Merak ettikleriniz burada

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Ben 58 yaşında bir bayanım, devamlı 8 yıldır Fasomax kullanıyorum, Livealde kullanıp bıraktım, kemik ölçümü yaptırdım normal değerler çıktı.Bu ilacı hala kullanıyorum yan etkileri olabilir mi? Hala menopz sıkıntılarım geçmedi neden?

Fosamax kemiği korumak için kullanılan bir ilaçtır. Menopoza bağlı sıkıntıları azaltmaz. Livial ise menopozda görülen çeşitli şikayetleri azaltmak için kullanılan bir ilaçtır. Doktorunuza danışarak Livial gibi östrojen eksikliğini giderici bir ilaca başlamanız sıkıntılarınızı azaltacaktır.

Merhaba ben 12 Temmuzda evleniyorum. Şimdilik çocuk düşünmüyoruz. 28 yaşındayım hangi ilacı kullanmam gerekir?

Aile planlaması yönteminin ve bünyenize en uygun olan ilacın belirlenmesi için tam bir jinekolojik değerlendirmeden geçmelisiniz. Değerlendirmeyi yapan doktor size bu konuda öneride bulunacaktır.

Eşimle doğum kontrol yöntemi olarak prezarvatif kullanıyoruz ancak doğum kontrol hapını denemek istiyoruz. Hormon dengesini etkileyecek endişesi ile hala cesaret edemedik. Dogum kontrol hapı kullanımına ilişkin bizi bilgilendirir misiniz?

Doğum kontrol hapı kullanımı ile ilgili bilgileri benim tarafımdan hazırlanan www.aileplanlama.com sitesinde ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

17 Mayısta kürtaj oldum 19 Haziran'da da adet gördüm fakat normal kanamalarımdan çok fazla oldu bunun normal olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Kürtaj sonrasında görülen ilk adet kanaması normalden fazla olabilir. Kürtajı uygulayan doktora danışmanızda yine de fayda var.

Aynı anda regl ve ishal olmam bir hastalığa işaret mi?

Kadınların bir kısmı regl esnasında çeşitli belirtiler yaşayabilirler. Baştan beri aynı belirtiyi yaşıyorsanız endişelenecek bir şey yok, ancak bu belirti bu aya özgüyse bir doktora başvurmalısınız.

Kız arkadaşımla cinsel ilişki halindeyken boşaldım ve birkaç damla onun cinsel organının dış bölgesine geldi. Bir peçete yardımıyla temizledik ama şimdi aklımıza bir soru takıldı kız arkadaşımın hamile olma ihtimali var mı?

Kızlık zarı bozulmadan gebelik oluşma ihtimali oldukça düşük olmasına rağmen zaman zaman bu tür gebeliklerle karşılaşıyoruz. Adet gecikmesi söz konusu olursa bir gebelik testi yapılmalı veya ideali bir doktora başvurulmalıdır.

29 yaşındayım ve ilk adet olduğıum zamandan beri sürekli adet düzensizliğim var.12 yaşında ilk adet oldum ama hep yılda 1 yada 2 kez geldi daha sonra ilaç tedavisiyle düzenli olarak gelmeye başladı. Doktorum problemin vücudumun kistik bir bünye olması olduğunu söyledi. Ancak ilaç kullanımı bıraktım şuan ve 75 gündür gene adet kanamam yok. Kilolu bir bayanım. Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Çünkü aklıma pek çok soru takılıyor bu yaşta erken menepoz olabilir mi? Nedir bu düzensizliğin sebebi ve kesin tedavisi nedir? Kullandığım ilaçlar diane 35 ve parlodel kullanmıştım. Parlodeli 5 ay kullandım. Diane 35' 1 yıl. Ancak zaten kiloluyum ve bu tür ilaçların kiloya etkisi var. Daha az kilo etkisi olan ilaçlar var mıdır? Teşekkür ederim..

Bahsettiğiniz sorunlar polikistik over adlı bir hastalığa işaret ediyor. Bununla ilgili geniş bilgileri benim hazırladığım www.jinekoloji.net sitesinde bulabilirsiniz.

Biz bir seneyi aşkın bir senedir korunmuyoruz. Eşim ve ben doktora gittik ve sorunumuz olmadığını ögrendik. Acaba doktorun anlayamadığı birşeyler mi var diye cok düşünüyorum. Başka bir doktora daha gitmeyi düşünüyoruz.Benim ögrenmek istedigim yumurtlama dönemine ve sperm durumlarına bakıldı.Yapılması gereken başka ne gibi analizler var?

Birinci sene sonunda gebelik planlayan çiftlerden yaklaşık %85i bunu başarır. Her kadının gebe kalma hızı aynı değildir. Bazıları daha uzun bir dönem sonunda gebe kalabilir. Yaşınız 30 yaş altındaysa bir süre daha beklemenizde (1 yıl daha) bir sakınca yoktur. Yaşınız 30 yaşın üzerindeyse daha ileri incelemeler için bir doktora başvurmanızda yarar var.

Benim üç sorum olacak. Birincisi rahim ağzında yaram var bunun için smear testi yapıldı sonuç normal çıktı, doktorumun söylediğine göre yara temizmiş ve yakılarak kapatılacakmış. Ben ise ilaçla tedavi olabilir miyim diye sordum bunun yarayı iyileştiremeyeceğini söyledi. Bu doğru mudur? İkinci sorum ise hamile kalmak istiyorum yanlız adet düzensizliğim var hormon testi yaptırdık ve tedaviye başlamak üzereyiz 6 ay sürecek bir tedaviymiş. Bu daha kısa bir zaman dilimine yayılamaz mı? Ve bu süre tamamlanmadan hamile kalamaz mıyım? Üçüncü sorum ise 4 yıldan beri bakire değilim kızlık zarı diktirme halen yapılabilir mi?

Rahimağzında yara olarak adlandırılan durum eğer sizde akıntı şikayeti yaratıyorsa yakılma veya daha da iyisi dondurulma yoluyla tedavi edilmelidir.

Hamile kalmak istemenize rağmen kızlık zarınızı diktirme isteğinizi anlayamadım, ancak kızlık zarı dikilme operasyonunu her doktor uygulamaz ve uygulayan doktorlar da bunun için ne kadar zamandan beri bakire olunmadığının önemli olmadığını söylerler.

Geçen sene rutin doktor muayenesinde ultrasonda douglas ta sıvı olduğu ortaya çıktı. Doktorum kanserde veya tümorden şüphelendi ve bana 'CA 125,CA 19-9 VE CEA 'testlerini yaptıttırdı ve sonuçlar normal değerlerden çok yüksek çıktı 1 hafta antibiyotik tedavisinden sonra tekrarlandığında değerlerin bariz bir şekilde düştüğü gözlemlendi ama beni douglas nedir burada sıvı birikimi neden oluşur diye bilgilendirmedi. Tekrar kontrole gitmem gerekir mi aydınlatırsanız sevinirim.

Douglas rahimin arka yüzü ile kalınbarsağın ön yüzü arasında bulunan boşluktur ve bu bölgede sıvı birikimi genç yaşta olan kadınlarda sık görülen ve kansere işaret etmediği kabul edilen bir bulgudur.

Adetken cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalınıyor mu ya da ne gibi sakıncaları var?

Adet döneminde ilişkide bulunulduğunda gebe kalma riski oldukça düşük olmasına karşın yine de imkansız değildir.

Geçtiğimiz ocak ayında ilk bebeğim 6 haftalıkken düştü ve şu an yine hamileyim, yaklasik 5 haftalık karnımda ve belimde hafif ağrı hissediyorum sizce bu normal mi? Tekrar düşük yapma riskim nedir?

Sizin durumunuz muayene ve ultrasonografi yapılmaksızın aydınlatılamaz. Genel olarak tek başına ağrı bir düşük belirtisi olarak kabul edilmemekle birlikte yine de kısa zamanda doktora başvurmalısınız.

Şu anda 31 haftalık hamileyim. Bebeğin tekmelerini çoğu zaman hissediyorum ama bazen 1 gün yada biraz fazla hiç hissetmiyorum ya da belli belirsiz seyrimeler şeklinde oluyor düzenli doktora gidiyorum ama orda sormak hiç aklıma gelmiyor. Meraklanacak bir şey yoktur umarım. Cevap verirseniz çok sevinirim. Bir de gece nasıl yatsam bebeğe zararı olmaz ben yan yatıyorum ama bunun ona zararı olacağını düşünerek huzursuzum.

Sizin bulunduğunuz gebelik haftalarında normal şartlarda hareketlerin hergün hissedilmesi gerekir. Bu konuyu doktorunuza iletin.

Gebelikte en iyi yatış pozisyonu bebeğe giden kan akımının maksimum olduğu sol yan yatış pozisyonudur. Bebeğinize kolay kolay zarar veremezsiniz.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...



Yazarın Tüm Yazıları