Martı ve Kızıldere

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Şebinkarahisar

Ufukta önce bir hisar, ardından 500 yıllık Fatih Camii'nin minaresi gözüktü. Osmanlı'da sancak beyliği, Cumhuriyet'in ilk on yılında il olan Şebinkarahisar'a girerken askeri araçla karşılaştık.

Mavi bereli genç askerin parmağı ağır makineli tüfeğin tetiğinde, silahın namlusu dağlara çevriliydi. Asırlardır heyelanla cana kıyan Karadeniz dağları artık daha büyük bir belanın adresi, terörün yuvası olarak görülüyor.

* * *

Şebinkarahisar'ı Giresun'a bağlayan bozuk asfaltta iki saat süren yolculuğumuz boyunca ancak bir elin parmağı kadar araca rastlıyoruz. Anlaşılan PKK eylemlerinden sonra kimse zorunlu kalmazsa yola çıkmıyor.

Polis memuru ve PTT görevlisini öldüren PKK, bölgedeki devlet memurlarını tedirgin etmeyi başardı. Kamu görevlileri geceleri daha emniyetli saydıkları dost-arkadaş evlerine taşınıyor.

Bölgedeki sayfiye evlerini kiralayan kalmadı, yaylalar kapandı. Her yıl yaz aylarında ilçe nüfusunun ikiye katlanmasına güvenen Şebinkarahisar esnafı bu kez elinde kalan pekmez, pestil ve ceviz stoklarını ne yapacağını bilemiyor.

40 yıldır aksatmadan yerel gazeteyi basan meslektaşımız Mehmet Yelez ekonomik barometre gibi:

- Hemşerilerimiz terörden korkup gelmeyince esnafın işleri bıçak gibi kesildi. Satış yapamayınca bana fiş ve fatura bastırmaya gelmiyorlar. Oradan anlıyorum.

* * *

Şebinkarahisar, PKK'nın 1994 yılından itibaren hedef seçtiği ilçe. Ancak ayrılıkçı örgütün silahlı baskınları mart ayında DHKP-C ve TİKKO ile imzaladığı ‘‘eylem birliği’’ anlaşması sayesinde mümkün oldu.

1980 öncesi güçlü sol tabana oturan DHKP-C ve TİKKO, PKK'ya aradığı altyapıyı sağladı: Dağlarda gizli sığınaklar, kılavuzluk, yiyecek ve ulaşım imkânları.

PKK da bu iki örgüte kırsal kesimde eksikliğini hissettikleri, militan kadrolarını sağladı, sansasyonel eylemlerle seslerini duyurma fırsatını yarattı.

Güvenlük güçlerine göre, Şebinkarahisar'da kanlı eylemleri yürüten tahminen 20 kişilik ekibin içinde ancak birkaç tane DHKP-C ve TİKKO üyesi var.

Bir dağ sığınağında bulunan fotoğraftan yapılan kimlik tespitine göre ekip, Martı ve Kızıldere kodlu PKK gruplarının güdümünde iş yapıyor.

* * *

Şebinkarahisar 1923 yılında 25 bin nüfuslu bir ildi.

1933 yılında geliri giderini karşılamadığı gerekçesine dayanılarak, benzer konumdaki 8 ille birlikte ilçe haline getirildi.

Bugün yine 25 bin nüfusuyla terörle mücadelenin yeni cephesi.

Daha hızlı ekonomik gelişmeye, daha fazla askere, polise muhtaç.

Yani yeniden il olması gerekiyor. Hem de hemen.

Yazarın Tüm Yazıları