GeriKağan Kocatepe Jinekolog Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Jinekolog Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu

"Jinekolog Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu kadın sağlığı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor."

Planlı gebelik öncesi iki ay folik asit aldım. Şu an 6 haftalık gebeyim.Hamile olduğumu öğrendikten sonra doktor ilk muayenemde folik asit alınımını bırakmamı söyledi. Folik Asit hakkında iki görüş hakim, bunun sebeplerini pozitif ve negatif yönleriyle öğrenebilir miyim? Teşekkür ederim.
Nedime Sarıoğlu


Sayın Nedime Sarıoğlu,
Daha önce nöral tüp defekti dediğimiz sinir sistemi problemi olan bir bebek doğurmadı iseniz gebeliğin planladığı dönemde folik asit başlamanıza gerek yoktur. Tam tersi, folik asit kan yapım elemanı olduğu için ilerleyen gebelik haftalarında verilmesinde gerek vardır.

Ben 21 yaşında, 4 aylık evliyim. Ne eşim ne de ben korunmadık ve hamile kalmadım. Şüphelenmem için erken mi? Bir de böbreğimden kum döküyorum. Ama hamile kalmak istediğim için ilaçlarımı içmedim. Ayrıca geçen ay 5 gün bu ayda 7 gün erken adet gördüm. Karnım çok şişerdi, aşırı sancım olur, iştahım açılırdı. Ama bu ay sanki hastalanmıyacakmışım gibi oldu. Eski sıkıntılarım yok. Sebebi nedir sizce?
Şimdiden teşekkürler
Fatma Kırbaş


Sayın Fatma Kırbaş,
Henüz kaygılanmaya gerek yok. Bebek için sakıncalı olabilecek ilaçları adetin 1. gününe ilk 10-12 gün kullanmanızda hiç bir risk almazsınız. Bahsettiğiniz şikayetlerin hiç birinin önemi yok, sabırlı olunuz.

Merhaba,
Benim yumurtalıklarımda kist tespit edildi ve gerekli tahliller yapıldı. Kanser olmadığı anlasıldı. Doktorum doğum kontrol hapı kullanmamı önerdi. 20 gün sonra kontrole gittiğimde diğer yumurtalığımda da kist tespit edildi ve önceki de biraz daha büyümüştü. Küçük bir operasyonla alabileceğini söyledi doktorum. Öğrenmek istediğim şu; doğum kontrol hapı kisti kontrol altına alıp küçültecek ve giderecek denmişti ama aksine büyüdü ve diğer yumurtalığımda da oluştu bunun sebebini öğrenmek istiyorum. Ben 31 yaşındayım, doğum yapmadım ve 3-4 ay sonra evlenmeyi dolayısıyla da çocuk yapmayı düşünüyorum. Bu hamile kalmama engel olur mu?
Tülay


Tülay Hanım,
Kistlerinizin büyüklüğünü belirtmemişsiniz. Bu çok önemli. Doğum kontrol hapları 'basit kist' dediğimiz yapıları küçültür. Ancak yumurtalıklarda bir çok kist çeşidi vardır. Kistin cinsini anlamk için Vaginal Doppler sonografi ve tumor marker bakılmasında yarar var.

Doktor Bey,
Benim hormonel sorunlarım var. Sorun ciltden sivilce ile basladı. Uzun süre akne tedavisi gördüm ve azaldı. Bunun üzerine bacakların üst kesminde normal olmayan kıllar başladı ve bu hormon tedavisiyle geçecek sanıldı.Verilen hormonları da bünyem kabullenmedi. Tedaviyi bırakmak zorunda kaldım.Gittigim jinekolog yumurtalıkların küçük kıstlerle tamamen kapandığını söyledi, bunu da zayıf olmama bağladı. Benim sorunum sadece vücuttan çıkan hoş olmayan kıllar ve bunlar hormonel. Tedavi yöntemi lazerle bunları yakmak, ama hormonel olarak yapılabilecek başka bir tedavi olabilir mi?Gittigim jinekologlardan biri "Bünye bir hormonu kabullenmezse tedavisi yok" dedi.Diğeri başka ilaç denenebilir gibi öneriyle geldi. Bu sorun bu yumurtalıklar üzerinde bulunan kistlerden kaynaklanabilir mi?
Cevap alabilirsem sevinirim.
Teşekkürler
Aliye


Aliye Hanım,
Bahsettiğiniz tüylenme ve akne problemi ya yumurtalık ya da böbrek üstü bezinin bozukluğundan kaynaklanır. Ayırıcı tanı hormon tetkikleri ile rahatlıkla konabilir. Bu durumun yumurtalıktan kaynaklandığı bilindiğinde ki polikistik yumurtalık olabilir. Kullanılabilecek çok çeşitli ilaçlar mevcuttur.

3 yıllık evliyim. DVT denilen damar hastalığı sebebiyle COMADİN adındaki ilacı kullanılırken hamile kaldım. İlaç nedeniyle bebeğe vereceği tahribat yüzünden bebeği aldırmak zorunda kaldım. Bir yıldır ilaç kullanmıyorum. Ama henüz hamile kalamadım. Bebeği aldırmamdan dolayı bende bir problem olabilir mi? Damar hastası olmam hamilelikte sorun yaratabilir mi? En rahat ne şekilde hangi günlerde hamile kalabilirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Sevda Gökmen


Sayın Sevda Gökmen,
Kumarin türevleri (pıhtılaşmayı engelleyen bir grup ilaç) kullanırken gebe kalınırsa bebek için ciddi risk söz konusudur. Gebeliğinizin sonlandırılması isabetli olmuş. Bir yıldır gebe kalmadığınız durumunda kürtajınıza bağlı problem gelişip gelişmediğini histerasal pengografi dediğimiz ilaçlı film çekmek ile anlamak mümkündür. Damar hastalığı olan gebenin gebelikte karşı karşıya olduğu riski normalden yüksekti, gebeliği yakın takip gerektirir. Gebelik şansınız adetin 1. gününe gore 13-17 günler arası en yüksektir.

40'lı yaşlarda yapılacak olan bir doğumun her hangi bir sakıncası olur mu?
Beril


Beril Hanım,
Anne yaşı ilerledikçe bebeğin Mongol (Down sendromu) olma ihtimali yükselir. Bunun için 35 yaş üstü gebeliklerde rutin amniosentezle genetik tetkik yapılır, bu işlemin hem maliyeti hem de 1/200 düşük risk vardır. Yine annede yüksek tansiyon ve bibrek hastalığı riski yaşla artar. Gebelik bir permatolog (yüksek riskli gebeliklerde uzmanlaşmış kadındoğumcu) tarafından takip edilmelidir.

Sayın Dr.Sedat Bey,
Ben 32 yaşındayım. İlk doğumumu 10 sene önce yaptım. Şu anda 1 aylık hamileyim. Kaşıntı ve yanma nedeniyle doktoruma gittiğimde hamileliğimden dolayı mantar olduğumu söylediler ve bir pomat verdiler. Pomadı en fazla 2 gün kullanmamı tavsiye ettiler. Pomadı kullanmama rağmen bir değişiklik olmadı? Tekrar kullanıp kullanmamam konusunda ve bebeğime zararının olup olmayacağı konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Yağmur


Yağmur Hanım,
Doktorunuzun verdiği pomadı tekrar kullanabilirsiniz. 3 senedir arı allerjisi tedavisi olmaktayım. Bir sene daha aşı olmam gerekiyor. Bu süre içerisinde hamile kalmamın bir sakıncası var mı? Aşı hamileliğimi olumsuz etkiler mi?
Lale Boztaş


Sayın Lale Boztaş,
Bu süre içinde hamile kalmamalısınız.

Doktor Bey,
25 yaşındayım ve yaklaşık 1,5 sene önce ilk hamileliğimde (17 gün) kürtaj olmak durumunda
kaldım. İlk hamilelikte kürtaj olduktan sonra bir daha hamile kalmama riski nedir acaba? Bir de rahim ağzında bir yaram olduğu için, bu yarayı bir ay kadar önce lazerle yaktırdım fakat bunun hamilelik konusunda bir risk teşkil edebileceğini bu sitedeki bazı soruları görene kadar bilmiyordum, doktorum da bu konuda bilgilendirmedi. Operasyon lazerle yapıldı. Bu yaralar neden kaynaklanır acaba ve bu operasyon gerçekten böyle bir risk taşıyor mu acaba?
Çok teşekkür ederim.
Aylin


Aylin Hanım,
Geçirdiğiniz kürtajda, rahimağzına laser uygulanması da usulüne uygun yapıldığında ilerisi için gebelik yönünden bir risk taşımaz. Bu tür yara daha önce geçirilmiş infeksiyon, doğum, düşük veya kürtajdan dolayı gelişebilir. Laser öncesi ve sonrasında rahimağzının smear ile kontrolü yapılmış olmalıdır.

8 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Çeşitli tetkikler sonucu bir sorun çıkmadı. En son gittiğim doktor yumurtalarımın çatlamadığını söyledi. Bir yıl tedavi gördüm. Bir sonuç alamadım. Bu konuda beni aydınlatırsanız, sevinirim.
Teşekkür ederim
Ayşe Yılmaz


Sayın Ayşe Yılmaz,
Yaşınızı belirtmemişsiniz. Yumurtlama kusuru sebebi ile 6 aylık tedaviden sonuç alınmadığında ya bilinmeyen başka bir sebep vardır ya da tüp bebek yöntemleri ile tedaviye devam edilir. Tüm tetkiklerin gözden geçirilip karar verilmesi gerekir.

Doktor bey,
27 yaşındayım, iki normal doğum geçirdim hiç kürtaj olmadım. Son doğumumu 4 yıl önceydi. Spiral kullanıyorum, bir şikayetim yok. Sadece iki yılda bir bazen ağrılanma sonucu iltahap nedeniyle tedavi oldum. Ara kanamalarım yok. Ben yurt dışında yaşıyorum, hastaneler açısından çok da ilerlemiş bir yer değil. Ciddi kadın hastalığım olmamasına rağmen epeyce doktara gitmek zorunda kaldım. Kontroller iltahap yüzünden. Şimdi vajina ağzımda bir kaşıntı oluştu. Karbonat ve tuzlu kaynamış ılıtılmış suyla yıkamam söylendi ama geçmedi. Kaşıntıyla birlikte yanma da başlıyor ama bazen de içeri kısımdan çok şiddetli kaşıntı oluşuyor. Bunu iki haftadır çekiyorum. Ne yapabilirim? İlaç ismi verirseniz Türkiye'den getirtebiliriz.
Teşekkürler
Emine Durmaz


Sayın Emine Durmaz,
Kaşıntı, yanma ve ağrınız var. Muhtemelen rahim içi aracın yolaçtığı sorunlar bunlar. Uzun uzadıya tetkiklere gerek olacağını sanmıyorum. Tıbbı koşulları düzgün olmayan bir ülkede bile sadece bir muayene ile çözüm bulunabilir. Muayene olmadan ilaç söylemek doğru olmaz.

Sn. Sedat Bey,
Ben Nisan 2001'de doğum yapan 30 yaşında bir bayanım. Bebeğime hala süt verdiğim için regli olmadığımı düşünüyorum. Ancak son 10 gündür ara ara yumurtalıklarıma giren bir ağrı var. Bu da beni endişelendiriyor. Sizce bir hekime danışmalı mıyım? Yoksa reglimin bu kadar gecikmesi normal midir? İkinci sorum; bende vaginal mantar var ve genital organdan kullanılan ilaçları başarıyla uygulayamadığım için hala mantarım devam ediyor. Oral yoldan ilaç alabilir miyim? Ne almalıyım? Teşekkür ederim.
Önder


Önder Hanım,
7 aydır emzirmektesiniz. Bizce emzirmeyi bırakmanın tam zamanı. Bu aşamada jinekolojik muayenenizi olun. Emzirmeyi bırakınca ağızdan kullanılan mantar ilaçlarından birini de kullanmakta serbestsiniz.

Sayın Doktor,
Ben 31 yaşındayım ve bekarım. Lise yıllarında adet görmeye başladım ve yakın zamana kadar çok sancılı, bulantı, kusma ve aşerme gibi belirtilerle bu günlerimi geçirdim. 1 yıl kadar önce bir kişiyle birlikte oldum ve bekaretimi kaybettim. Bu durum ardından adet dönemlerimdeki belirtiler azaldığı gibi adet günlerimede de belirli bir düzen geldi. Mevcut akıntılarımda kayboldu. Şu an birlikte olduğum bir insan var ve korunmamı istiyor. Bu konuyla ilgili olarak doktora gitmem gerektiğinin bilincindeyim. Ancak adet zamanında veya sonrasında ne zaman gitmeliyim bu konuda bilgi almak istiyorum.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Aysun


Aysun Hanım,
Adet zamanı dışında ne zaman arzu ederseniz jinekolojik muayene olabilirsiniz.

Adet dönemimde çok şiddetli ağrılar yaşıyorum. Ağrı kesici hap kullanıyorum ama iyi gelmiyor. Ultrasonda herşey normal dediler. Buna nasıl çözüm bulabilirim.
Teşekkürler
Aslı


Aslı Hanım,
Yaşınızı ve doğum yapıp yapmadığınızı belirtmemişsiniz. Doğum kontrol hapı kullanmaya engel bir tıbbi durum yoksa kullanacağınız bir doğum kontrol hapı adet sancınızı kesecektir.
Sayın Sedat Bey,
4 yıllık evliyim. Regli dönemim dışında pembe renkli bir kanamam oldu ve doktora gittim. Bana rahimde çok büyük bir yara olduğunu ayrıca kasık bölgemde misket büyüklüğünde bir kistim olduğunu söyledi. Hiç doğum yapmadığım için yakma ve dondurma işlemlerini yapmak istemedi. Bana çeşitli ilaçlar verdi. Bunlar akıntımı kesti. Doktorun söylediğine göre yakma ve dondurma işlemleri ilerde çocuğum olmaması açısından risk yaratabilirmiş. Ayrıca anneannem rahim kanseriydi ameliyat oldu şu anda iyi, annemde rahimde yarası vardı yaktırdı bu ırsi olabilir mi? İlerde benim içinde kanser riski taşıyabilir mi? Yakma veya dondurma işleminden sonra çocuğum olmayabilir mi? Ayrıca korunmuyorum ve bizim çocuğumuz olmuyor. Lütfen bana yardımcı olun, ilginize şimdiden teşekkür ediyorum.
Sevgi Gülenay


Sevgi Hanım,
Rahimağzında yarası olan doğum yapmamış kadında tercih edilecek tedavi şekli krio dediğimiz dondurma işlemidir. Rahim ve rahimağzı kanserleri meydana geliş sebebiyle birbirinden tamamen farklı iki kanser türü olur ırsiyet her ikisinde de söz konusu değildir. 1 yıldır korunmuyorsanız ve gebe kalmıyorsanız kısırlık tetkiklerine başlamak gerekir.

Sn. Dr. Sedat Bey;
Ben bir buçuk sene önce yumurtalıklarımda kist olmasından dolayı bir ameliyat geçirdim. O zamandan bu zamana doğum kontrol hapı (Ginera)
kullanıyorum ve 6 ayda bir doktor kontrolündeyim. Size sormak istediğim doğum kontrol hapıyla birlikte sigara kullanımı mutlaka durdurulmalı
mı? Günde 6-7 adet tüketilen sigaranın bir zararı olur mu? Teşekkür ederim.
Ayça Gencel


Ayça Hanım,
35 yaş üzerindeki sigara içen kadının kesinlikle doğum kontrol hapı kullanmaması gerekiyor. 35 yaşın altında da sigara ve doğum kontrol hapı beraberliğine damarsal problemler yüzünden çok sıcak bakmak mümkün değil. Önemli bir 'dictum'; sigara azaltılamaz bırakılır.

Sayın Doktor,
31 yaşındayım. Korunmasız ilişki sonucu 2 kez gebe kaldım ve her iki gebeliğimi de kürtaj yaptırarak sona erdirdim. İlk kürtajımı evliliğimin çok başlarında olması nedeniyle, ikincisini ise annemi kaybetmemin verdiği
üzüntü ve depresyon nedeniyle kullandığım anti-depresanların sağlıklı bir bebek doğurmanın imkansızlaşacağı korkusuyla yaptırdım. Her ikisinde de gebelik 6 haftaydı. Bu iki kürtaj arasındaki süre ise 8 ay. Beni korkutan şey ikinci kürtajdan sonra adetlerim düzenli olmasına rağmen çok az miktarda. Bazan 2 gün sürüp kesiliyor, bazen ise 5 gün ama ilk gün hariç
diğer günler çok çok az geliyor. Bu, bahsettiğim gibi ikinci kürtajdan sonra oldu. Yaşım, çok sigara içmem ve hiç anne olmadan kısa süre aralıkla iki kürtaj geçirmem ve ikinci kürtajımdan sonra bahsettiğim sorunu yaşamam
nedeniyle tekrar gebe kalmam ve sağlıklı bir bebek doğurmam mümkün olabilir mi? Bunun için ne yapmalıyım? İlginiz, yanıtınız için şimdiden
çok teşekkürler
Rana Gür


Sayın Rana Gür,
İki kürtaj arasındaki süre önemli değil. Ancak 2. kürtajdan sonra adetlerinizin çok az miktarda olması Asherman sendromu dediğimiz rahimduvarı harabiyetini akla getiriyor. Sorduğunuz parametrelerden yaş, kürtaj sayısı ve sigara belirleyici değil ancak bahsettiğim Asherman sendromu olup olmadığı ortaya koyulmalı.

Sn Dr. Sedat Bey,
Doğum kontrolü icin kullanılan spiraller hakkında iki sorum olacak. Çesitli marka spiraller var, bunlarin içinde yeni çıkan ve organik ya da ilaçlı olduğu söylenen spiraller de var (mirina veya mirena marka gibi). Doğum kontrolu ve anne sağlığı açısından spiraller arasında bir fark var mıdır? Neler önerirsiniz? Bir de dogumdan itibaren 6. haftada takılmasi gereken bu spirallerin hastalık nedeniyle takılamaması durumunda hastalık sonrasında ne zaman takılabileceğini öğrenmek istiyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Cemile Celik


Sayın Cemile Çelik,
Rahim içi araç(RİA)ların piyasada bir çok çeşidi mevcut. Çeşitlilik şekil, boy ve ihtiva ettiği maddeler açısındandır. RİA seçimi konusunda en doğru kararı jinekoloğunuz verir. Mireba hormon ihtiva eden, bazı özel durumlarda kullanılan ve 1 yıldır Türkiye'de mevcut bir RİA. RİA için en uygun takılma zamanı adet zamanıdır.

Sedat Bey;
8 yıllık evliyim. 6 yaşında bir çocuğum var. 33 yaşındayım. İlk sorum ameliyat olmam gereken bir bel fıtığı sorunum var. İkinci çocuğu istiyorum. Bu durumda yapabilir miyim? Ne öneririsiniz? İkinci sorum ise son 2-3 yıldır adetlerim düzenli olmasına rağmen adet günü sürem eskiden 6 gün iken 3 güne düştü. Bunun neyle ilgisi olabilir?
Nihal


Nihal Hanım,
Belfıtığı sebebiyle ameliyat olduktan sonra da gebe kalıp doğum yapabilirsiniz. Doğum şekli sezaryen olacaktır. Otuzlu yaşların genelde sonlarına doğru adet süreniz kısalması tabiidir, tedavi gerektirmez.
Sayın Sedat Bey,
Gebelik testlerinin en erken ne zaman yapılabileceğini sormak istiyorum.Kan testinden adet gününü beklemedende sonuç alınabileceğini duydum acaba doğru mu?
Melek Muslu


Sn. Melek Muslu,
BHCG testi alınan kanda bakılan ve beklenen adet tarihinden de birkaç gün önce doğru sonuç verebilen bir testtir.

Sn Dr. Sedat Bey;
Size danışmak istediğim 2 konu var. 5 aylık evliyim ve ilk kullandığım doğum kontrol hapı sürekli mide bulantısı yaptığı için (Diane 35) değiştirdim. Şimdi Ginera kullanıyorum. bir şikayetim yok ancak 3-4 kilo aldım. Bu kilo artışı devam edecek midir? Diğer sorum ise hamile bayanların saç boyatmasının nasıl bir sakıncası olduğunu açıklıyabilir misiniz? Bunun sakıncalı olduğu söyleniyor ancak yeterli açıklamayı henüz duyamadım. Teşekkür ederim.
Nihan


Sn. Nihan Hanım,
Ginera, Diane'den daha doğru seçim. Doğum kontrol hapı kullandığınız sürece ekstra kalori almaktan kaçınmalısınız. Saç boyamada kullanılan kimyasal maddeler saç ve saç kökünden, kafa derisinden emilerek teratojenik (bebekte bozukluk yaratabilecek) etki yapabilir. Gebelik süresince kullanılmamasından yanayız.

Sayın Sedat bey;
Ben 23 yaşındayım ve 14 haftalık hamileyim ama doğum konusunda çok endişelerim var. Size sorum acaba normal doğumu mu yoksa sezeryanı mı tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim
Özgür Aktaş


Sn. Özgür Hanım,
Her iki doğum şeklinden de endişe duymamalısınız. Tıbbi koşullar uygunsa öncelikli tercih vaginal doğumdur.

5 yıldır cinsel yaşamım var. 28 yaşındayım ve evliyim. Prolaktin yüksekligim var ve doktorum bu kanın düşmeden çocuğumun olamayacagını söyledi. Bugüne kadar hiç korunmadık. Acaba kısır mıyım? Cevap verirseniz sevinirim.
Gül Şenel


Sn. Gül Şenel,
1 yıl sürekli ve korunmasız beraberliği olup da gebe kalmayan ve de çocuk isteyen eşlerin kısırlık testlerine başlamaları gerekir. 5 yıldır gebe kalmadığınıza göre öncelikle prolaktin seviyenizin düşürülüp, tetkiklere başlanması uygun olur.

Sayın Dr. Sedat Bey,
Öğrenmek istediğim, halk arasında yaygın olan anne karnının geniş olması halinde kız bebek, daha sivri olması halinede ise erkek bebek beklenir inanışının doğruluk derecesi nedir? Elbette en doğru cevap bir jinekolog doktordan edinilecektir ancak yine de anne karnının şeklinden yola çıkarak bebek cinsiyeti hakkında fikir yürütebilir miyiz? İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Selin Demir


Sn. Selin Demir,
Hiç bir şekilde ilgili değildir. Halk arasında yaygın bazı inançların bir dayanak noktası olabilri. Bahsettiğiniz durum onlardan biri değildir. Tamamen yanlıştır.

Sayın Dr. Sedat Bey,
12 haftalık hamileyim. Uçağa hiç binmedim. Acaba uçak yolculuğunun hamilelere zararı var mı? Ayrıca 15 gün sonra binebilir miyim?
Özlem


Sn. Özlem Hanım,
14 haftalık hamilenin seyahat etmesi için en uygun yol uçak yolculuğudur. Bu haftada bir hekim raporuna gerek olmadan uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Ben 26 yaşındayım, bugüne kadar 5 tane düşük yaptım, düşük yapmamın sebebi ise çift rahmim olması diye açıkladılar ve ameliyat olmadan çocuk doğurmam çok zor dendi, ama 1999 yılında hamile kaldım. Özenli ve zor bir hamilelikle 32. haftada sezeryanla dogum yaptım. Şu anda çocugum sağlıklı. Bundan sonra hamile kalıp çocuk sahibi olabilir miyim? Ayrıca hiçbir koruma yontemi deneyemiyorum, bunun için yapabileceğim birşey var mı? 30-35 yaşında çocuk sahibi olmak istiyorum, o yaşlarda daha da zorlaşır mı? Cevabınızı bekliyorum.
Leyla Altınyurt


Sn. Leyla Altınyurt,
32. haftada erken doğum yapmanızın sebebi çift rahimli olmanız. İkinci bir gebelik için sizin durumunuzda 35-36 yaşın beklenmemesi gerekir. Bu ikinci gebelikte de erken doğum riskiniz vardır. Gebeliğinizin sıkı takip edilmesi gereklidir.

False