Yaşlılar Görünmek, Gençler Öğrenmek İstiyor

Dijital uçurumun aşılması için ABD’de, İngiltere’de ve Yunanistan’da bir araya gelen ve hızla büyüyen genç-yaşlı kadın toplantı grupları 2019’un en alkış tutulası birlikteliklerinden biri. Aralarına erkekleri almıyorlar ve kadınlar özgürce istediği her sorunu toplantı gündemine taşıyabiliyor.

Haberin Devamı

Bu grupların en ünlüsü Kaliforniya’da oturan ve yaşlanmanın zorlukları ile baş etmeye çalışan Susan Good’un kurucusu olduğu Bal Grubu. “Bal” yanı sıra Good’un kendi çekirdek çevresindeki takma adı. Oluşum şöyle başlıyor; Bayan Good, bir gün yaşlı arkadaşlarıyla havaya fırlayan kolesterol düzeyleri ve dinmek bilmez ağrılarını konuşurken “Kendini görünmez gibi hissetmeye başlıyor”. Good bu duyguyu; “Sadece kendi dertlerini konuşmak, hayat deneyimini kimseye aktaramıyor olmak ve bir süre sonra ölümle kucaklaşacak olmak, içimde biriktirdiğim her şeyi ve deneyimlerimi birilerine aktarmam gerektiği hissi oluşturdu” diye açıklıyor.

“Torunlarım için hikayeler”

Bu özel duygusunu arkadaşları ile paylaşınca onlardan da benzer tepkiler alıyor. Ve bir internet sitesi kurmak için kolları sıvıyor. “Torunlarım İçin Hikayeler” diye başlayan ve pek çok yaşlı kadının katılımıyla büyüyen internet sitesi ile beraber takipçileri de çoğalıyor.

Haberin Devamı

Bayan Good, pek çok kadının fikir almaya ihtiyacı olduğunu fark edince sitenin içinde ücretsiz bağlanabilen bir sosyal ağ bölümü de açıyor. Herkes orada düşüncelerini, hikayelerini paylaşırken, kariyer sahibi yaşlı kadınlar genç kızların elinden tutarak daha iyi bir noktaya taşımaya başlıyor. Hatta kimi genç kadınlar aldıkları uyarılarla hayat planlarını tekrar gözden geçiriyor.

Her ay Palm Springs’te toplanan ve kurabiye yiyip, çay içerek hem kendilerini hem dünyayı kurtaran bu kadınların son toplantısına 60 genç, 93 yaşlı kadın katıldı. Düzenli katılımcılardan 30 yaşındaki Amanda Lockie, “İlk buluşmalar sırasında bir restoranda garson olarak çalışıyordum. Bayan Good, satış işinde daha başarılı olabileceğimi öngördü ve beni bir şirkete önerdi. Şimdi şirketin satış müdürü olma yolundayım. Bu sayede kariyerimi, hayatımı, hatta evimi bile değiştirdim” diyor.

Yaşlılar Görünmek, Gençler Öğrenmek İstiyor

Bayan Good, konuşma konularını anlatırken heyecanlanıyor; “Para sorunları, karışık aileler, dürüstlük, toplum içindeki görünmezliğimiz, evlilik, kariyer” gibi konuları konuşuyoruz. Genç kızlar deneyimleri dinleyerek hem kendilerine çıkarım yapabiliyor hem de içinden çıkamadıkları sorunları toplantıya taşıyabiliyor. Kadın kadına olunca konular özel olmaktan çıkıyor ve tartışılabilir hale geliyor. Sahip olduğumuz tek kural; hiçbir şeyin dışarıya çıkmaması” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Dünya 60 yaş üstü güçlü kadınlarla dolu. Her biri “kükremesinin duyulmasını” bekliyor ama artık onları kimse dinlemiyor ve sokaklar onları görünmez kabul ediyor. İş gücünde kimse onlardan yararlanmayı düşünmüyor ve hatta ne kadar az iletişim kurarsak o kadar iyi diyerek, tesadüfen bir araya gelinmiş anlarda bile konuşmaları kısa tutuyor. Oysa o yaştaki pek çok kadın için yaş sadece bir sayı.

Yapılan araştırmalara göre, televizyon reklamlarında oynayan yaşlılar, reklama güven ve inandırıcılık anlamı kattığı halde, oynatılan yaşlı oranı yüzde 1’ler seviyesinde kalmayı sürdürüyor.

71 yaşındaki Glenn Close’un, en iyi kadın oyuncu olarak Altın Küre’yi kazanması 60 yaş üstü kadınlara ilham verirken, uzun zamandır hafızalarından şüphe edilen yaşlı kadınlar, dünyanın her tarafında “güç” hissiyle kuşakları birbirine bağlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Belki Türkiye coğrafyasında bizim ihtiyacımız olan da budur. Evlerine kapanan, markette ya da otobüste karşılaştığımız yaşlı jenerasyonun daha çok konuşmasına, bizi yönlendirmesine izin vermemiz gerekiyordur.

YASEMİN CANDEMİR

https://www.instagram.com/yaseminycandemir/

Yazarın Tüm Yazıları