Marmaray istasyonunda Bizans oyunları

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Marmaray kazıları sırasında keşfedilen Antik İstanbul Limanı’nın Marmaray için feda edilmesi gerektiğini söylemiş.

Yakınçağ’ın gemicilikle ilgili en büyük keşfinin yapıldığı alan için, "Bu alanda kazı çalışmalarını kazma kürekle yıllarca sürdürmemize imkan yok. Marmaray gibi İstanbul için önemli bir projenin de yürütülebilmesi için anlayışlı olunması gerektiğini düşünüyorum" demiş.

Milletlerin, kurumların hatta bireylerin medeniyet ölçütlerinden en önemlisidir tarihlerine verdikleri değer, atalarına duydukları saygı. İnsanlık, bilginin geçmişten geleceğe aktarılması sayesinde ilerler hep.

Medeniyet insanlık mirasına sahip çıkmakla eş anlamlı. Geçmişine sahip çıkmayanlar, geleceği asla inşa edemezler.

İstanbul’da yapılan bu önemli arkeolojik keşfe olan ilgisizliğimizi, yaklaşık bir yıl kadar önce "Antik İstanbul Limanı kimin umurunda" başlıklı yazımla eleştirerek, gündeme getirmeye çalışmıştım.

Kimsenin umurunda değildi tabii ve aradan geçen bir yılda da olmadı.

AKP’nin bu çok önemli arkeolojik keşfe olan ilgisizliğinin nedeni malum.

AKP zihniyetine göre insanlık tarihi ortak değerlerin, ülkülerin üzerinde yükselen tek bir dünya medeniyetinden değil, farklı medeniyetlerin savaşından ibaret.

Alemin 100 yıl önce çoktan yaptığı deniz altından geçirilecek bir tünel projesini, 1700 yıllık antik Theodosiacus Limanı kalıntılarından önemli bulmanın altında da bu zihniyet var.

O zihniyet, Bizans tarihini kültürel mirasımızdan saymayan, İstanbul’daki Bizans döneminden kalma tarihi eserleri çürümeye bırakan zihniyettir.

Dünya medeniyetinin Kültür Başkenti olmayı hedefleyen İstanbul’a yakışan, 1700 yıllık kültür mirasını koruyabilmek uğruna Marmaray projesinin Yenikapı bölümünü neye mal olacak olursa olsun kaydırmaktır.

Marmaray’ı bir sonraki seçime yetiştirebilmek uğruna 1700 yılık tarihi mirası, metro istasyonunun temellerine gömmek ise olsa olsa medeniyetle sorunu olanlara yakışır.

1400 metrelik yürüyüş mü önemli 1700 yıllık tarihin siinmesi mi

Kopartılan fırtınaya bakınca sanırsınız ki Başbakan Erdoğan Boğaz’ı denizin 60 metre altından 1.400 km yürüyerek değil de, Atlantik’i okyanusun 1000 metre altından 10 bin km hadi yürüyerek olmasın trenle geçmiş.

21 yüzyıla girmişiz, elalemin 19. yüzyılda yaptığı işleri şimdi yapmakla övünüyoruz. Dünyanın yüzyılın arkeolojik buluşu olarak nitelediği 1700 yıllık antik İstanbul Limanı, Marmaray projesi bir sonraki seçimlere yetişsin diye feda edilecek... Medya 1700 yıllık limanı değil 1400 metrelik yürüyüşü öne çıkartıyor.

Dünyada eşi benzeri olmayan bir limanın Marmaray metro durağının temellerine gömülecek olması değil, elalemin yüzyıl önce yaptığı tüp geçit medyada konuşulan.

Dünyanın en önemli tüp geçitleri

Tünelin AdıYeriUzunluğu İnşa Tarihi

Thames TunnelLondra396 mt1842

Holland TunnelNew York2610 mt1927

Queens TunnelNew York1955 mt1940

Tingstadstunnelnİsveç454 mt1968

Manş TüneliManş Denizi50,5 km1994

AqualineTokyo9,6 km1996

Hvalfjörğurİzlanda5,8 km1998

Nil TüneliKahire380 mt1999

Marmarayİstanbul1400 mt2012 (tahmini)

Yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi

Theodosiacus Limanıİstanbul4. Yüzyıl
Yazarın Tüm Yazıları