Masallar nasıl doğdu?

Güncelleme Tarihi:

Masallar nasıl doğdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 21:33

Hayatında hiç masal dinlememiş bir insan yoktur herhalde. Çünkü dünyanın tüm ülkelerinde masal anlatılır. Peki ama masallar nasıl ortaya çıktı?

Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur zaman içinde bir kraliçe, karlı bir kış günü pencerenin önünde otururken... Bu masalın devamını sanırız birçoğunuz biliyorsunuzdur. Evet doğru hatırladınız. Grimm Kardeşlerin Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı böyle başlıyor. Eminiz Grimm kardeşlerin diğer masallarını da okumuş veya dinlemişsinizdir. Mesela Kırmızı Başlıklı Kız veya Oduncunun Çocukları gibi. Tabii bunların dışında daha birçok masal var.

Sonuçta masallar tüm dünyada bilinir. Peki masallar nasıl ortaya çıktı? Bazı masallar yazılıyordu ama birçoğu kuşaktan kuşağa anlatılarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. İnsanlar masalları bir araya toplamaya ve kağıda dökmeye yaklaşık olarak 150 yıl önce başladılar. Masallar genelde resimlerle süslenerek basılıyordu.

Gerçekle ilgisi

Masalların gerçeklerle ilgisi yoktur, yani tamamen hayal ürünüdür. Masal okurken belki sizin de dikkatinizi çekmiştir. Masallarda genelde iyiler ve kötüler vardır. Peki birçok masalda kötüyü kim temsil ediyor? Evet bildiniz, kurt. Mesela Kırmızı Başlıklı Kız masalında, büyükannesine yemek götüren küçük kızı annesi uyarır: Aman, sağda solda oyalanma, kurda dikkat et ! Kurt, masallarda genelde kötüdür ve içinde yaşadığı orman da karanlık ve ürkütücü.

Peki neden? Orman eski zaman insanları için her zaman güvensiz bir yerdi. Karanlıktı, içinde vahşi hayvanlar yaşıyordu ve her yerinden garip sesler duyuluyordu. Ama siz ormanı böyle hayal etmiyorsunuz değil mi? Çünkü ormanın, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanı olduğunu biliyorsunuz. Hatta ormanların dünyamızın akciğeri olarak tanımlandığını da. Ormanlar havadaki karbondioksiti emerek, oksijen salıyorlar havaya. Fakat insanlar eskiden ormandaki hayvanların ve bitkilerin yaşamları hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı.

Bilinmezler her zaman biraz ürkütücü değil midir? Kurdun yaşam biçimi de hiç bilinmediğinden insanlar bu hayvandan çok korkuyorlardı. Hırsızlar ve soyguncular insanların bu zayıf tarafından yararlanarak ormana saklanırlardı.

Robin Hood

Yoksulların kahramanı Robin Hood’un da ormanda bir sığınağı vardı. Hırsızlar ormanda korkulacak bir şeyin olmadığını biliyorlardı. Ama sığınaklarını gizli tutmak için korkunç öyküler uyduruyorlardı. Orman, cadılar, büyücüler, cinler ve tuhaf yaratıklarla doluydu.

Fakat insanlar zamanla korkularını yenmek için, gerçekte ürkütücü buldukları canlıları veya olayları komikleştirdiler. Ormandaki kötüler sonunda en aptal yaratıklara dönüştü. Masalların korkunç hayvanı kurt her zaman kaybeden haline geldi.

Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurt ile Yedi Keçi Yavrusu’nu hatırlayın. Belki de kurtların azalmasından bir yerde masallar sorumludur. Fakat sizler orman ve kurt, tabii diğer hayvanlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuz için masalları korkmadan, büyük bir zevkli okuyorsunuz. Kaldı ki ister eski ister yeni masallar olsun hepsinden öğreneceğimiz bir şeyler mutlaka vardır. En azından okuma alışkanlığı edinmek için iyi bir basamaktır masallar. Ve size bir sır verelim: Biz büyükler bile zaman zaman masal okuruz!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!