Malatya Kültür Envanteri basıldı

Güncelleme Tarihi:

Malatya Kültür Envanteri basıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 16:42

Haberin Devamı

MALATYA (AA) - Malatya Kültür Envanteri, basıldı.

İl Kültür Müdürü Derviş Özbay, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında başlatılan Kültür Envanteri hazırlama çalışmaları kapsamında Malatya merkez ve ilçelerindeki taşınmaz kültür varlıklarının uzmanlar tarafından yerinde görüldüğü, harita ve krokilerin çizildiği, fotoğraflarının çekildiğini belirtti.

Çalışmaların ardından tasarlanarak son şekli verilen envanterin bastırılarak dağıtıma hazır hale getirildiğini kaydeden Özbay, 538 sayfadan oluşan ve kuşe kağıda basılan envanterin ilk bölümünde Malatya'nın coğrafi yapısı, tarihçesi ile "Atatürk'ün Malatya'ya gelişi, Arslantepe Höyüğü ve Su Altında Kalan Taşınmazlar" konularının işlendiğini ifade etti.

Envanterin ikinci bölümünde taşınmaz varlıkların ilçelere göre sınıflandırıldığı ve haklarında bilgilerin yer aldığını kaydeden Özbay, üçüncü bölümde de Malatya fotoğrafları, terimler sözlüğü ve kaynakçanın bulunduğunu, ayrıca her bölümde özet İngilizce bilgilere yer verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Müdürlükleri ile Müze Müdürlüğü çalışanlarından oluşan uzman bir ekibin uzun ve titiz çalışmasıyla envanterin tamamlandığını vurgulayan Özbay, "Envanteri hazırlama çalışmaları sırasında karşımıza yeni taşınmaz kültür varlıkları çıktı ve bunları da tescilleyerek envantere aldık. Envanter sadece taşınmaz kültür varlıklarına ait bilgiler vermiyor. Malatya'nın tarih ve coğrafyasına ilişkin konunun uzmanlarınca kaleme alınmış bilgiler de envanterde yer alıyor. Envanterimizin 7'den 70'e herkesin faydalanacağı türden bir eser olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Kültür Envanteri'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, 81 valilik, üniversiteler, müzeler, il halk kütüphaneleri ve koruma kurullarıyla önemli araştırma merkezlerine dağıtılacağını bildiren Özbay, envanteri hazırlayanlara ve yetkililere kendilerine verdikleri destekler dolayısıyla teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!