Kadın hastalıkları

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Merhaba 23 yaşındayım.Vajinal akıntı beni çok rahatsız ediyor.Bir kaç doktora başvurdum tahlillerde herhangi birşey çıkmadı. Adet öncesi ve adet sonrası dönemlerimden hariç günlerde de kahverengi ve jel şeklinde oluyor. Nedenini öğrenebilir miyim? Teşekkürler.

Vajinal akıntılar vajina veya rahimağzındaki sorunlardan kaynaklanabilir. Muayenenizde vajinada enfeksiyon veya rahimağzı yarası veya enfeksiyonu bulunmadığına göre, smear testinizin de yapıldığını varsayarak sizde fizyolojik akıntı olduğunu söyleyebiliriz. Fizyolojik akıntılar vajinanın kendini temizleme mekanizmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan, br hastalık olmadığı için giderilmesi gereksiz ve çoğu durumda mümkün olmayan akıntılardır. İçiniz rahat olabilir.

Merhaba ben 24 yaşındayım. Kontrol amaçlı gittiğim doktorum rahim ağzında kızarıklık olduğunu söyledi. Yara oluşumu başlangıcı sanırım. Şu anda fitil kullanmaya başladım. Adet bitiminde tekrar gideceğim. Ama kötü birşey olur diye de çok korkuyorum doktorum çok kötü olmadığını fakat yine de önlem almamız gerektiğini belirtti. Eğer yara ise hemen yakılır mı? İlaç tedavisi olur ise iyileşme ihtimalim yüzde kaç olur? Eğer yakılması gerekirse tekrarlama ihtimali var mı? Ve son olarak ilerde çocuk oluşumunda etkisi olur mu? Çok teşekkürler.

Rahimağzı yaraları 10 kadından birinde görülen ve smear testi normal olduğu sürece bir sorun yaratmayan ve gebe kalabilirliği de olumsuz etkilemeyen sorunlardır. Akıntıya neden olduklarında ve büyük olduklarında yakılmalarında ve daha da iyisi dondurulmalarında fayda vardır. Tedavi sonrası nüks kullanılan yönteme bağlı olarak yüzde 5-10 arasında değişebilir.

5-6 aydır korunmadığım halde hamile kalamıyorum. Adet dönemlerim 25 ile 28 gün arası değişiyor. Hamile kalma dönemlerinin hesaplanması olabilir mi?

Gebe kalamamanın tanımı 35 yaş altındaki kadınlarda bir yıl boyunca düzenli ilişkide (haftada iki kez, ideali üç kez) bulunulmasına karşın gebe kalınamaması durumudur. Hamile kalabilir döneminizi hesaplayarak strese girmek yerine düzenli beraber olmanız, bir 6 ay daha bekledikten sonra gebe kalamamışsanız doktora (eşinizle beraber) başvurmanız yerinde olur.

Ben 39 yaşında bir bayanım. Yaklaşık 3 yıl önce evlendim ve bir tane çocuğum var. Benin sorunum cinsel isteksizlik. Eşimi seviyorum fakat ilişki sırasında kimi zaman sinirleniyorum ve ilişkiye girmek istemiyorum. Bu sorun eşimle benim aramın açılmasına neden oluyor. Aynı zamanda ilişkilerim sırasında tatmin olamıyorum. Ne yapmalıyım?

Cinsel isteksizlik, bir kadının kendini rahatsız ediyorsa veya eşiyle iletişim sorunlarına neden oluyorsa bir Ruh Hastalıkları Uzmanına başvurularak ele alınması gereken bir durumdur.

Merhaba ben 27 yaşındayım. Nişanlımla korunmadan birlikte olduk. Daha adet günüme 15 gün olduğu için hamile kalma olasılığım yüksek sanırım. Kürtaj yaptırdığımda ne gibi zararları olabilir?

Usulüne uygun olarak, uygun gebelik haftaları içerisinde uygulanan bir gebelik tahliyesinin üzerinizde olumsuz bir etki yaratma olasılığı son derece düşüktür.

Merhaba 25 yaşındayım. 13 Eylül'de kürtaj oldum ve o tarihten sonra doğum kontrolü için doktorum aylık iğneleri önerdi. Operasyondan sonraki adet kanamamın ilk gününde 10 Ekim'de iğneyi kullanmaya başladım. Daha sonraki reglim 31 Ekim tarihinde başladı. Fakat kanamam bir hafta sürdü benim için alışılmadık bir durum genelde adet kanamam düzenli ve normaldir ve kanama miktarı az idi. 11 Kasım'da ikinci iğneyi oldum ve hala regl olamadım. İçe boşalma durumunda koruyuculuk oranı tam mı, acaba gebe kalma ihtimalim var mı? Bu yöntemi öneriyor musunuz? Teşekkür ederim..

Aylık iğnelerin en önemli sorunlarından biri kullananların yaklaşık yüzde 40'ında düzensiz adet kanamalarına yol açabilmesidir. İğne kullanımının özellikle ilk dört ayında görülen bu durum vücut iğnelere alıştıkça ortadan kalkma eğilimi gösterir. Sorununuzun bu yan etkiye bağlı olup olmadığının araştırılabilmesi için yeni bir jinekolojik değerlendirmeden geçmeniz tavsiye olunur.

Merhaba ben 1 yıl önce nişanlımla ilişkiye girdim ve bekaretim bozuldu ve devam ettim ilişkiye girmeye yalnız nişanlımla ayrıldımm şimdi kızlık zarımı diktirmek istiyorum bu mümkün mü? Kızlık zarım onarılabilir mi? Ücretini öğrenmek istiyorum.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının yalnızca çok az bir kısmı kızlık zarı dikme operasyonu uygular. Bu konuda size yardımcı olamıyorum.

Merhaba, ben 29 yaşında evli bir bayanım. Yaklaşık 3 haftadır kasıklarıma cinsel ilişki esnasında ağrı giriyor bunun sebebi nedir acaba? Herhangi bir akıntı veya adet aksaması yok.

Cinsel ilişki esnasında ağrı genellikle selim tabiyatlı sorunlara bağlı ortaya çıkan bir durum olmakla beraber, sizin gibi sorunun önceden olmadığı ve yeni ortaya çıktığı durumlarda muhtemel bir yumurtalık enfeksiyonu açısından kısa zamanda jinekolojik değerlendirmeden geçmelisiniz.

Yaklaşık 2 yıl kadar önce bilinçli bir şekilde kilo vermeye başladım ve bu süre içinde 55 kilodan 41,5 kiloya düştüm. Boyum 164cm. Şu an bir
rahtsızlığım yok. Kan sayımım da iyi çıktı. Meyve ve sebze ağırlıklı besleniyorum ve bol yürüyüş, hareket yapıyorum. Ancak kilo vermeye
başlamam ile birlikte adet görmemeye başladım. Hormon testleri normal ve başka bir şikayetim yok. Kilo almadan tekrar adet görmek için hangi
vitamin ve besin takviyesi yapmalıyım? Hiç vitamin destek hapı kullanmıyorum. Teşekkür ederim.


Vücudun yağ oranı kadınlık hormonu olan östrojenin kan seviyesini önemli derecede etkiler. Sizin muhtemelen kısa zamanda kilo vermeye bağlı olarak östrojen hormonu üretiminiz azalmış durumda. Bu sorunu gidermek vitamin ve gıdalarla mümkün olmayabilir. Bir jinekologa başvurarak diğer muhtemel nedenlerin gözden geçirilmesini sağlamalı ve gerekirse doğum kontrol haplarının yardımıyla adet kanaması görmeye devam etmelisiniz.


Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...


Yazarın Tüm Yazıları