GeriKadın Sağlığı Zayıflamak Uğruna Sağlığınızdan Olmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zayıflamak Uğruna Sağlığınızdan Olmayın!

"Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı uzmanları tarafından yapılan açıklamada, bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yetişkin nüfusu oluşturan kadınların yüzde 65'inde, erkeklerin yüzde 35'inde hafif ve orta derecede şişmanlık sorunu bulunduğunu bildirildi. Ancak şişmanlıktan kurtulmak için yapılan bazı diyetlerin sağlığı bozabileceği bildirildi."

Şişmanlığın kronik bir hastalık olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, bunun pek çok insan için üzüntü kaynağı olduğunu ve toplumsal uyumsuzluklara neden olduğunu kaydetti.

Bazılarının iyice düşünmeden, kulaktan duyma yanlış önerilerle zayıflamaya çalıştığını belirten uzmanlar; "Aslı olmayan yanlış inanışlarla şişmanlıktan kurtulmak isteyenler, bilgisizce hareket ettiklerinden ya bir sonuç alamazlar veya kendilerini gereksiz bir açlığa mahkum ederek, yetersiz beslenme durumuna düşerler. Dengeli beslenerek zayıflamak en uygun yoldur" açıklamasında bulundular.

Zayıflama diyetleri önerilirken önce kişinin boyuna göre ideal ağırlıktan ne kadar fazla olduğunun öğrenilmesi gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, kilo fazlası belirlendikten sonra zayıflama süresinin kararlaştırılması gerektiğini kaydettiler. Çok kısıtlı enerji içeren diyetle zayıflamanın
bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği için sakıncalı olduğunu ifade eden uzmanlar, "Uygulanacak diyet, kişinin yaşam tarzına, günlük enerji gereksinimine, sosyo-ekonomik
durumu ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalı ve bu esaslara göre düzenlenmelidir. Zayıflama diyetleri kişiye özeldir, herkese genellenemez" diye konuştular.

Tek besin tüketilerek veya öğün atlayarak zayıflamanın, özellikle gelişme çağındaki gençler için sağlıksız olduğunu vurgulayan uzmanlar ayrıca, zayıflamanın bir uzmanın gözetiminde yapılmasını önerdiler.

False