GeriSeyahat Marmara’nın termal tesisleri bu yıl fiyat artırmadı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Marmara’nın termal tesisleri bu yıl fiyat artırmadı

Marmara’nın termal tesisleri bu yıl fiyat artırmadı

Bursa, Yalova, Balıkesir’deki termal tesisler geçen yıl ekonomik krizden etkilenmiş, düzenledikleri kampanyalara karşın müşterileri azalmıştı.

Esra ERDOĞAN - Serhan YEDİG
 
Bu kış doluluk oranları yüzde 20’yi bulan oranda arttı. Buna karşın çoğu termal tesis fiyatlarına zam yapmadı. Hatta bazı tesisler hâlâ 2007 fiyatlarıyla hizmet veriyor.

BURSA / ÇEKİRGE

Termal su artıyor, yeni oteller inşa ediliyor

Bursa merkezindeki termal oteller, 1998’de Polisevi inşaatı sırasında hatalı açılan artezyen kuyusu nedeniyle ciddi bir darbe almıştı. Bu kuyu kapatılsa da kaplıcalara yaklaşık üç yıl yeterli miktarda kaynak suyu sağlanamamış, termal oteller müşterilerini kaybetmişti. Aradan geçen 11 yılda termal suyun miktarı yavaş yavaş arttı, özellikle son bir yılda 1998 düzeyine yaklaştı. Fakat kaplıca müşterileri geri dönmedi. “Ne yazık ki semtimizin otellerinde 21 gün kür yapmaya gelen müşteriye rastlayamazsınız. Orta gelir grubundaki müşterilerimizi Oylat’a kaptırdık, konfor arayan müşteriler de buradaki imkanları yeterince bilmiyor” diyor 25 yıllık Çekirge Muhtarı ve Termal Sularını Koruma Derneği Başkanı Mehmet Taşkeser.
Bugün Çekirge’nin toplam 3 bin yatak kapasiteli termal otellerinde konaklayanların sadece yüzde 5’i kaplıca havuzlarını, hamamları, SPA tesislerini kullanmak için geliyor. Çoğunluk iş sehayatine, Uludağ’da tatile gelen İstanbullular ya da kültür turu katılımcıları. Oysa Uludağ eteklerindeki mahallede kümelenen dokuz termal otel yüksek standartlarıyla kaplıca müşterilerine konfor sunuyor: Üçü beş yıldızlı, ikisi dört yıldızlı, diğerleri üç yıldızlı. Bu otellerde konaklayanlar kent merkezindeki tarihi, turistik yapılara, çarşılara rahatça ulaşabiliyor. Hafta içinde cazip fiyat avantajlarından yararlanabiliyor.

BİR TESİSİN KAPLICA BELGESİ İPTAL EDİLDİ

Çekirge’nin 43 derece sıcaklıktaki termal suyu yerin yaklaşık 2500 metre altından çıkıyor. Kükürt, bikarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum açısından zengin. Romatizmadan, kalp ve kan dolaşımı bozukluğuna kadar pek çok hastalıkta destek tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Otellerin çoğu saniyede 18 litre su veren Vakıfbahçe ve üç litre su veren Zeyni Nine kaynaklarından besleniyor. Saniyede 15 litre su veren Bağlıbahçe kaynağından ise Çelikpalas ve Karamustafa tesisleri yararlanıyor. İl Özel İdaresi’nin iki yıl önce Çekirge’de artezyen kuyusu açıp, çıkacak termal suları başka semtlerde kurulacak otellere dağıtma kararı, semt otellerinin girişimi üzerine mahkeme kararıyla durduruldu. Diğer semtlerde sondaj çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi, Bursa’da termal otellerin yaygınlaşması için çalışırken, 1998’deki kazanın etkilerini henüz atlatan Çekirge otelleri gelişmeleri endişeyle izliyor.
Çekirge mahallesini de içeren Osmangazi ilçesinde, Sağlık Bakanlığı’ndan işletme belgesine sahip 11 kaplıca bulunuyor. Keçeli Hamamı’nın belgesi bu yıl iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm belgesine sahip üç otelden Çelikpalas, restorasyon nedeniyle kapalı; dörder yıldızlı Kervansaray ve Gönlüferah ise hizmetini sürdürüyor. Beş yıldızlı Marigold Termal & SPA bu ay hizmete girdi. 3 yıldızlı Grand Plaza Termal’in inşaatı sürüyor. Bu arada Sönmez Holding, Hüsnü Güzel ve Selvinaz otellerinin yerine lüks termal oteller inşa etmeye hazırlanıyor.

FİYAT AVANTAJLARI

Bu kış Çekirge’nin otellerinde doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 15 arttı. Buna karşın tesisler fiyatlarına zam yapmadı. Yaz aylarına kadar hafta içinde özel fiyatlar uygulanıyor. Dört yıldızlı Kervansaray Oteli, biri açık olmak üzere iki termal havuz, kadın ve erkekler için birer hamamla hizmet veriyor. Otelde hafta sonunda iki kişi yarım pansiyon toplam 280 TL’ye konaklayabiliyor. Bu fiyata, termal tesislerin kullanımı dahil. (Tel: 0224 233 93 00) Dört yıldızlı Gönlüferah ise Türk hamamının yanı sıra Zoe SPA tesisine sahip. SPA’sında, hamilelik masajı dahil 11 çeşit masaj uygulaması, sıkılaştırıcı işlemler dahil dokuz çeşit vücut bakımı yapılıyor. Otelde çift kişilik oda, kahvaltı piyatı 105 Euro. (Tel: 0224 233 92 10) Kaplıca işletme belgesine sahip Karamustafa Yeni Kaplıca tesisleri, geçen yıl oda sayısını 20’den 15’e düşürdü ve tüm odalarına termal banyo ekledi. Tesislerdeki Kaynarca Kadınlar Hamamı’nın havuzu, yıkanma ve masaj bölümleri yenilendi. Kış aylarında yüzde 25 doluluk oranıyla çalışan tesisler, bu yıl fiyatlarını yüzde 15 oranında artırdı. Çift kişilik oda fiyatı, kahvaltı dahil 80 TL. (Tel.0224 236 69 68)

BURSA / OYLAT
Fizik tedavi merkezi açıldı

Bursa’nın İnegöl İlçesi’ne karayoluyla 27 kilometre uzaklıktaki Hilmiye Köyü, hızla büyüyen bir kaplıca merkezi. Tesis sayısı 22’ye ulaştı. En küçük oteli 12, en büyüğü 88 odalı. Ayrıca pansiyonlar ve apart oteller bulunuyor. Bunlardan sadece dördü Sağlık Bakanlığı’nca verilen kaplıca işletme ruhsatına sahip.
70 metre rakımdaki Oylat, ormanlarla, sarp vadilerle çevrili. Termal tesisleri kadar mağarası ve çağlayanıyla da tanınıyor. Türkiye’nin üçüncü büyük mağarası Oylat, 633 metre derinliğinde. İç bölgeleri kışın en soğuk aylarında bile, tişörtle terletecek kadar sıcak. Oylat Şelalesi’nin çevresinde geçen yıl açılan parkurda, kış aylarında da yürüyüş yapılabiliyor. Oylat, doğal sit alanı ilan edildiği için oteller dar bir alana sıkışmış. Şifalı termal suyu saniyede 50 litre debiye sahip. Kalsiyumlu, bikarbonatlı, sülfatlı su yaklaşık 40 derece sıcaklıkta. Otellerin toplam yatak kapasitesi 1400. Bölgenin en büyük işletmesi, üç otelinde kaplıca işletme belgesine sahip Oylat Kaplıcaları AŞ. Üç otel ve apartlarındaki toplam yatak kapasitesi 1000’e ulaşıyor. Tesiste bu yıl fizik tedavi bölümü açıldı. Oylat’ın diğer kaplıca işletme belgeli tesisi, Green Termal Otel ise 20 oda ve sekiz apartla hizmet veriyor.

SABAH, AKŞAM AÇIK BÜFE

Geçen yıl krizden etkilenen, orta gelir grubuna hitap ettiği halde müşteri sayısını korumakta zorlanan Oylat’ta bu yıl tesislerin doluluk oranları yaklaşık yüzde 10 arttı. Ancak fiyatlar değişmedi. Hafta sonunda dolan tesisler, hafta içinde kongre, toplantı gibi etkinliklere hizmet veriyor. Şubat, mart aylarında ortalama yüzde 30-40 doluluk oranlarıyla çalışıyor. Küçük otellerde kişi başına 400 TL’ye beş gün yarım pansiyon konaklamak mümkün. Peşin ödemelerde indirim, kredi kartına taksit yapılıyor.
Oylat Kaplıcaları AŞ’ye ait tüm işletmeler 2007’den bu yana aynı fiyatlarla çalışıyor. Dört otelden herbiri açık ve kapalı olmak üzere jakuzili ikişer termal havuza sahip. Odalarında TV, internet bağlantısı bulunuyor, termal su akıyor. Suitler ve apartlar küvetli. Konaklama ücretlerine kahvaltı, akşam yemeği, termal tesis kullanımı dahil. Yemekler sabah ve akşam açık büfeden servis ediliyor. Geçen yıl açılan Yeni Çağlayan Oteli, 26’sı süit, dördü jakuzili toplam 88 odalı. SPA merkezi, sauna ve aile kabinleri bulunuyor. 40 ila 300 kişi alabilen konferans merkeziyle, kongre turizmine hizmet veriyor. Otelde çift kişi hafta içinde 120, hafta sonunda 130 TL’ye konaklıyor. 41 odalı, 15 süitli Çağlayan Oteli’nde konaklama ücreti çift kişi hafta içi 150, hafta sonu 180 TL. 52 odalı Aşiyan Oteli’nin dörder kişilik, jakuzili üç süiti bulunuyor. Çift kişi hafta içi konaklama ücreti 140, hafta sonunda 160 TL. Beş kişilik apartlarda kişi başına konaklama ücreti 35 TL. (Tel: 0224 733 10 60) Oylat merkezine iki kilometre uzaklıktaki Green Termal Oteli, dört yıl önce açıldı. 20 oda ve sekiz aparta sahip. Termal havuzu 100 metrekare. Türk hamamı, aile banyoları bulunuyor. Çift kişi yarım pansiyon konaklama ücreti 120 TL. (Tel: 0224 733 10 10)

YALOVA / ARMUTLU
İstanbul’dan her gün deniz otobüsü servisi

Yalova’ya karayoluyla 55 kilometre uzaklıktaki Armutlu Kaplıcaları, deniz kıyısına iki kilometre mesafede kurulu. İki termal kaynağından biri saniyede 22 litre, artezyenle açılan ikinci kaynağı ise 11 litre su veriyor. Su sıcaklığı 57-63 derece arasında. Havuzlarında bu sıcaklık 40 dereceye düşürülüyor. Sülfat, bikarbonat, klorür, kalsiyum, sodyum açısından zengin sular romatizmadan kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarına, kas yorgunluklarından sinirsel rahatsızlıkların terapisine kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor.
Armutlu’daki iki tesis de Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme belgesine sahip. Erdilli Oteli 100 odalı, 4 süitli, toplam 250 yataklı. Türk hamamı, havuz, masaj salonları bulunan otelin odaları termal banyolu. Konaklama ücretleri iki kişi tam pansiyon hafta içinde 110 TL, hafta sonunda 130 TL. Fizik tedavi ünitesinden ise günlük 35 TL karşılığında yararlanılabiliyor. (Tel: 0226 531 41 25) Termal tesise sahip İhlas Tatil Köyü, kış aylarında kullanılmayan devre mülkleri apart otel olarak kiralıyor. Kış sezonunda büyüklükleri 50 ila 105 metrekare arasında değişen 300 civarında daire kiralık. İhlas geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Altı gecelik apart fiyatı 300-350 TL arasında. (Tel: 0226 531 10 00)
Kış aylarında İDO’nun İstanbul’daki Bostancı ve Yenikapı terminallerinden İhlas Tatil Köyü’ne deniz otobüsü servisi yapılıyor. Ayrıca Armutlu - Yalova arasında minibüs servisi düzenleniyor.

İSTANBUL / TUZLA
Hidroklimatoloji hastanesi yapılıyor

İstanbul’un Tuzla ilçesindeki Tuzla Kaplıcaları Sağlık ve Turizm Tesisleri’ni besleyen termal su kaynağı bu yıl genişletildi, su miktarı artırıldı. Ayrıca sunulan hizmetler çeşitlendirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın termal turizm işletme belgesine sahip tesisler, 70 dönümlük alana kurulu. İçmeler banliyö treni istasyonunun bitişiğinde. Klorür, sodyum, kalsiyum, magnezyum açısından zengin suları yer altından 20 derece sıcaklığında çıkıyor. İçme kürlerine elverişli sular mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi hastalıklarında destekleyeyici tedavi amacıyla kullanılıyor.
Tuzla Kaplıcaları’nda bu yıl çamur banyosu uygulaması başlatıldı. 14 çeşit tıbbı masaj uygulaması yapılıyor. Çin’de tıp eğitimi alan, Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Nimetullah Reşidi, kaplıcanın terapi kadrosuna katıldı. Prof. Dr. Reşidi haftanın dört günü saat 15.00-19.00 arasında ücretsiz muayene yapıyor. Tuzla Kaplıcaları’nın tıbbi masaj ekibi Boğaziçi Üniversitesi mezunu uzmanlardan oluşuyor. 35 ila 60 dakika arasında değişen seanslarda, 14 tür tür masaj 20 ila 75 TL arasındaki ücretlere yapılıyor. Bir diğer yenilik pazar brunch’ları. Doğal yiyeceklerden açık büfe kahvaltı hazırlanıyor. Ayrıca her cuma ve cumartesi akşamı farklı gruplar konser veriyor. Kaplıcaların toplantı salonları aynı gecede beş ayrı etkinlik yapılabilecek genişliğe ve donanıma sahip. Tesislere çocuk parkı ilave edildi, yakında yürüyüş parkuru yapılacak. Fizik tedavi ünitesine pasif jimnastik aletleri eklenecek.
Tesislerdeki Kaplıca Otel’in bungalov sayısı 24’e çıkarıldı. Ayrıca 12 odalı, 30 yatak kapasiteli Mini Otel açıldı. Önümüzdeki aylarda 300 odalı, 700 yataklı yeni bir otelin yapımına başlanacak. Ayrıca tesislere hidroklimatoloji hastanesi yapılacak. Alanında Türkiye’de bir ilk olacak hastanede çamur ve su kullanılarak yapılan her türlü tedavi hidroklimatolog ve fizyoterapistler tarafından uygulanacak. Bünyesinde üç hidro masajlı termal havuz, açık yüzme havuzu, çocuk havuzu, hidro masajlı küvetler ve restoran bulunan tesisler geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Oda, kahvaltı çift kişi konaklama fiyatı 110 TL. (Tel: 0216 395 53 86)

ÇANAKKALE / KIRKGEÇİT
Tesisler genişletiliyor

Bilge İlçesi’ne karayoluyla 18 kilometre uzaklıktaki Kırkgeçit Termal Tesisleri, Ilıcabaşı köyü sınırları içinde. Tesislerdeki Türk hamamı bu yıl yenilendi, ayrıca restoranı restore edildi. İkinci bir otel, SPA merkezi ve termal havuz yapılması planlanıyor. Ayrıca futbol sahası da inşa ediliyor. Hafta sonları fasıl eşliğinde eğlence var. Odalar yüzde 55-60 oranında dolu. Fiyatlarda geçen seneye oranla az da olsa artış var. Standart odalarda iki kişi tam pansiyon konaklamanın fiyatı toplam 100 TL. Suit odalar 120, kral dairesi ise 150 TL. Bu fiyatlar 31 Mayıs’a kadar sabit. Tesislerde devre tatil satışı uygulaması da başlatmış. Buna göre kış dönemi için suit odalarda bir haftalık tam pansiyon tatil fiyatı peşin 2 bin 750 TL. Taksitle ödemek isterseniz 2 bin 900 TL. (Tel: 0286 317 08 41)

BALIKESİR / GÖNEN
16 gece kalana yüzde 25 indirim

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgeli Gönen Kaplıcaları, Gönen Kaplıcaları A.Ş. adı altında birleşen dört otelden oluşuyor. Park Oteli 57 odalı, Güneş Oteli 57 odalı, Yeşil Otel 72 odalı, Yıldız Oteli 150 odalı. Tesislerin çevrili olduğu 70 dönümlük parkta sezon başında düzenlemeler yapıldı. Konaklama yapmadan, günübirlik gelenler için sıra banyoları, havuzlar, jakuzili kabinler bulunuyor. Mineral içeren termal suyunun sıcaklığı 78 dereceye kadar çıkıyor. En yoğun dönemi ilkbahar ve sonbahar mevsimi. Ancak kış döneminde de yoğun bir talep var. Fiyatlarda geçen seneye oranla artış var. Yıldız Oteli’nin iki kişi yarım pansiyon toplam fiyatı 210 TL. Güneş Otel ve Park Otel’in ise 165 TL. Yıldız Otel’deki lüks odanın fiyatı iki kişi 265, suit odanın fiyatı ise 400 TL. Tüm odalarda şifalı kaplıca suyu mevcut. Yıldız Otel, Park ve Güneş Otelleri’nde konaklayanlar açık termal yüzme havuzlarından ve Türk hamamından ücretsiz yararlanabiliyor. Tesislerdeki Yeşil Otel’de ise ön cephenin fiyatı iki kişi 120, arka cephenin fiyatı 110 TL. Gönen Kaplıcaları’na gelenler genellikle şifalı sulardan faydalanmak için birkaç gün kalmak yerine en az bir hafta, 10 gün kalıyor. Bu yüzden 3-5 gece arası kalanlara yüzde 10, 6-10 gece arası kalanlara yüzde 15, 11-15 gece arası kalanlara yüzde 20, 16 gece ve fazlası konaklayanlara ise yüzde 25 iskonto uygulanıyor. Tüm fiyatlar 15 Nisan’a kadar geçerli. Tel: (0 532) 425 63 95

BALIKESİR / PAMUKÇU
Engelli odası var

Balıkesir’in Pamukçu köyündeki Asya Pamukçu Termal Otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgeli beş yıldızlı bir otel. Beş aile odası, 20 suit, 57 standart oda ve 3 engelli odası olmak üzere toplam 85 odalı. Bu sezonda sabah kahvaltısı, akşam yemeği, fitness, sauna, Türk hamamı hizmetleri dahil çift kişi konaklama ücreti 220 TL. Hafta içi ve hafta sonu fiyatlar değişmiyor. Suitlerde kalmak için kişi başı 20 TL ekstra ücret talep ediliyor. Otelin doluluk oranı yüksek, yola çıkmadan rezarvasyon yaptırmanızda yarar var. (Tel:0266 257 10 40)

BALIKESİR / EDREMİT
Fiyatlar 2011’e kadar donduruldu

Adramis Termal Otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgeli. Kapalı ve açık termal havuzu, saunası, jakuzili aile banyoları, fizik tedavi rehabilitasyon merkezi, uzman masör ve masöz eşliğinde masaj yaptırma imkanı bulunuyor. Yarım pansiyon çalışan otelde çift kişi günlük konaklama ücreti 180 TL. Bu fiyat hafta sonunda da geçerli. Otel fiyatlarını 2011 yılına kadar dondurdu. Bahar döneminde otelin doluluk oranı artıyor. Yaz ayları ise sakin geçiyor. (Tel: 0266 376 13 14) Entur Termal Tesisleri’nde çift kişi, yarım pansiyon konaklama ücreti iki yıldan beri 140 TL. Hafta sonunda da aynı fiyat geçerli. Bay, bayan termal havuzu, sauna, Türk hamamı bulunuyor. Kış aylarında doluluk oranı yüzde 60-70 oranında. Sabah akşam açık büfesi bulunuyor. Salı, çarşamba, cuma akşamları canlı müzik var. Ocak ayı sonundaki şiddetli soğuklarda termal kaynaktan gelen suyun sıcaklığı azalsa da, bugünlerde eski halini almış. Suyun sıcaklığı 57 dereceye kadar çıkıyor. (Tel:0266 376 13 70) Balıkesir’deki Körfez Tatil Beldesi ve Serpin Manyas Termal Turizm (Tel: 0266 818 34 65) Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatlı mekanlar arasında.

YALOVA / TERMAL
Yeni Termal Otel hizmet verecek

Yalova Termal Kaplıcaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgeli. Tesisler geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Hatta bu yıl 5 Mayıs’a kadar özel bir kampanya uygulanıyor: Pazar ve perşembe günü yapılan yarım pansiyon konaklamaların fiyatı kişi başı 69.5 TL’den başlıyor. Hafta sonu ve tatil günlerinde ise bu fiyatlar çift kişi 139 TL’den başlıyor. Tesislerde Sağlık Bakanlığı emeklisine ve personeline yüzde 40 indirim uygulanıyor. Özel kampanyaya, toplu paketler ve diğer indirimler dahil değil. Termal’de yapımına 2001’de başlanan T şeklindeki Termal Otel tamamlandı. Açılışının nisanda yapılması planlanıyor. Bu otelin 64 odası ve 8 suiti var. Ayrıca fitness, oyun ve 156 kişilik konferans salonu, sinema gösterim alanı, havuz, aile banyoları ve SPA’sı bulunuyor. Yalova Termal Kaplıcaları en yoğun dönemini bayram, hafta sonu, yılbaşı tatillerinde, temmuz - haziran arasındaki dönemde yaşıyor. Tesislere gelen Arap turist sayısında artış var. Geçen yıl yüzde 20 oranında artan müşteri potansiyeli bu yıl eski haline dönmüş, azalmanın nedeninin kriz ve geçtiğimiz aylarda üzerinde çok konuşulan Domuz gribi olduğu düşünülüyor. Yalova Termal Kaplıcaları Yalova’ya 12 kilometre uzaklıkta. 3600 dönümlük orman arazisi içinde 1600 dönüme yayılmış. Şu anda Çamlık, Çınar adlı iki otel ve Termal adlı apartlar hizmet veriyor. Tesislerde Antik Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan kalma eserler var. Örneğin Valide Banyo, 1600 yıl önce Bizans Kralı Büyük Konstantin tarafından yaptırılmış. Restore ettiren Sultan Abdülmecit burada tedavi gören annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın adını vermiş. Tesisi Atatürk geleceğin su şehri olarak görüyormuş. Tesislerde yürüyüş ve koşu parkurları da bulunuyor. (Tel:0226 675 74 00)
Termal’in Üvezpınar Mahallesi’nde 1,5 yıl önce açılan Thermalium Wellness Park beş yıldızlı bir otel. Termal suların bulunduğu otelde hamam, sauna, açık-kapalı havuz, fitness center bulunuyor. Hafta içi çift kişi yarım pansiyon 238 TL. Hafta sonunda ise 278 TL. Fiyatlar mart sonuna kadar geçerli. (Tel:0226 675 82 00)
 
 
 

 
 

False