Hamilelik Döneminde Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı?

Hamilelik bir kadının yaşantısı boyunca en önemli ve en özen göstermesi gereken dönemdir. Bu mucizevi dönemde anne adayının sağlıklı yaşaması, özellikle doğru beslenmesi bebeğin tüm yaşamını etkiler.

Haberin Devamı

Anne adayları hamilelik sürecini düşünmeyi planladığı dönemden itibaren ideal ağırlığına ulaşmayı hedeflemeli ve yeterli ve dengeli beslemeyi ilke edinmeli.

Bebeğiniz 40 hafta boyunca sizin tükettikleriniz ile beslenir. Gebelik döneminde sağlıklı bir beslenme düzeni ile annede ve bebekte oluşabilecek bir takım olumsuzlukları ortadan kaldırabilir, özellikle annenin kansızlık problemi, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), gebelikte ilk 3 ayda sıklıklı yaşanılan sabah yorgunluğu ve halsizlik problemi, sindirim ve boşaltım problemlerinden olan özellikle kabızlık gibi hamilelik sorunları. Unutulmaması gereken sağlıklı beslenmek gibi tüketilmemesi ve kaçınılması gereken durumlar da vardır.

1) Sebzeler:

Günlük sebze tüketimi anne adayı için hem vitamin-mineral açısından hem de lif kaynağı olduğu için günde 3-5 porsiyon tuketilmelidir. Fakat hamilelik süresinde çiğ sebzelerden toksoplazma enfeksiyonu bulaşmaması için çok iyi yıkanması önemlidir.

Haberin Devamı

2) Çiğ-Az Pişmiş ve İşlenmiş Etler:

Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için yeterli protein alımı anne adayı İçin önemlidir. Bu dönemde özellikle iyi pişmiş et ve et ürünleri tercih edilmesi gerekir. Çiğ etin temas ettiği gıdalara ve mutfak gereçlerine dikkat edilmeli. Çiğ et, koliform, toksoplazma bakterilerini bulaştırma riskine sahiptir. Hamileliğin ilk döneminde bu parazit ve bakterilere maruz kalan bebeklerde sağırlık, sarılık, yüksek ateş, sinir sistemi hastalıklarına yakalanabilir. Toksoplazma düşük yapmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle az pişmiş et ve tavuktan kaçınılmalıdır.

Salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri bazı işlemlerden geçtiğinden mikrobiyal risk azalmış olsa da tamamen ortadan kalkmamıştır. Bu besinlerde listeria adı verilen düşüklere sebep olabilecek bakteriler bulunmaktadır. Özellikle pişirilmeden tüketilmesi durumunda bu risk açısından dikkatli olunmalıdır.

Hamilelik Döneminde Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı

Haberin Devamı

3) Deniz Ürünleri:

Omega-3 kaynağı olan balık, sizin ve bebeğiniz için yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Beyin ve göz için Omega-3 yağ asidi önemli bir kaynaktır. Fakat midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz hayvanları ve ürünleri ayrıca bazı balık türlerinden içerdiği civa nedeniyle uzak durmak gerekir. Yüksek oranda civa tüketimi bebekte beyin hasarına yol açabilmektedir. Bu balıklar; köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi derin sularda yaşayan balıklardır. Ayrıca ton balığı tüketimine, (haftalık 170gr) içerdiği civadan dolayı dikkat edilmelidir.

Çiğ ya da az pişmiş balıklar ve deniz mahsülleri zehirlenmeye yol açabilir. Çiğ balıklar (suşi gibi) veya çiğ balıkla yapılmış yiyecekler, pişirilmiş balıklardan elde edilen yiyeceklerden daha fazla parazit veya bakteri içerir. Aynı zamanda füme balıktan da uzak durması gerekir.

Haberin Devamı

4) Çiğ Süt Ürünleri:

Gebelik döneminde kalsiyum desteği ve protein ihtiyacı için süt ve süt ürünlerini tüketmeye özen gösterilmesi gerekir. Ancak çiğ süt ve süt ürünleri (pastörize edilmemiş süt, taze peynir) sizin için ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek, Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter gibi tehlikeli bakterileri taşır. Ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize edilmemiş süt tüketilecek ise mutlaka öncesinde kaynatılmalıdır. Pastörize edilmemiş (çiğ) sütlerden elde edilen yumuşak peynirler de tüketilmemelidir.

5) Çiğ Veya Az Pişmiş Yumurta:

Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, Salmonella kaynaklı besin zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle iyi pişmiş yumurtalar tercih edilmelidir. Yumurtayı akışkan , rafadan şelikde tüketmek yerine , 7-10 dk kaynatılarak veya sahanda iki tarafı da pişirilerek tüketilmelidir. Çiğ yumurta kullanılan ev yapımı Sezar salata sosları, ev yapımı mayonez ve kek hamuru gibi içine çiğ yumurta katılan tariflere dikkat edilmelidir. Çiğ yumurta ve yumurta kabuğunun gıda veya gıda hazırlama alanlarına temas etmemesine dikkat edilmelidir.Hamilelik Döneminde Hangi Besinlerden Uzak Durulmalı

6) Alkol:

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde alkol tüketilmemelidir. Gebelikte alkol kullanımı ölü doğum, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

7) Kafein:

Hamilelikte, kafein alımı kimi gebeliklerde düşük riskini artırdığı biliniyor olsa da anne adayları kahve ve çay ve çikolata tüketiminen vazgeçemiyor. Kafein bir nevi idrar söktürücüdür. Hamilelik esnasında gereğinden fazla miktarda alınması durumunda, sıvı ve kalsiyum kaybı ile dehidratasyona sebep olabilir. Orta düzeyde kafein (300 mg) gün içerisinde 2 ya da 3 fincan granül kahve tüketimi tavsiye edilir. Tavsiye edilen miktardan fazla kahve ve çay tüketimi hamilelikte mide yanmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Diyetisyen Merve Kalelioğlu

INSTAGRAM: MerveDiyet

Yazarın Tüm Yazıları