bir düşün istersen...

Kürtaj sonrası düzenim bozuldu

Güzin abla, ben evlenir evlenmez hamile kalıp kürtaj oldum. Kürtajdan sonraki ilk adet dönemimde çok az miktarda kan geldi. Sizce bu normal midir?

RUMUZ: MARIAANGELIA

Kürtajdan sonra ilk, bir-iki ay, adet düzensizlikleri ve miktarında azalma görülebilir. Bu normaldir. Ama bu durum uzarsa, bir doktora danışmanda yarar var.

Hamile kalamıyorum

Selam ablacığım, ben 11 aylık evli bir genç kadınım. Evlendik evleneli korunuyoruz. Daha doğrusu eşim korunuyor. Yaklaşık 1,5 aydır korunmayı bıraktık. Ama nedense hamile kalmadım. İçim içimi yiyor ama eşime bir şey diyemiyorum.

RUMUZ: EZOM

Hamile kalmak için 1,5 ay nedir ki? Belki ilişki kurduğunuz günler, senin ovülasyon (yumurtlama) gününe denk düşmemiş olabilir. Adet gününü not edip, adet olduğun günden itibaren, 11 ila 18’inci günler arasında ilişki kurarsanız, sanırım birkaç ay içinde beklediğin bebeğin ilk belirtileri ortaya çıkacaktır. Tabii bu düzenli ve 28 ila 30 günde bir adet gördüğünü varsayarak belirlediğim günler. Sabırlı ol. Ama baktın bir yıl sonra hamile kalmadın, o zaman bir doktora danışıp, tetkik isteyebilirsin.

Sevdiğim gençle görüşemiyoruz

Sevgili Güzin abla, ben 20 yaşında bir genç kızım. Benim sorunum erkek arkadaşımla hiç görüşememek. Birbirimizi çok seviyoruz ya da ben öyle düşünüyorum. Ama buluşamamak nedeniyle hiç durmadan tartışıyoruz.

Görüşemememizin nedeni, çalışma saatlerimizin birbirine uymaması... İzin günlerimiz de farklı. Biliyorum bu ne onun suçu, ne de benim... Ama işte bu yüzden hiç görüşemiyoruz. Telefonla görüşmek ise bana yetmiyor. Bunu ona da söylüyorum. Bana hak veriyor ama görüşebilmek için hiçbir çaba göstermiyor. Bu da beni daha beter sinirlendiriyor.

Bunları konuşmaya başladığımız anda kavga çıkıyor. Telefonda beni kırıyor, ertesi sabah hiçbir şey olmamış gibi arıyor ve bana takılıyor. Benim çok anlayışsız olduğumu söylüyor. Sizce ne yapmalıyım? Bu ilişki böyle nasıl gidecek?

RUMUZ: GÖRÜŞEMİYORUZ

Kızım gerçekten böyle anlayışsız davrandığın sürece iyi gitmeyecek! Çünkü bu durumda erkek arkadaşının yapabileceği bir şey yok. Sen kendi ağzınla çalışma saatlerinizin ve izin günlerinizin uyuşmadığını söylüyorsun. Adamcağız ne yapsın? Sen niye bir şeyler ayarlamıyorsun? Örneğin onun izinli olduğu bir gün, izin almayı düşünmüyorsun? Yapamaz mısın? O zaman düşün... İşte o da aynı durumda... O da işini bırakıp seninle olamaz. İş saatleriniz uyuşmuyorsa ne yapsın?

Burada bir şanssızlık söz konusu. Ancak birinizden biri iş değiştirebilirse, iş saatlerinizde bir değişiklik yaratmazsanız, bu beraberliğiniz yalnızca telefonda sürecek gibi geliyor. Ama görüşebildiğiniz zamanları da sen kavgayla, tartışmayla geçirip, gerçekten durumu daha çekilmez bir hale getiriyorsun. Eğer bu genci gerçekten seviyorsan, elinde olmayan bir neden için başının etini yememelisin. Biraz sabırlı ol kızım, zamanla mutlaka bir çözüm yolu bulunacaktır. Yok, eğer yapamıyorsan, o zaman ayrılır, ona da huzursuzluk vermekten vazgeçersin.
Yazarın Tüm Yazıları