GeriSeyahat Mayısta yola çıkmanız için 10 neden
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mayısta yola çıkmanız için 10 neden

Mayısta yola çıkmanız için 10 neden

Baharı yaza bağlayan mayıs Türkiye’nin büyük bölümünde doğadaki görsel şölenin zirveye ulaştığı ay. Her bölgede kendine özgü etkinliklerle karşılanıyor. Bu yıl 12’ncisi çıkan “Küçük Oteller Kitabı”nın yazarı Mutlu Tönbekici, mayısta nereye, niçin gitmek gerektiğini ve civardaki güzel küçük otelleri Hürriyet Seyahat için yazdı.

ÇANAKKALE / ANTALYA
Assos’ta çello resitali, Aspendos’ta opera festivali

Çanakkale’de, Assos’un en el değmemiş, en güzel koyunda 30 Mayıs akşamı etkileyici manzara eşliğinde bir resital gerçekleştirilecek. Moskova Konservatuvarı mezunu, Borusan Filarmoni Orkestrası üyesi çellist Eren Güllü, piyanist İlyas Mirzayev eşliğinde çalacak. (www.erenkonukevi.com) Antalya Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki 16. Aspendos Opera ve Bale Festivali 10 Haziran’da başlıyor. Dünyanın en önemli beş opera ve bale festivallerinden biri kabul ediliyormuş. Hayli yoğun bir program sunuyor. Bu yıl açılışı İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koyduğu Aida Operası yapacak. Verdi’nin eserini Ankara Devlet Operası Orkestrası ve solistleri seslendirecek. (www.aspendosfestivali.com) Aspendos’a 30 kilometre uzaklıktaki Side’de konaklayabilirsiniz. Lale Park Hotel (www.hotellalepark.com) müziksever konuklarına bilet konusunda yardımcı oluyor.

KAPADOKYA
Cross Golf Turnuvası başlıyor


Golf deyince akla hemen anormal miktarda su tüketen yeşil çayırlar geliyor ama bu farklı: Country Golf ya da Cross Golf, doğal ortamda oynanıyor. Yani sahaya müdahale yapılmıyor. Delik yerine top küçük, kale gibi bir ağa atılıyor. Birkaç istisna hariç klasik golf kuralları geçerli. Oyunda kulvar üzerindeki çöplerin (varsa) toplanması zorunlu kural. Golf arabası yerine at kullanılıyor. Kıyafeti pembe tişört, orijinal bir şapka. (www.crossgolf.com.tr) Kapadokya’nın köklü otellerinden Museum’un sahibi Ömer Tosun’un gayretiyle bölgede başlatılan Cross Golf turnuvasının bu yıl ikincisi 29-30 Mayıs’ta. İlk gün antrenman, ikinci gün yarışma. 30 Mayıs gecesi Museum Hotel’in terasında caz gecesi var. (www.museum-hotel.com) Turnuvanın diğer sponsoru eski bakanlardan Bülent Akarcalı’nın Taşkonaklar Oteli. (www.taskonaklar.com)

RİZE
Palovit Şelalesi’nin gökkuşağı, Ayder’de boğa güreşi

Çamlıhemşin’in Fırtına Deresi nasıl unutulur? Yazın ortasında bile gürül gürül akan dere, mayısta iyice coşar. İsmi Mayıs Deresi’ne dönüşür. Fakat esas büyük sürpriz Palovit Şelalesi’nde. O kadar güzel, o kadar güzel ki etrafa saçılan zerrecikler içinde aynı anda 3-4 gökkuşağı görmek mümkün. Bu arada yanınızdan yeni doğmuş, ilk kez yaylaya çıkan oğlaklar geçiyor. 6-7 Haziran, Ayder Yaylası’nda Kültür ve Sanat Festivali yapılıyor. Çocuk güzellik yarışmalarından en uzun süneyen muhlama yarışmasına kadar her tür eğlenceli etkinlik mevcut. İkinci gün Galer Düzlüğü’nde Boğa döğüşü düzenleniyor. Civarda kalınacak güzel oteller:
Ayder’deki Kuşpuni (www.kuspuni.com), Şinçiva’daki Fırtına Pansiyon (www.firtinavadisi.com), Çamlıhemşin’deki Ekodanitap (www.turkutour.com)

DATÇA
Detoks ve yoga günleri


Eski Datça’nın sevimli pansiyonlarından Yağhane’de 24-31 mayıs arasında “Farkındalık ve Yeni Bilince Uyanış” çalışması düzenliyor. Yedi gün boyunca sabah 10.00 - 12.30 arası uygulamalı seminerleri, akşam 21.00 sonrası sohbet ve soru-cevap seansı izliyecek. Çalışma insanın içindeki sınırsız potansiyeli keşfetmesini, gerçeğini fark etmesini, farklı deneyimlere açılmasını sağlamayı amaçlıyor. (www.suryaturkey.com) Aromaterapist Sabine Maier, Kapadokya Ürgüp’teki küçük otellerden 4oda’da 15 Haziran’a kadar özel bir çalışma düzenledi. Kahvaltı öncesi karaciğer yenileyici içecekle başlayan program nefes alma teknikleri, meditasyon hareketleriyle tamamlanıyor. Ek ücret alınmıyor, otelde konaklamak yeterli. (www.4oda.com)

DALYAN
Pasta ve waffle günleri

Muğla’nın Dalyan beldesi yılın her günü güzel, tatil deyince aklıma ilk gelen yer ama mayısta daha da güzel. Buna bir de pasta ve waffle eklenince tadına doyulmuyor. Dalyan merkezinde, nehrin hemen dibindeki Kano Otel 16-21 Mayıs’ta pasta ve waffle günleri düzenliyor. Son derece becerikli bir aşçı olan otelin müdiresi Esin Hanım’ın yönetiminde bu günler süresinde mutfakları pastaya meraklı bütün misafirlere açık olacak. Hep beraber hazırlanan tatlılar 15.00-17.00 arasında diğer konuklara ikram edilecek. Kano Otel müşterilerinden kurs ücreti talep etmeyecek. (www.otelkano.com)

BODRUM
Haydi, yelken öğrenmeye


Mayısta Bodrum’daki Atami Otel’de kalanlar için özel yelken kursları düzenleniyor. Tecrübeli kaptan Erol Akyiğit yönetimindeki dersler, otele ait dokuz buçuk metrelik Algomar Karia 31 yelkenlisiyle veriliyor. Genç, fit veya tecrübeli olmanız gerekmiyor. Yüzme bilmek, denizi sevmek yeterli. (www.atamihotel.com)

GÖCEK
Yatlar yelken açacak


Göcek’ta A&B Hotel’in sahibi ve yat kulübü başkanı Birkan Çetiner’in çabalarıyla 18-22 Mayıs arasında yelken yarışları düzenleniyor. 10. Uluslararası Göcek Regata’sına bu yıl 12 ülkeden 50 yat ve 400 katılımcı bekleniyor. Yarış sonrası akşam eğlenceleri ve kupa törenleri de düzenlenecek. (www.gocekyachtclub.org / www.abhomehotel.com)

FETHİYE
Kelebekler eşliğinde macera yarışı


Antik Likya yolu Fethiye’den başlıyor, Antalya’ya kadar gidiyor. Bir bölümü bugün de kullanılıyor. Bir bölümü ise sadece yayalara ya da traktörlere uygun. Mayıs bu rotada yürüyüş için en güzel ay. Fethiye’den Ölüdeniz’e, Kelebekler Vadisi üzerinden Faralya yönüne veya Fethiye’den Tlos (Yakaköy) yönüne yürüyebilirsiniz. Olimpos’taki Yanartaş geçidinden geçip Adrasan üzerinden Gelidonya Feneri’ne gidebilirsiniz. (7 Haziran’da Havasu Köy Pansiyon’dan Gelidonya Feneri’ne piknikli organize yürüyüş var. www.havasucamp.com) Doğa tam anlamıyla delirmiş durumda. Aldığım son haberlere göre Kelebekler Vadisi’nden akan nehir hiç bu kadar gür olmamış şimdiye kadar. Bu yıl kaplan kelebekleri bolmuş. 23-24 Mayıs’ta Likya Dağcılık “Likya Macera Yarışı”nı düzenliyor. Zorluk derecesine göre üç ayrı parkur hazırlandı. (www.lycianchallenge.com ) Çadırınızla Kayaköy’deki kampa gidebilir, yarışmasanız da etkinliklere, partilere katılabilirsiniz. Civarda kalacak oteller: Mountain Lodge, antik Tlos kentinde. (www.themountainlodge.co.uk) Su Değirmeni, Faralya yolunda, geniş bahçe içinde. (www.natur-reisen.de) Mandarin de aynı bölgede, manzarısıyla iddialı. (www.villamandarin.com)
Oyster Faralya, kıyıda, orman içindeki büyük bir kaya kütlesinin üstüne kurulmuş. (www.oysterresidences.com) Yediburunlar Feneri, 600 metrelik bir uçurumun kenarında. (Tel: 0252 679 10 01) Havasu Köy Kamp, nefis bir ormanın içinde, ağaç evlerden oluşuyor. (www.havasucamp.com)

MARMARİS
Bördübed’de mantar zamanı


Nisan ortasından mayıs sonuna kadar Ege’de yabani mantar zamanı. Çok özel iki türü kuzugöbeği ve dolaman. Fethiye’nin Yeşilüzümlü beldesi nisanda Kuzugöbeği Festivali bile yapıyor. Marmaris Bördübed’deki Goldenkey Oteli’nin aşçıları haziran ortasına kadar ormanın içindeki bahçesinden kuzugöbeği ve dolaman mantarları topluyor. Çok lezzetli risotto, gözleme, salatalar yapıyor. (www.goldenkeyhotels.com) Yeşilüzümlü’deki Dikencik Evleri de konuklarına kuzugöbeği yemekleri ikram ediyor, doğa meraklılarına orman yürüyüşleri düzenliyor. (www.yesiluzumlu.com)

ÇANAKKALE / BANDIRMA
Rezeneli, enginarlı oğlak


Mayıs, oğlak zamanı. Hıdrellez’i takip eden günlerde oğlak dolması yemek meğer bir gelenekmiş, ben de yeni öğrendim. Bozcaada’nın en güzel otellerinden Kaikias, ay boyunca konuklarına kendi tarifleriyle rezeneli oğlak dolması ve rezeneli keçi peyniri sunuyor. (www.kaikias.com) Kazdağları’nın en tanınmış otellerinden Öngen Country House’da ise oğlak etli enginar sadece bugünlerde pişiriliyor. Sırf bu lezzet uğruna gidenleri tanıyorum. (www.ongencountry.com) Kazdağları’na şimdi gitmek için bir başka önemli neden: Bülbüller. Nisanda başladıkları büyüleyici şarkılar haziranın ikinci yarısına kadar sürüyor. Kazdağları’nda çıkacağınız orman yürüyüşünde karacalarla karşılaşma ihtimali bu ay daha yüksek.
False