Jinekoloğumuzun Yeni Yanıtları

Jinekoloğumuz Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu kadın sağlığı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor. Hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak için bizlere yazmanız yeterli. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Soru 1:

Polikistik over tedavisi görüyorum. Adet düzensizliğim yok. Ancak testesteronum yüksek olduğundan çene bölgesinde kıllanma var. Bekar olduğumdan doğum kontrol hapı kullanmanın sakıncası olabilir mi? Ayrıca kistin yumurtalık kanserine dönüşme olasılığı nedir? Şimdiden teşekkür ederim.


Cevap 1:

Polikistik yumurtalık hastalığınız varsa bekarken de doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz. Polikistik yumurtalıkta kistlerin kansere dönüşme ihtimali yoktur. Rahat olabilirsiniz.

Soru 2:

Merhaba, ben 14 aylık evliyim 2 ay önce hamile kaldım fakat eşimde ve bende henüz hazır olmadığımızdan kürtaj oldum 6 hafta 6 günlüktü.. Acaba ileride çoçuk istediğimde problem yaratır mı?


Cevap 2:

Kürtaj düzgün koşullarda yapıldığında durumda böyle bir probleminiz olmaz. Kürtaj sonrasında doktora kontrole gitmediyseniz mutlaka şimdi gidin, herşeyin yolunda olduğunun ortaya konmasında yarar vardır.

Soru 3:

Merhaba, 29 yaşında sekiz yıllık evli, yedi yaşında bir çocuk annesiyim. Altı ay önce adet görmemeye başladım ve doktora gittim bana polikistik ovel(yanlış yazmış olabilirim)teşhisi koydu ve gonaphane ile tedaviye başladık ancak ilaç bitiyor 9 gün sonra hasta oluyordum.. Doktoruma çocuk istemediğimi söyledim ve
Cyclo-progynova ya başladım adet gelince doğum kontrol hapı kullanacağımı söyledi... Altı aydır ayda iki kez doktora gitmek beni strese soktu... Sizce bu ilaçlar tedavime etkin olur mu yoksa illaki çocuk mu yapmalıyım.. Ama zaten oda olmuyor. Biraz bilgi verirseniz sevinirim.


Cevap 3:

Polikistik over teşhisi doğru olmayabilir. Bu teşhis transvaginal ultrasonda yumurtalık kistlerinin tipik bir dizilişi ile ve de kandaki üreme hormonlarının; daha doğrusu hipofiz bezi hormonlarının birbirine oranında bir değişme ile ortaya konur. Çocuk doğurma uzusu olmayan kadında Gonaphene kullanımı uygun bir yaklaşım değil. Polikistik over hastalığında illaki bir gebelik geçirmeniz gerekmiyor. Sonuç olarak tanı doğru konmalı ve buna göre de doğum kontrol hapı kullanabilmelisiniz.

Soru 4:

Ben 24 yaşında ve 5 aylık evliyim. Yaklaşık 1 aydır şiddetli sancılarım var. Jinekoloğum mantar teşhisi koydu. Vajinal bir krem tedavisi uyguladı ancak ağrılarım geçmedi. Adetlerim düzenli. Mantar bu kadar ağrı yapar mı?


Cevap 4:

Genital bölgede mantar infeksiyonu olması hiçbir şekilde ağrı, sancı yapan bir durum değildir. Kaşıntı ve yanma yapar.

Soru 5:

18 haftalık hamileyim. Saçıma röfle yaptırsam bebeğe zararı olur mu?


Cevap 5:

Genel olarak gebelik boyunca, uygulanacak her tür saç boyası yöntemine karşıyız. İlk 3 ayı geçmişsiniz, saçınızda fazlaca beyazınız varsa ve de röfleyi biraz daha masum gördüğümüz için bir kez yaptırabilirsiniz.

Soru 6:

Merhaba ben 35 yaşındayım ve 4 aylık evliyim. Guatr hastasıyım ve tefor kullanıyorum, guatr hastalarının hamilelikte dikkat etmesi gereken hususlar var mı?


Cevap 6:

Guatr hastaları gebelik boyunca "ötiroid durum" dediğimiz kandaki tiroid hormon seviyeleri belli düzeyde tutulmalıdır. Normalde 20 gram olan tiroid bezi gebelikte 40 gram'a kadar büyür ve hormon salgısı artar. Ancak bu beklenen düzeylerin çok üstüne çıkarsa tiroid krizi dediğimiz, anne hayatını tehdit eden bir durum oluşur. Bunun için, gebelik boyunca tiroid hormon seviyeleri kontrol edilmeli ve ilaç buna göre doze edilmelidir.

Soru 7:

2 ay önce kürtaj oldum, ilk 2 gün kanama oldu (aynı gün dogum kontrol ilacına başladım) sonra kesildi, o ayın sonunda regl olmadım, 2.ay geldi hala regl olmadım, acaba ne olabilir?


Cevap 7:

Temel kural kürtajdan 1 hafta 10 gün sonra doktorunuza kontrole gitmenizdir. Bu şekilde hem siz hem de doktorunuz herşeyin yolunda olduğundan emin olacaktır. Adetinizin bu kadar gecikmesi doğal değil. Bir jinekoloğa gidip, ultrasonla bakılmasında yarar var gibi görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları