Max’i kalbinin üstünde taşıyor

Şampiyon köpek Max’in başrolünde oynadığı film, ‘Arkadaşım Max’ 7 Haziran’da vizyona giriyor.

Eğitmeni Ali Yeşilırmak ile bir köpek için şöhretin iyi ve kötü yanlarını Riva Kennel Köpek Oteli’nin çimleri üzerinde tartıştık.
Haberin Devamı

Çekimler nasıl geçti? Yorucu muydu?
- Çekimler yorucu geçmedi; çünkü her ayrıntıyı önceden düşündük. Çok sıcaklarda çalışamayacağı için Bozcaada seçildi. Işıkçısından, çaycısına köpek sevmeyen, Max’e ters davranacak bir kişi dahi bizi olumsuz etkileyeceği için bu konuya çok dikkat edildi. Herkes hayvanseverdi. Benden öte “Max susadı mı, yoruldu mu?” diye çok özen gösterdiler.

Max’in şöhreti sayesinde Border Collie yavruları internette yüksek rakamdan satılıyor. Hayvanları ticarileştirmiş olmuyor muyuz?
- Birtakım olayları seyrederken, olumlu yanların yanı sıra, olumsuz yanlar da olabiliyor. Olumlu olan şu: Türkiye’de köpek kültürü çok fazla gelişmiş değil; hâlâ it denilen, hor görülen, tecavüze uğrayan köpekler var. Böyle bir toplumda bir köpek çıktı ve Türkiye’nin bir yetenek yarışmasında birinci oldu. Sanki olumsuz yanı biraz kırdı. Hayvan koruma ve hayvansever derneklerinden birçok olumlu tepkiler aldım. Bunun yanı sıra böylesi bir ticari zihniyet var. İnternette Max’in kardeşi, çocuğu, kuzeni adı altında köpek satışı başladı. Bana Max için dünyanın parasını teklif ettiler, o zihniyette olsaydım yavrularından 50-100 bin Euro kazanırdım. Benim hiç böyle bir şeye de ihtiyacım yok, organizasyonlara da seçerek gidiyorum.

Haberin Devamı

130 KOMUT BİLEN KÖPEK

Riva Kennel Köpek Oteli’nde eğitim veriyorsunuz, ne kadar oldu burası açılalı?
- İki ay sonra bir yıl olacak.

Max gibi ödüllü köpekler yetiştirmeye devam mı?
- Max ayarında çok zor ama Alman Çoban köpekleri standartları anlamında 8-9 köpekten oluşan bir kadromuz var. Bunların hepsi birincilik almış köpekler. Ayın 26’sında İstanbul şampiyonası var, şu sıralarda bu yarışmaya hazırlanıyoruz.

Max’i kalbinin üstünde taşıyor

Eğitimde en temel öğe nedir?
- İnsanların düştüğü hatalardan en önemlisi, eğitime komut bazında bakmaları. Genel anlamda ‘sürü yaşama psikolojisi’ eğitimde en önemli kuraldır. Köpek idarecisini ‘lider’ olarak biliyor mu? En önemlisi budur. Mesela Max beni lider olarak bilmezse bildiği komutların hiçbirini uygulamaz.

Haberin Devamı

Biz de evde onların yemeğini suyunu temin ederek liderleri olmuyor muyuz?
- Mülayim ırklar bunu kabul edebilir; ufak bir sesli uyarı bile onun lideri olduğunuzu hissetmesine yeterli olur. Ama baskın karakterli bir köpekse, asla yeterli olmaz. Eğitimin temel maksadı, kişinin liderliğini hissettirmektir. Yaptığınız spor esnasında kişi idareci, o da uygulayan rolündedir. Bunları yaptığınız zaman köpek, hiyerarşik sürü yaşama psikolojisinde, kişinin lider olduğunu hisseder. Mesela Max 130 komut biliyor. Ona her gün, “takip, otur, yat, bekle” komutlarını uygularım. Ama bunları unutmasın diye yapmam, disiplini elden bırakmasın diye yaparım. Her şey disiplinden geçer.

Haberin Devamı

Göğsünüzde Max’in dövmesi var. Aşırı sevginin sembolleşmiş hali mi?
- Kesinlikle. Kalbimin üzerine yaptırdım. Çok canım acıdı, dört saat sürdü, o da yanımdaydı. Onun kalbimin üstünde yeri var, ötesi yok.

Max’in ailesinin Macar, atalarınınsa İngiliz-İskoç olması davranışlarında nasıl bir farklılaşma sağlıyor?
- Köpeklerde ‘line’ dediğimiz konu var. Biz köpek bakarken, dört kuşak kütüğüne göre analiz yaparız. Örneğin attığı adımlarda bile dedenin adımlarını ya da anneannenin kafa yapısını görürsünüz.

Max’in kardeşlerinden biri Alex’te, diğeri ise Şahan Gökbakar’da. İrtibatınız var mı?
- Alex’le görüşüyorduk ama Şahan ile hiç görüşmedik. Bunların dışında iki kardeşi daha var, onlarla görüşüyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları