Malatya sanayi düğünü yaptı, ihracatı yarım milyar dolara dayandı

MALATYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, heyecanla ilan ediyor: "Bugün Malatya'nın düğün günü..."

Düğünden 19 fabrikanın açılış, 38 fabrikanın temel atma törenini kastediyor.

Fındıklı, bir de söz veriyor: "Malatya'da 25 bine yakın işsizimiz var. Hükümetimiz desteğini esirgemezse, işsizliği bitireceğimize yemin ederiz."

Kayısı başkenti Malatya'da fabrikalar yükseliyor, yine de Devlet İstatistik Enstitüsü'ne (DİE) göre kişi başı milli gelir 1417 dolarda kalıyor.

Yani, işsizlik, yoksulluk önemli sorun olarak Malatyalı'nın karşısında duruyor. Ancak, kişi başına gelirin 1417 dolarda kalması, ilk kez Malatya'nın işine yarıyor. Bu sayede Malatya, 1500 dolarlık kişi başına gelirin altında kaldığı için teşvik kapsamına alınan 36 il arasında yer alıyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle Malatya 2'inci Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım akını başlıyor, 160 parselin tamamı satılıyor. Faaliyete geçen 19 fabrika dahil, 1-2 yılda devreye girecek sanayi tesislerinin yatırım değeri 165 milyon dolara uzanıyor. 12 bin işsize iş kapısı açılacağı hesaplanıyor.

Mücahit Fındıklı'nın aktardığına göre 150 milyon dolarlık kayısı ihracatı dahil, Malatya'daki üretimden kaynaklanan ihracat geliri 450 milyon dolara ulaşıyor. Şirketlerin çoğunun merkezi İstanbul'da olduğu için bu rakam Malatya kayıtlarında görünmüyor.

Malatya'dan en yüksek sanayi ürünü ihracatına Çalık Ailesi imza atıyor. Baba Mahmut Çalık ile oğlu Ahmet Çalık'ın önderliğinde gelişen Anateks ve Çalık Grubu 400 milyon dolar ciroyla, 150 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.

7 yıl önce faaliyete geçen ve yüzde 100 Marks&Spencer'a çalışan Taha Tekstil de 40 milyon dolarlık ihracatıyla öne çıkıyor.

Ahmet Çalık'ın Malatya'daki denim (blujean kumaşı) tesisleri, Sanko'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyüğü ünvanına sahip bulunuyor.

Gerek Fındıklı, gerekse Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, "Malatya verilen teşvikleri hep yerinde kullanmış, hiç boşa gitmemiştir" vurgulaması yapıyor.

Malatya Valisi Derya Kadıoğlu ise, organize sanayi bölgesinin sembolik tapusunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verirken, "Aslında tapu parasız verilmez, ancak sizden nasılsa sözler aldık" demeyi ihmal etmiyor.

Temeli yeni atılan, proje aşamasında olan 123 tesis de devreye girdiğinde, Malatya'nın 1 milyar dolarlık ihracatı yakalaması hiç de zor görünmüyor.

Başörtüsü, YÖK, zina gibi krizler çıkarmaktan vazgeçin...

Henüz oturmamış olan istikrar havasını bozmayın...

Malatya gibi potansiyeli olan illerin önünü açık tutun...

Hamalıyla ünlü Pütürge doktor eliyle kurtuluyor

MALATYA
'nın Pütürge İlçesi, kimi zaman yer altı dünyasındaki bazı isimlerle, kimi zaman da İstanbul'un ünlü ticaret merkezlerindeki hamallarıyla anılır.

Nemrut'a çıkıp, güneşin doğuşunu izledikten sonra, Pütürge Belediye Başkanı Doktor Necdet Ayaydın'a konuk olduk. Ayaydın, Çapa Tıp'taki doktorluk mesleğine ara vermiş, seçime girip, zorlu görevi üstlenmiş.

Ayaydın, işe önce kanalizasyon ve su borularından başlamış: "Kanalizasyon alttan değil, üstten akardı, su şebekesine de karışırdı. Hemen bu sorunu çözdük. Ardından da ilçemizin yüzünü güzelleştirmek için kolları sıvadık."

Ayaydın
, eskiden hamal bildiğimiz, şimdi İstanbul'da han, hamam sahibi olmuş birçok Pütürgeli'den yardımlar almış, ilçenin meydanını düzenlemiş. Bu konuda ona CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da destek vermiş.

Ayaydın, 5.5 aydır hiç maaş almamış, ancak işçilerin maaşını düzenli öder olmuş. Karayolları el atmayınca, ilçeye giriş yolunu genişletmeye başlamış, "İlçemizi daha iyi yaşanacak hale getirince, benim işim biter" diyor.

Ayaydın, Pütürge'de değişime imza atacak gibi görünüyor. Ne mutlu ona...
Yazarın Tüm Yazıları