Sağlıklı kadınlar için...

Dr. Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtlamayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Ben 27 yaşındayım ve bekarım. Yaklaşık 3 senedir adet düzensizliği problemi var. Yapılan hormon testlerinde FSH referans değeri yüksek çıktı. Yani erken meneooz tanısı konuldu. Erken menopoz tedavisi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu durumda ileride çocuk sahibi olamayacak mıyım? Lütfen bu konuyla ilgili beni bilgilendirin.

FSH testinizi mutlaka adet kanamanızın üçüncü gününde tekrar yaptırın. Eğer yine yüksek gelirse erken menopoz tanısı doğrulanmış demektir ve bu sizin ileride çocuk sahibi olmanıza engel teşkil edebilir.

Merhaba Kağan bey. Ben 9 Temmuz'da regl oldum. 20 Temmuz'da evleneceğim. Yasmin ilacı kullanmaya başladım. 7 günden itibaren korumaya başladığını duydum. 10 gün kullanmış olacağım. Hamile kalma ihtimalım olabilir mi?

Doğum kontrol hapları o ay düzenli olarak kullanılacağı varsayılırsa hapın ilk alındığı günden itibaren korumaya başlarlar.

Merhaba Kağan Bey sorunum ilk adet günümde çok ağrı çekmem. İlk günü çok sancılı geçiyor ve idrara çıktığımda parça halinde geliyo adetin son günü idrar yollarımda sızlama oluyo hemen hemen her adet sonrası idrar yollarımda bir sorun olabilir mi? İlginize şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.

İdrar yollarınızdaki sorun adet kanamasıyla ilgisiz ayrı bir sorun gibi görünüyor. Bunun için bir üroloji uzmanına başvurmalı gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Merhaba korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamile kalıp kalmadığımı anlamak için adet dönemimi beklemek zorunda mıyım? Adet dönemi gelmeden de hamile kalıp kalmadığımı test yoluyla öğrenme şansım olur mu?

Kanda beta HCG testi beklenen adetten 5 gün once gebelik olup olmadığını ortaya çıkarabilir.

Bir senelik evliyim ve 2 aydır eşimle ilişki sırasında yanma ve biraz acı hissediyorum. Neden olabilir? Bir de adetliyken ilişkiye girmenin zararları nelerdir öğrenebilir miyim?

İlişki esnasındaki sancı için bir çok neden söz konusu olabilir bunun için değerlendirmeden geçmelisiniz. Adet kanamasının olduğu günlerde enfeksiyon riski nedeniyle cinsel ilişkiyi pek önermiyoruz.

İyi günler Kağan Bey, 23 yaşındayım. 3 hafta önce vajinam ile makatımın arasında siyah noktalar olduğunu farkettim. İlk gün sayısı az olmasına rağmen 2. gün sayılarının artmış olduğunu farkettim. Dokunulduğu zaman hissedilebilen küçük, hafif kabartıları olan noktalar halindeler. Yalnız herhangi bir kaşıntı veya ağrı gibi bir etkisi yok. Sizce bu neden kaynaklanıyor olabilir?

Sorununuz genital siğile benziyor ancak bunlar genelde siyah olmaz. En iyisi jinekolojik değerlendirme için doktora baş vurmak.

Merhaba doktor bey. 1973 doğumluyum. Evliyimve bir çocuğum var. 1994-2004 yılları arasında desolet kullandım. Bir süre ara verip tekrar başladım. Sebebi spral taktıramamak. Psikolojik korkum var. Sigara kullanmıyorum. Yememe dikkat etmeme rağmen kilo alabiliyorum. Bu üçüncü ayım 2 kilo aldım. Acaba vücut alışana kadar şişkinlik normal mi? Ne kadar zaman daha kullanabilirim?

Doğum kontrol hapları bazı kadınlarda şişkinlik yapar ve kilo aldırabilir. Vücudun bu yan etkilere alışması pek mümkün değildir yani sizde muhtemelen ilacı kullandığınız sürece bu sorunlar devam edecektir.

Doktor bey, çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet olmama yaklaşık 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, Ginera hapı kullanıyorum biraz etkisi var ama çok fazla değil. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

Doğum kontrol hapı ile bile geçmyene ağrıların altında bir endometriyozis hastalığı yatabilir. Bunun için en kısa zamanda jinekolojik değerlendirmeden geçmenizi öneririm.

Merhaba doktor bey şu anda 4,5 aylık hamileyim. Adet düzensizliklerim vardı. En son adetimi 16 ocak 2005 tarihinde gördüm. Doktorum ise 10 Şubat tarihinde adet görmediğim halde beni adet görmüş olarak kabul etti sizce ben ne zaman hamile kalmış olabilirim? Şubat ayında hiç adet görmedim.

Gebe kaldığınız tarihi hesaplamak için doktorunuzun size söylediği gebelik haftasından iki hafta çıkarın. Bu tarih sizin hamile kaldığınız tarihtir (yumurtlama gününüz).

Merhabalar Kağan Bey, 29 yaşındayım, adet dışı kanamalarım nedeniyle doktoruma başvyrdum ve yapılan ultsanografi sonucunda 3.3 cm büyüklüğünde bir miyom olduğu anlaşıldı. Doktorum bunun fazla büyümeden alınmasını tavsiye etti. Fakat hiç doğum yapmamış bir bayan olarak ameliyatın çocuk yapma arzumu nekadar etkileyebileceğini merak ediyorum. Hamile kalamama, anne olamama riskim nedir? Bana bu konuda fikir verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

Miyomunuz çok büyük değil. Eğer sizde bir şikayet yapmıyorsa alınmaması söz konusu olabilir.

Merhaba regl dönemim 1 hafta gecikti. Son bir aydır antibiyotik kullandım. Bu regl zamanımı geciktirir mi? Regl dönemimden bir hafta önce ters ilişkiye girdim hamile kalır mıyım?

Ters ilişkide hamile kalma riski çok düşüktür ancak ortamdaki spermler vajinaya bulaşırsa hamilelik söz konusu olabilir. Gebelik testi yaptırmalısınız. Antibiyotik kullanımı gecikme yapmaz.

Merhaba ben 23 yaşındayım. 4 yıl önce yumurtalıklarda kist ve hormon bozukluğu nedeniyle Diane35 ve Aldactone ilaçları 2 yıl kullandıktan sonra bıraktım. Adet düzensizliğim geçti ama tüylenme problemim tekrar başladı. Doktorum benden ultrason istedi sonucunu bugün aldım ve şöyle bir açıklama var (her iki overde multıpl milimetrik boyutlarda periferik yerleşimli anekoik kistik lezyonlar saptandı.pco açısından şüphali bulundu.) Bu kötü bir şey mi, şuan bekarım ileride çocuğum olmaz mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

PCO yani polikistik over adet düzensizliği ve tüylenme yapan ve sık görülen bir durumdur. Bir yumurtlama bozukluğu söz konusu olduğundan ileride gebe kalmakta biraz zorlansanız da bu zorluklar verilen ilaçlarla giderilebilir.

Merhaba, 30 Mayıs'ta nişanlım bir kürtaj operasyonu geçirdi. Aradan 36 gün geçti fakat hala regl olmadı. Bu bir aylık zaman zarfında birlikte olduk, dikkat ettik, korunduk. Şimdi hafif mide bulantısı var ve bazen karnına bazen de yumurtalık bölgesine sancılar giriyor. Hafif de bir sıvı geldiğini söylüyor. Doktorumuza gitmekten korkuyoruz yine aynı şeyleri yaşayabiliriz diye. Tekrar hamile kalma olasılığı nedir? Kalırsa eğer tekrar kürtajın zararları nelerdir?

Sorununuzu bu şekilde çözemezsiniz, bence yeni bir gebelik yok bu nedenle cesaretli olun ve rahatlamak için veya gebelik varsa fazla büyümeden çaresini bulmak için doktorunuza gidin.

Dikkat: Sorularınızın cevaplanabilmesi için lütfen net ve anlaşılır sorular sorun ve gramatik ve cümle düzenine dikkat edin. Konuşma diliyle lütfen soru sormayın. İlaç önerisi veya muayene edilmeden tanı koymak size faydadan çok zarar verir. Teşekkürler.

Yazarın Tüm Yazıları