Jinekoloğumuz Sorularınızı Yanıtlıyor

Jinekoloğumuz Dr. Sedat Karaosmanoğlu sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor. Hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak için bizlere yazmanız yeterli. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Soru 1: Ben 7 aylık hamileyim ve dün boynumdan başlayan ve göğüslerime inen kırmızı lekeler keşfettim. Lekeler üzerine basınca acıyorlar ve hafifçe kaşıntı var vücudumda. Doktora gitmemde mümkün değil bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.
Figen Adıgüzel

Cevap 1: Bu kırmızı lekeleri görmeden yönlenmek zor. Bir cildiye uzmanına görünmeniz doğru olur.

Soru 2: Ben 14 haftalık hamileyim. Yaklaşık 7 senedir primer pulmoner hipertansiyon hastasıyım. Gebelikte bir sorun olup olmayacağı konusunda beni bilgilendirmenizi rica ediyorum.
Sezen Vural

Cevap 2: Primer pulmoner hipertansiyon gebeliğin özendirilmemesi gerekn bir hastalıktır. Yaşınızı ve kaçıncı gebeliğiniz olduğunu belirtmemişsiniz. Evde çocuk veya çocuklarınız varsa tekrar bir risk almamak gerekir diye düşünürüz, sanırım ilk gebeliğiniz. Akciğer direncinin hastalık sebebiyle artamaması gebeliğin artmış kan hacminin sorun yaratması sonucunu doğurur. Korkulan durum sağ kalp yetmezliğidir. Bundan önce siyanoz (morarma), karaciğerde büyüme, vücutta şişler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı olur. En kritik dönem doğum eylemidir, mümkünse vajinal doğum tercih edilmelidir.

Bu ön bilgiden sonra size şu mesajları vermek gerekir.

· Gebelik kararı çok iyi gözden geçirilmelidir.
. Gebeliğin ilk 10 haftasında bir kardioloji kliniğinde gebeliğin devam ettirilip ettirilmemesi yönünde karar verilmelidir.
· 14 haftadan sonra gelişmiş imkanlara sahip bir kardioloji kliniğinde çok yakından takip edilmelisiniz.
· Şartlar uygun olursa tercihen vajinal doğum yapılmalı ve yakın takip doğum sonrası da 6 hafta sürmelidir.

Soru 3: 7 aylık hamileyim ve açık sarı renkte vajinal akıntım var ve hoş kokmuyor. Bu durumda doktorumla görüşmelimiyim?
Fidan Kaya

Cevap 3: Gebelikte ilerleyen gebelik ayıyla artan bir akıntı olması doğaldır. Genital bölgenin temizliğine özen gösterilmelidir.

Soru 4: 3 aylık hamileyim. Doktorum daha önce doğum geçirmiş olan bir arkadaşım tarafından tavsiye edildi. Fakat en son görüşmemizde doktorum sezeryan ile doğumun daha iyi olduğunu bunun işin kolayına kaçmak olmadığı konusunda bir görüş belirtti. Ama aynı doktor arkadaşıma ise tam tersi normal doğumun daha iyi olduğunu ve normal doğumu tercih edici bir konuşma yapmış. Şimdi kafamda bir soru oluştu. Normal doğum mu yoksa sezeryan ile doğumu tercih etmeliyim? Her iki yöntemin yararları ve zararları hakkında bilgi alabilir miyim?
Nurdağ Şengül

Cevap 4: Tıbbi koşullar uygun olduğu zaman öncelikli tercihimiz vaginal doğumdur. Doğum şekline karar vermede tıbbi koşullar dışında da kararda dikkate alınması gereken parametreler olabilir. Gebeliğinizin takibi boyunca hekiminizin sizde sezaryen yapılmasının daha uygun olduğu yönünde gözlemleri olabilir. Doktorunuza güveniyorsanız onun önerilerine uymanızda yarar vardır.

Dr. Sedat Karaosmanoğlu
Tel: 0216 349 4881

Yazarın Tüm Yazıları