Margarin zararlı değil mi

Yağların beslenme piramidimizde ne kadar önemli yer tuttuğunu söylememize bile gerek yok sanırım.

Haberin Devamı

Biz Türk insanları çok yağ yiyen bir millet olduğumuzu düşünürüz hep. Çünkü tencere yemekleri de dediğimiz Türk yemekleri yağlıdır. Ancak yapılan araştırmalar Türk insanının gerektiği kadar yağ tüketmediğini ortaya koyar nitelikte. şaşırdınız değil mi? Evet, beslenme uzmanları günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 30 ila 35’ini yağlardan karşılamamızı salık veriyorlar. Oysa biz enerji ihtiyacımızın ancak yüzde 24’ü kadarını yağlardan karşılıyoruz.

Peki sağlıksız olduğu ileri sürülen margarinin yağ çeşitliliği bakımından eşsiz bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü margarin soya, ayçiçek ve palm gibi tamamen bitkisel yağlardan bir araya gelmesiyle yapılıyor. ıçerdiği yağlar bitkisel olduğu için de kesinlikle kolesterol içermiyor.

İngiltere ve Fransa’nın da aralarında olduğu Avrupa ülkelerinin insanları Türk insanından çok daha fazla margarin tüketiyor. Bunun nedenlerinden biri de margarin hakkında bildiklerimizi güncelleyememiş olmamız. Hâlâ margarinin trans yağ içerdiğini düşünüyoruz. Oysa 1990’ların başında margarin üretiminde yaşanan gelişmeler sevindirici bir şekilde margarindeki trans yağ oranını ciddi ölçüde azalttı ve hatta Türkiye özelinde yok denebilecek noktaya getirdi.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) margarinle ilgili yanlış bilinenleri düzeltmeye çalışıyor ve özellikle trans yağ konusunda tüketicilerin içinin rahat olmasını istiyor. MÜMSAD ülkemizde üretilen margarinlerin Avrupa standartlarının çok altında trans yağ barındırdığını, oranın yüzde birden bile az olduğunu ısrarla belirtiyor. Ve margarinin vücut için hayati öneme sahip olan Omega 3 ve 6, A ve D vitaminleri bakımından çok zengin olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Etli baklalı çağla ezmesi

Taze baklayı yıkayıp, saplarını ayıkladıktan sonra ortadan ikiye bölerek, karamamsı için limonlu suda bekletin. Çağlaları bol suyla ve ovalayarak yıkayıp süzün. Diğer taraftan, eti orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak, suyunu önce salıp sonra çekinceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Üzerinde zeytinyağını gezdirin. Soyup incecik doğradığınız soğanları da  tencereye aktarıp karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Üzerine doğranmış bakla ve çağlayı ilave edip, tuz, karabiber ve unu serpiştirin. Yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra, 5 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kısık ateşte, yemek suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Zaten, etler iyice yumuşadığında bakla ve çağla da pişmiş olacaktır. Eğer su miktarı az gelirse bir bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Yemeği ocaktan alıp sıcak sıcak ve özellikle pilav yanında servise sunun. Eğer taze çağla bulamazsınız yeşil erik de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

·  250 gr. taze bakla
·  Yarım limonun suyu
·  250 gr. taze çağla
·  1 kg. kuşbaşı
kuzu eti
·  5 yemek kaşığı zeytinyağı (veya 1 yemek kaşığı bitkisel margarin)
·  3 adet orta boy
kuru soğan
·  1 çay kaşığı tuz, karabiber
·  2 tatlı kaşığı (kahve kaşığı) un
·  5 su bardağı sıcak su

Yazarın Tüm Yazıları