Mandela'nın Bavulu Odunpazarı'nda açıldı

Güncelleme Tarihi:

Mandelanın Bavulu Odunpazarında açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2018 16:28

Mandela'nın Bavulu Odunpazarı'nda açıldı

Haberin Devamı



ESKİŞEHİR,(DHA)- DÜNYANIN dört bir yanını gezen "Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler" Resim sergisinin açılışı Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde gerçekleşti. 
Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı  Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile çok sayıda kişi katıldı.
2018 yılında Nelson Mandela'nın 'Efsane Olmak Teması' ile Güney Afrika ve Dünya'da 100. yılı kutlanıyor olması  'Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler' Resim Sergisine başka bir anlam katıyor. Küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu'nun yaptığı özel sergi 25 eserden oluşuyor. Dünyaca ünlü koleksiyoner Ernst August Quensen'in koleksiyonundan derlenen parçalarla oluşan ve ilk kez Almanya'da Hannover 2000 Expo'da sergilenen sergi, Owusu Ankomah'ın yaptığı özel bir ahşap bavulun içinde; Günther Uecker, Almanya - Jörg 
Immendorf, Almanya - Jean Miotte, Fransa - Owusu-Ankomah, Ghana - M.Bethe-Sélassié, Ethiopya - Mo Edoga, Nijerya - EL Loko, Togo - Sol LeWitt, ABD - Name June Paik, ABD - Allen Jones, Birleşik Krallık - Esther Malangu, Güney Afrika - Nils Burwitz, İspanya - Sokari Douglas Camp, Nijerya olmak üzere üç kıtadan 13 uluslararası sanatçıya ait litografilerden oluşuyor.
'Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler' Resim Sergisi'nde kültürü ve kültürler arası diyaloğu önemsemiş; Günther Uecker, Jörg Immendorf, Jean Miotte, Owusu-Ankomah, M.Bethe-Sélassié, Mo Edoga, EL Loko, Sol LeWitt, Name June Paik, Allen Jones, Esther Malangu, Nils Burwitz, Sokari Douglas Camp gibi birbirinden değerli sanatçı yer alıyor. Bu sanat bavulunda ayrıca; 20. yüzyılın en önemli ressamlarından olan; Andre Lanskoy, Andre Masson, Hans Hartung ve Robert Combas'a ait sanat nesnelerinin de katılımıyla oluşmuş özel bir seçki bulunuyor.  
Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane sergi açılışında yaptığı konuşmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i selamlayarak başlayarak şöyle devam etti:
"Sayın Başkanım doğru bir şekilde liderlik ettiğiniz güzel şehrinizi en son ziyaret ettiğimde söz verdiğim gibi en kısa sürede geri geldim ve Eskişehir'in büyük insanlar arasındaki yerimi aldım. Belediyenin üst düzey üyeleri, iyi bir arkadaşım olan Sayın Odunpazarı Belediye Başkanı  Kazım Kurt ve ayrıca Küratörümüz olan Almanya'dan büyük dostumuz sayın İbrahim Karaoğlu'na selamlarımı sunarım. Bu güzel şehrin mütevazi insanlarından bahsetmeyi unutursam bu benim hatam olur. Bugün size zamanımızın simgesi olan birini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e olan benzerliği ile yeniden tanıtmak istiyorum. Afrika'nın bu en büyük oğlu bu yıl 100 yaşında olacaktı. Bu kişi sevgiyle anılan adıyla Madiba ve klan ismi ile tanınan Nelson Rolihlahla Mandela'dır. Bu mütevazi ruh, Nelson Mandela, mücadelenin kalesi, özgürlük savaşçısı ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk demokratik olarak seçilmiş Başkanı olarak hatırlanacaktır. Madiba'nın doğumunun 100. Yılını kutlarken onun Güney Afrika ve dünyadaki adalete, eşitlik ve ırkçılığa karşı duyduğu adamışlığını hatırlamalıyız. Nelson Mandela adaletsiz ırk ayrımcılığı sisteminden kurtuluş mücadelesinde temel figürlerinden biriydi. Mandela'nın kurtuluş için mücadelesi 1964 yılından 1991 yılına kadar 27 yıl hapiste geçti. Hapiste geçirdiği yıllar boyunca, ünü giderek büyüdü ve yaygın olarak Güney Afrika'nın en önemli siyahi liderlerinden biri olarak kabul edildi. Mandela özgürlüğünü elde etmek için siyasi konumunu ile ilgili tavizleri vermedi ve serbest bırakılması ile ilgili en az üç kez koşullu teklifleri reddetti. Zorluklar karşısında eski Başkan'ın kararlı baskıları onun ırk ayrımcılığı hareketinin güçlenmesi yolunda onun direnişe karşı güçlü bir sembol olmasını sağladı. Nelson Mandela toplumuzda birleşmiş, ırkçı olmayan, cinsiyetçi olmayan, demokratik ve refah bir toplumun temelini attı ve silinmeyecek bir iz bıraktı."
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da "Bugün, dünyada ırkçılığa ve emperyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra direnen en büyük adamlardan birinin doğum günü kutlamasıyla başlıyoruz sergimize. Mandela dünyanın emperyalist beyazlarının siyahlara karşı yürüttüğü ırkçılıkla mücadele eden, bayrak olmuş bir lider. Sembol olmuş bir lider ve Güney Afrika'da bir Afrikan Milletini yaratmış bir lider. Siyahlar ile beyazları kardeş yapmış, bütünleştirmiş bir lider. Bugün Türkiye'de pek çok yoksulun çok iyi bildiği tahta bir bavul içerisinde yüzlerce resim ile dünyayı aydınlatmaya devam ediyor" diye konuştu.
Mandela'nın Bavulu ve Dünyadan Renkler resim sergisi 12 Nisan'a kadar izleyicilere açık tutulacak.
-
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!