GeriKadın Sağlığı Zerdeçalı Mutfağınızdan Eksik Etmemeniz İçin Nedenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zerdeçalı Mutfağınızdan Eksik Etmemeniz İçin Nedenler

Zerdeçalı Mutfağınızdan Eksik Etmemeniz İçin Nedenler

"'Hint safranı' olarak da bilinen zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Aksuvital Ar-Ge Merkezi, antikanser ve antioksidan olan zerdeçalı mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken sebepleri açıkladı."

Zerdeçal kökünün içerisinde %2,5 oranında kurkumin etken maddesi bulunuyor. Kurkumin; zerdeçalın en önemli ve etkili olan etken maddesidir. İnsan metabolizması bu etken maddeden yararlanma yeteneğine sahip değildir. Kurkumin ancak çok özel yöntemler ile ekstre formunda üretilebiliyor. En etkili yöntemlerinden biri de softgel şeklinde zeytinyağı ve karabiber bileşimiyle elde edilmesidir.

Zerdeçalı Mutfağınızdan Eksik Etmemeniz İçin Nedenler

Sağlık savaşçısı

Zerdeçal bitkisi kanserden korumada tam bir sağlık savaşçısıdır. Ölümcül olduğu bilinen pankreas kanseri üzerinde yapılan bir çalışmada, pankreas kanseri teşhisi konulmuş deneklere zerdeçalın etken maddesi olan kurkuminoit karışımı verilmiş ve sonuçlar incelenmiştir. Araştırma sonucunda bazı hastalarda kanser gelişiminin yavaşladığı ya da durduğu gözlemlenmiştir.

Enfeksiyona karşı koruyor

Zerdeçal, dünyada kanser oranının en düşük olduğu ülkelerden Hindistan'da, günlük beslenme ve geleneksel tedavi yöntemlerinde yaygın olarak kullanılıyor. İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde zerdeçal hem enfeksiyonlara karşı koruyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

Mide dostu

Zerdeçal mide dostu, mikrop, mantar ve virüs öldürücü, gaz giderici, safra salınımı arttırıcı, vücudu temizleyici ve karaciğer koruyucu özellikler barındırıyor. Zerdeçalın faydaları arasında iltihaplı romatizmaya karşı koruma sağlaması da yer alıyor.

Zerdeçalı Mutfağınızdan Eksik Etmemeniz İçin Nedenler

Alzheimer etkisini azaltıyor

Yıkıcı protein parçaları, hafıza kaybına yol açan Alzheimer hastalığına sebep oluyor ve zerdeçal bu etkiyi azaltıyor. Ayrıca dünyanın birçok yerinde kurkuminin kolorektal, pankreas kanseri, Alzheimer, sedef hastalığı, eklem iltihabına karşı etkileri üzerine araştırmalar yapılıyor. 

Dikkat edilmesi gerekenler

Birçok hastalığa şifası bulunan zerdeçalla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Safra taşı olan ve diyabet hastaları için ilaç etkileşimleri söz konusu olabileceğinden bir uzmana danışmadan kullanılmaması tavsiye ediliyor. Gebelerin ve emzirenlerin de zerdeçal kullanmaması gerektiği söyleniyor. 

False